неділю, 21 червня 2020 р.

«Гармонія Духу і Тіла»



21 червня – Міжнародний день йоги! 

     Щороку 21 червня в світі відзначається Міжнародний день йоги. Дата була вибрана не випадково. Цей день літнього сонцестояння дуже важливий для культури різних народів. Наприклад, індуїсти пов'язують його з приходом літа. Люди, що практикують йогу, впевнені, що в цей день енергія Землі та її жителів досягає найбільшого піку, а будь-які дії, вчинені в цей час, мають особливу силу. 
У сучасному світі йога набуває все більшої популярності не тільки в якості комплексу фізичних вправ, але і як духовні заняття, дана практика є не просто спортом для здоров'я і фігури, але і методикою нормалізації душевної рівноваги, якої бракує сучасній людині. 
     Міжнародна федерація охорони здоров'я підтвердила значущість йоги і наголосила, що одна з основних причин смертності людей полягає в малорухливому способі життя. Восени 2014 року на з’їзді ООН — 175 держав разом підтримали пропозицію про заснування нової святкової дати – Міжнародного дня йоги. 
У більшості країн святкування торжества супроводжується різноманітними заходами. На особливу увагу заслуговують вуличні фестивалі, куди може прийти кожен охочий. У святковий день інструктори організовують заняття на свіжому повітрі, навчаючи новим позам, пояснюючи техніку їх виконання, розповідаючи про філософію йоги. Міжнародні організації йоги влаштовують в цей день власні чемпіонати з виконання різних асан, де члени клубів демонструють власний досвід і навички, обмінюються знаннями з колегами з інших держав. 
     В Україні існує офіційна «Українська федерація йоги», яка представлена у всіх великих містах. Це міжнародний союз незалежних йога-центрів, інструкторів, практиків, учнів йоги. Характерна особливість Української федерації йоги — це сучасний, науково обґрунтований підхід до практики йоги. Методичною базою Української федерації йоги є власні наукові дослідження в області йоги і йоготерапії, десятки книг, сотні статей і навчальних програм, створених інструкторами. Усі інструктори Української федерації йоги мають спеціальну освіту у сфері фізичної культури і спорту, медицини чи психології; більшість інструкторів мають дві вищі освіти. Представники Української федерації йоги регулярно беруть участь у міжнародних конференціях з різних аспектів йоги, а також проходять стажування в інших Школах та Центрах йоги. 

Пропонуємо до вашої уваги цікаві факти про йогу: 

- «Йога» в перекладі з санскриту означає «союз», «єднання», «злиття». Ці слова якнайкраще характеризують основну мету давньої практики, – досягнення єдності і гармонії фізичного і психічного станів. 

- На думку послідовників йоги, це вчення допомагає привести в рівновагу розум, тіло і дух. Якщо ж рівновагу цих трьох елементів порушено, то виникають хвороби. Йога не тільки допомагає боротися з різними хворобами, стресом і навіть старінням, робить фігуру підтягнутою, але і повертає радість життя. 

- Йога існує понад 5000 років і бере свій початок в Індії. 

- Дивно, але багато свідчень, отримані при археологічних дослідженнях, говорять про те, що йога застосовувалася не тільки в Індії, але навіть серед древніх цивілізацій, що населяли територію Латинської Америки. 

- Найчастіше люди помилково вважають, що йога – це релігія. Це не так. Йога – це сукупність філософії та фізичних вправ, які допомагають людині духовно і фізично самореалізуватися. 

- За традиціями Аштанга-йоги молодик і повний місяць вважаються святами. Так як людина на 70% складається з води, прийнято вважати що і Місяць впливає на наші тіла аналогічним чином, як він діє на припливи і відливи. Також «Дні Місяця» вважаються як офіційні дні відпочинку від практики йоги. 

- Йоги зазвичай не їдять м’ясо. Це робиться не тільки через слідування Ахімса (ненасильство), а тому що м’ясо мертве, значить в ньому немає прани (життєвої сили). 

