сторінки

вівторок, 25 червня 2024 р.

100 років п'єсі Миколи Куліша "97"

Літературний спогад

27 червня 1924 року Микола Куліш закінчив роботу над п’єсою «97», яку розпочав у листопаду 1923 року. Тоді ще можна було писати українською.
☝Вищою науково-репертуарною радою при Головполітосвіті УРСР «97» була схвалена й рекомендована до постановки «за літером А», тобто — для всіх театрів, але з умовою, що автор введе «в кінці IV дії продкомісара, що привіз хліб для селян, куркулі, заарештовуються, а герой п’єси Смик залишається живий».
☝На початку п'єси було зазначено «Доби голоду 1921—1922 року на Херсонщині». Перший варіант драми так і мав називатися — «Голод». Проте ситуація з голодом була настільки складна, що Кулішеві не вільно було говорити про неї так відверто. Отож, у другій редакції п'єси поет був змушений перенести дію у 1923 рік.
☝9 листопада 1924 року відбулася тріумфальна прем'єра «97» на сцені театру імені Івана Яковича Франка у Харкові. Режисер і виконавець ролі Копистки Гнат Юра, художник — М. Драк, в інших ролях — Т. Юра, В. Кречет, Ю. Іванів, Ф.Барвінська. Автор критично виступав проти фіналу, зміненого Г. Юрою на «оптимістичніший», як писала преса, — «з ідеологічних міркувань».
Так і пішли «Дев'яносто сім» по світу у франківській редакції, згадував Гнат Юра. Проте це не відповідає дійсності, бо до друку (Харків, 1925) драматург запропонував відмінний від франківського фінал.

☝«97» мала такий видатний успіх, як не мала жодна радянська п'єса до неї. За сезон 1924-25 року тільки в одному театрі ім. Франка «97» пройшла понад 50 разів. Цю виставу в 1925 році побачили навіть у Нью-Йорку та інших американських містах. Парадоксально те, що в Москві п’єсу показали пізніше, у 1926 році. Але й там вона викликала овації публіки.
☝Саме у цей час Микола Куліш увійшов до когорти провідних діячів української літератури, яку згодом назвуть «Розстріляне Відродження». Микола Хвильовий, Остап Вишня, Лесь Курбас, Микола Бажан та інші письменники та поети стали його товаришами.
Микола Куліш був літописцем своєї епохи, і сам зіграв трагічну роль, залишивши світ у розквіті сил - його було знищено через велику любов до України. Микола Куліш - один із «Розстріляного Відродження».

четвер, 20 червня 2024 р.

"Що ви знаєте про йогу?"

Вікторина та цікаві факти


Йога - це тренування тіла і розуму, що бере початок 5000 років тому в давньоіндійській філософії. Різні напрямки йоги поєднують у собі фізичні пози, дихальні техніки, медитацію та розслаблення. В останні роки йога стала популярною як форма фізичних вправ, які сприяють контролю над розумом, тілом та покращенням здоров'я. Пропонуємо вікторину, яка допоможе вам перевірити свої знання про йогу. Дайте відповідь на питання, натиснувши квадратик з правильною відповіддю, на вашу думку, і рухайтесь далі за стрілочко!
Цікаві факти про йогу помна дізнатися за посиланням:

четвер, 13 червня 2024 р.

ЕКСКУРСІЯ БІБЛІОТЕКОЮ


13 червня до нас завітали учні початкової школи "Жасмінка" з проханням презентувати їм книжки про космос. Звісно такі у нас є. Говорили з дітьми про Всесвіт, нашу галактику Чумацький Шлях, нашу планету Земля, її супутник Місяць, зірку Сонце, про всі планети нашої сонячної системи. Приємно було відмітити, що діти досить добре обізнані в цій темі, адже вона цікава і загадкова. Несподіванкою для учнів було відвідування в бібліотеці ще й художніх виставок «Котячі історії» від Олени Голубовської та «Мій Індостан» Олени Борділовської. Космос, Всесвіт, Земля, Індія, слони, сарі - національний жіночий одяг, картини, котики, і багато багато книг. Діти пішли з бібліотеки під приємним враженням і бажанням записатися!








