вівторок, 19 травня 2020 р.

Вишиванка - мереживо долі

День вишиванки
Книжкова полиця бібліотеки:

21 травня наша країна святкує День вишиванки. Це улюблене свято всіх українців, незалежно від статі та віку. Цього дня діти та дорослі вдягають сорочки - однотонні та різнобарвні, багаті та ніжні, вишиті квітами та геометричними візерунками, що створює атмосферу неймовірного свята, на якому кожний відчував гордість за своє національне вбрання. Багато віків вишиванка для кожного українця була, є і залишається не тільки предметом одягу, а і оберегом, чимось сакральним та дорогим для серця. Мета цього святу— нагадати, що вишиванка є своєрідним унікальним кодом українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками. А вишиті сорочки, спідниці, сукні пасують нам само, як і 300 років тому нашим пращурам.
Це одне з небагатьох свят не державного та не релігійного характеру, яке започатковано у 2006 році. Простий флешмоб, який відбувся у 2006 році за ініціативи студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича перетворився на могутній патріотичний рух серед українців усього світу.
Сьогодні українська вишиванка – модний бренд, знаний у всьому світі!
Пропонуємо вашій увазі книжкову виставку про українську вишивку та українське народне вбрання. З книг ви дізнаєтесь про історію розвитку української вишивки, про витоки традиційного українського костюма та його багатовікову історію.

Кара-Васильєва Т.В. Українська вишивка. Альбом

У багато ілюстрованому виданні, побудованому на матеріалах музейних колекцій України, вперше так повно і широко висвітлено історію розвитку української вишивки. В альбомі показано також роль і місце вишивки в оформленні народного одягу та житла.
Зміст:
З глибини віків.
Народна вишивка.
Український рушник.
Альбом розрахований як на спеціалістів, так і на широке коло любителів народного мистецтва.
Видавництво: Мистецтво
Рік видання: 1993


Ніколаєва Тамара. Історія українського костюма
Одяг як складова культури українців. Висвітлюються витоки традиційного українського костюма, його багатовікова історія, тісно пов`язана з процесом розвитку української спільноти. Представлене широке розмаїття народного вбрання відповідно до історико-етнографічних регіонів України, детально розглядаються його численні компоненти та прийоми оздоблення.
Одяг як складова матеріальної та духовної культури українців. Екскурси в історію українського костюма. Компоненти українського костюма 19 – початку 20 століть. Регіональні комплекси традиційного вбрання. Художні особливості українського костюма.
Для викладачів, науковців, студентів, мистецтвознавців, модельєрів, усіх, хто цікавиться українською культурою.
Видавництво: Либідь

Рік видання: 1996


Гасюк О.О., Степан М.Г. Художнє вишивання. Альбом.
В альбомі дано короткий історичний огляд розвитку мистецтва вишивання в Україні, розкрито мотиви українського народного орнаменту. Описано різні види мережки, швів, методи вишивання, наведено зразки вишивок для оздоблення виробів і приклади деяких характерних виробів, прикрашених художньою вишивкою та аплікацією.
Для учнів художньо-промислових училищ. Буде корисний працівникам художніх промислів і всім, кого цікавить вишивка.
Видавництво: Вища школа

Рік видання: 1986


Галина Стельмащук

Українське народне вбрання
На джерельному і фактологічному матеріалі представлено шлях формування і побутування українського традиційного вбрання від найдавніших часів до початку XX ст. Розглянуто комплекси вбрання усіх етнографічних регіонів України. Вперше подано коротку характеристику вбрання української еліти, міщан і робітників.
Видавництво: Література та мистецтво
Рік видання 2019


















Лідія Бебешко. Українська вишиванка. Мальовничі узори, мотиви, схеми крою
Альбом-посібник, що стане справжнім подарунком для всіх майстринь! Українська вишивка — перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків. Чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів… Вишиванки — це окраса українського традиційного одягу. Альбом-посібник стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку! Композиції вишивки для чоловічих та жіночих сорочок створені на основі як старовинних колекційних взірців, так і сучасних тенденцій вишивання. У книзі є все, що необхідно для того, аби самостійно пошити та власними руками вишити красиву українську одежу: детальні схеми узорів для різних деталей сорочок, вказівки щодо вишивання хрестиком, напівхрестиком, швів «назад голка», «стебловий», схеми крою, візерунки та орнаменти з різних регіонів України. Відкрийте для себе скарбницю українського вишивального мистецтва!
Видавництво: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля"
Рік видання: 2017



Оксана Косміна. Українське народне вбрання/ укр., англ. мова .
Видання знайомить читача з оригінальними зразками традиційного вбрання українців кінця 19 - поч. 20 ст., що зберігаються в музеях Києва, Харкова, Львова, Чернігова, Вінниці, Запоріжжя, Переяслава-Хмельницького і приватних колекціях. Альбом містить інформацію про регіональні особливості українських строїв, змінює сталі стереотипи, демонструючи український національний одяг в усьому його багатстві та розмаїтті.

Видавництво: Балтія-Друк
Рік видання: Київ : 2017.






Зінаїда Васіна Український літопис вбрання: Науково-художні реконструкції: Книга-альбом Т.1: 11000 років до н. е. — ХІІІ ст. н.е
Книга-альбом відомої української художниці Зінаїди Васіної, що охоплює період понад десять тисяч років, є унікальним поєднанням науково-художніх досліджень історії одягу племен і народів, які проживали на теренах сучасної України з доби пізнього палеоліту до часів Київської Русі. В художніх образах автор відтворила еволюцію вбрання різного призначення, характерні особливості його крою, оздоблення, декорування тощо. Книга-альбом є новим словом в українській та світовій культурі.
Видавництво: Мистецтво
Рік видання:2003

Немає коментарів:

Дописати коментар