сторінки

вівторок, 2 липня 2024 р.

«ДЕНЬ БЕЗ ПОЛІЕТИЛЕНУ»

Екологічне інформування




3 липня - Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів та загальноукраїнська акція «День без поліетилену». Головною метою акції є формування екологічною поведінки та світогляду населення, привернення уваги до проблеми забруднення довкілля, як наслідок надмірного використання одноразових пакетів.

Вражаючі факти:
☝пластик є штучно синтезованою сполукою, період розпаду якої триває до 1 000 років;
☝пластиковий пакет забруднює довколишнє середовище, коли починає розпадатися – мікрочастинки просочуються в ґрунт, несучи отруту для рослин;
☝пластикові пакети – поширена причина загибелі тварин та риб, які проживають у водоймах. Майже 1 млн птахів та 100 тис. тварин помирає щороку від пластикових відходів.

☝велика тихоокеанська сміттєва пляма – величезне скупчення сміття, водночас і поліетиленових пакетів. Річний обсяг використаних мішечків у світі становить 5 трлн, а води океану. через пластикову тару стають важчими на 8 млн тонн.
☝ у 1977 році появилися перші пакети у супермаркетах;
☝160 тис. поліетиленових пакетів використовуються у світі щосекунди. Щохвилини – 10 млн;
☝ 5 трильйонів пакетів виробляється на рік;
☝в Україні щорічно середньостатистична людина використовує більше 500 одноразових поліетиленових пакетів, в той час як тоді як мешканцям ЄС потрібно 90.

Понад 40 країн світу заявили про повну чи часткову відмову від таких виробів. На початку червня 2021 Верховна Рада прийняла закон, що обмежує використання поліетиленових пакетів в Україні
Сьогодні в світі активно виготовляються біорозкладні пакети - це вироби, які можуть бути виготовлені або з органічної сировини (кукурудзяного або картопляного крохмалю), або на основі нафти, як звичайні поліетиленові пакети. Головне, що їх об'єднує, це здатність розкладатися в природному середовищі, з допомогою бактерій чи грибків.

Немає коментарів:

Дописати коментар