середа, 12 червня 2024 р.

НОВИНКИ КНИЖКОВОГО АРСЕНАЛУ-2024

Пропонуємо до вашої уваги новинки 

Книжкового Арсеналу-2024 , і не тільки.



Художня література сучасни українських та зарубіжних авторів: гостросюжетні трилери, міжнародні бестселери, детективи, військові детективи, ретро-детективи, повісті, комедії, книги з серії "Золота полиця", а також мотивуюча, психологічна та історична література та книги для дітей.

ХУДОЖНЯ








МОТИВУЮЧА. ПСИХОЛОГІЧНА





ІСТОРИЧНА





ДИТЯЧА



понеділок, 3 червня 2024 р.

"Дзвіночки пам'яті"

Інформування



4 червня в Україні – День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

За ініціативи Першої леді Олени Зеленської в Україні 4 червня 2022 року започаткували щорічне проведення акції «Голоси дітей», присвячене пам’яті маленьких українців, чиє життя забрала війна.

В рамках акції в цей день прив’язують на дерева дзвіночки, які символізують голоси вбитих маленьких українців. Також зазвичай цього дня відбуваються церемонії покладання квітів, тематичних композицій та лампадок до пам’ятних знаків та місць поховання дітей — жертв російської агресії, а в релігійних організаціях проводяться пам’ятні молебні за дітей – жертв агресії.

Цього дня дзвіночки дзвенітимуть по всій країні…
Цей передзвін символізує голоси маленьких українців, яких вже ніколи не почують батьки.

Запрошуємо долучитися до Акції!

"Що ви знаєте про велосипед?"

Вікторина 


☝3 червня в Україні і світі святкують Всесвітній день велосипеда. Свято було встановлено за ініціативи Генасамблеї ООН 2018 року. У своєму сучасному вигляді велосипед з'явився не так давно. Для створення цього простого, але досить популярного транспортного засобу, доклали зусиль чимало винахідників. Існує навіть думка, що першому прийшла в голову ідея створити двоколісну машину ще Леонардо да Вінчі. Це навіть підтверджують ескізи, на яких зображено конструкцію, яка чимось нагадує сучасний велосипед.

☝Також 3 червня День велосипедиста. Пов'язане це свято із зростанням популярності велосипедів. Воно було створене за ініціативи соціолога Лешека Сібільського 12 квітня 2018 року під час засідання ООН. Ідею тоді підтримали представники 56 країн світу. Головна мета дня полягає у підтриманні культури їзди на велосипеді.

Пропонуємо вікторину "Що ви знаєте про велосипед", завдяки якій ви згадаєте цікаві факти про цей зручний вид транспорту, а можливо щось для вас буде справжнім відкриттям!

неділя, 2 червня 2024 р.

"КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ"

 


Оминути таку подію, як 12-ий Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», ми бібліотекарі не могли! Відвідування Арсеналу дає можливість нам бути в курсі книжкових новинок, знайомитися особисто з авторами та домовлятися про зустрічі та презентації в бібліотеці. Зв'язок та безпосереднє спілкування автора з читачем має велике значення. Ми з новинками, з книжками, які хотіли б прочитати наші користувачі, ми домовилися про неймовірно цікаві зустрічі з улюбленими авторами. Слідкуйте за новинами та афішами на сторінці нашої бібліотеки!










"Котячі історії"

Художня виставка Олени Голубицької


Напередодні Дня захисту дітей в бібліотеці імені М. Реріха відкрилася художня виставка, яка не залишить байдужою жодну дитину, адже головними персонажами цієї виставки є коти – найбільші їх улюбленці серед домашніх тварин. Біля виставки було гучно і весело, кожна дитина розповідала про свою улюблену домашню кицю, про її характер, як звуть та що любить смачненького їсти. На картинах художниця зобразила котів, які виконували якісь дії: рибалили, малювали, танцювали, готували їжу, співали, фактично все , що зазвичай властиво людині. Біля кожної картини діти фантазували, придумували свої котячі історії. А хтось просто стояв і мріяв про свого власного кота!