- Заняття йогою практично універсальні. Вони не вимагають спеціального обладнання чи приміщення, йогою можуть займатися майже всі люди незалежно від віку. Крім того, при заняттях йогою не потрібно робити ніяких різких рухів, доставляючи тілу незручність. 

- При заняттях йогою протягом двох місяців можна знизити масу тіла на 20%. 

- Займаючись йогою, людина може не тільки підвищувати настрій, але і знижувати тривожність. Йога також позитивно впливає на нервову і серцево-судинну системи. 

- Йога практикується навіть в ісламі, хоч і ґрунтується на індуїстській релігії. Але мусульмани практикують її як гімнастику для гармонійного фізичного розвитку і виключають вимову мантр. 

- Для тих, хто вперше вирішив зайнятися йогою, найкраще підійде хатха-йога. Цей вид йоги для початківців робить акцент на фізичні вправи і позбавляє тіло від напруги. 

- Просвітлені йоги досі є для науки загадками. Так, деякі з них можуть не тільки затримувати дихання на більш ніж 1 годину, а й перебувати тривалий час в стані самадхи,тобто в стані клінічної смерті. 

- Науково доведено, що найпростіший і ефективний спосіб розслабити напружений м’яз – розтягнути його, тому йога включає комплекси розтяжки для ніг і тазостегнових суглобів, але в даному випадку, метою вправ є не сама розтяжка, а розслаблення м’язів і робота з диханням і увагою. 

- Йоги з’ясували, що багато хвороб відбуваються через неправильне дихання і що впоратися з ними можна за допомогою техніки пранаями, тобто йогічного дихання. Так, наприклад, якщо протягом декількох років вдихати повітря тільки через ліву ніздрю, можна заробити астму. А вилікувати це захворювання, згідно пранаями, допоможе дихання правою ніздрею. 

- Заняття йогою загострюють розум і допомагають концентрації уваги. 

- Дога – йога для собак! Заснована в 2002 році жителькою Нью-Йорка Сьюзанн Тейтельман. Люди практикують йогу зі своїми вихованцями з метою налагодити більш близькі стосунки з собакою, а також використовують їх у якості опори і підтримки під час виконання асан. 

- Окремий напрямок під назвою сексуальна йога або неотантра виникла тільки в шістдесяті роки минулого століття, причому на Заході. З’явилася вона завдяки сексуальній революції. Неотантра є ні що інше, як сукупність розтяжок, медитації, дихальних вправ, еротичного масажу, а також концентрації на партнері. 

- В американській армії вранці займаються йогою замість зарядки. Йога застосовується для підготовки підводників, космонавтів, рятувальників, розвідників. 

- На сьогодні налічується понад 1000 різних громадських організацій, які популяризують йогу по всьому світу. 

- Є таке поняття, як йога для вагітних, яка вважається однією з найефективніших гімнастики, які готують жінку до майбутніх пологів, а також сприяє спілкуванню матері з майбутнім немовлям вже в період вагітності. 

- Йогою займаються всі фрідайвери – люди, які занурюються без акваланга на максимально тривалий час. Уроки йоги для початківців фрідайверів дозволяють їм вже через тиждень занять затримувати дихання на 3 хвилини. 

- Йогічна мудрість стверджує, що на досягнення важкого можуть піти місяці, а іноді роки. Для неможливого потрібно просто трохи більше часу. 

- Перша книга з йоги … Рігведа – перший відомий пам’ятник індійської літератури, в якому згадані тисячі гімнів і мантр на санскриті. Більш того, цей текст вважається одним з найдавніших у світі. 

- Прогрес – не перешкода йоги. Хоча прийнято вважати, що нові технології заважають осягнути дзен і заглибитися в свій внутрішній світ, саме завдяки Інтернету багато людей дізналися про всю красу цієї древньої практики.

Немає коментарів:

Дописати коментар