середу, 25 жовтня 2017 р.

«25 років з ім’ям Миколи Реріха»

Святковий захід
«25 років з ім’ям Миколи Реріха»
9 жовтня 1874 року народився видатний вчений, мислитель, історик, археолог, мандрівник, громадський діяч, художник та письменник Микола Костянтинович Реріх. Він є автором більше 7000 живописних робіт монгольської, тибетської, гімалайської серій, гірських пейзажів, символічних композицій, серії із дев’яноста полотен із зображенням пам’яток давньоруської архітектури. Важливе значення для світової спільноти має  знаменитий ПАКТ РЕРІХА, в якому йде заклик на міжнародному рівні до захисту культурних цінностей від руйнування під час військових дій та створення «Знамені Миру», яке оповіщало б про захист культурного об’єкту.
Багаточисленні винаходи, відкриття, духовні та художні твори Миколи Реріха стали надбанням всього людства.
Реріх з великою повагою та любов’ю відносився до України. Його духовними вчителями стали Шевченко. Гоголь, Куїнджі, Костомаров, Мордовцев та Мікешин. Мозаїчний розпис в церкві «Покрова Богородиці» в селі Пархомівка та мозаїчна іконографія в Троїцкій церкві  Почаївської Лаври стало явищем народження нового «високого стилю» в храмобудуванні та отримало широке визнання українців. Реріх захоплювався українською культурою та талановитим народом нашої землі.
Як людина високоосвічена Реріх з великою повагою відносився до бібліотек: «Там, де процвітають бібліотеки, там мир і благодать, повага до людства і успішне вирішення найважчих соціальних проблем». У кожної людини ім’я Реріха асоціюється насамперед з Духовністю. Сьогодні сучасний світ переживає всілякі кризи: війни, голод, техногенні та екологічні катастрофи,  в тому числі і кризу Культури, яку М. К. Реріх вважав основою життя, і порушення якої призводить до глобальних катастроф планетарних масштабів. Тема духовності сьогодні актуальна, як ніколи, тому почесна місія кожної бібліотеки, як хранительки знань, у сучасному світі – нести Духовність.
На сьогодні в Україні наша бібліотека єдина, яка носить ім’я Миколи Реріха, і цього року відзначає ювілей – 25 років з ім’ям М. К. Реріха, а наступного 2018 року  відзначатиме 60-річчя заснування.
В бібліотеці є кімната-музей «Микола Реріх: творчість і доля», який висвітлює життєвий та творчий шлях родини  Реріхів. У фондах книгозбірні існує певний відсоток літератури, пов’язаної з ім’ям Реріхів, це духовні твори, історичні та езотерична література.
         25 жовтня 2017 року в приміщені нашої бібліотеки відбувся святковий захід, з нагоди ювілею «25 років з ім’ям Миколи Реріха». Розділити з нами свято та привітати з ювілеєм в цей день прийшли наші друзі, партнери, колеги та наші читачі.  Захід розпочався з виконання Духовного гімну України «Боже Великий Єдиний» у виконанні Театру пісні «Ладоньки» та Заслуженого діяча мистецтв України співачки Петрикової Оксани, що створило атмосферу духовності та свята. В концерті прийняли участь і студенти Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв.
         До ювілею була створена виставка малюнків у творчій манері Миколи Реріха. Діти віком від 5 до 16 років відділу декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва ЦПР Святошинського району м. Києва, створили 80 робіт, які стали окрасою бібліотеки. В цей день кожна дитина отримала грамоту від бібліотеки та гучні оплески від присутніх.
Микола Реріх говорив: «Несіть мистецтво людям  воно належить їм. Тоді у нас не лише музеї, театри, університети, публічні бібліотеки, залізничні станції і лікарні, але і в'язниці будуть прекрасними. Тоді і в'язниці не будуть потрібні».

В цей день наша бібліотека несла мистецтво людям!


 Зразковий художній колектив Театр пісні "Ладоньки" (художній керівник Садовенко Світлана Миколаївна).
 Заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри академічного та естрадного вокалу інституту мистецтв Київського університету ім. Бориса Грінченка Петрикова Оксана виконала українську народну пісню "Ой. ти місяцю" та пісню Віктора Морозова на слова Віталія Коротича "Спитай".
 Студент Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв Шенгілевич Олександр виконав пісню "Чорнобривці".
 Студентка Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв Аверіна Валерія виконала пісню на слова і музику С. Лободи "Облиш".
 Театр пісні "Ладоньки"
 Завідувач відділу декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва ЦПР Святошинського району м. Києва Новодворська Таміла Володимирівна організувала виставку дитячих малюнків у творчій манері Миколи Реріха.
 Джазовий музикант віктор Кабєєв привітав бібліотеку музичною композицією на кларнеті.
 Солістка Зразкового художнього колективу Театру пісні "Ладоньки"  Суккар Софія виконала пісню "Черемшина", акомпаніатор Садовенко Світлана Миколаївна.
 Кожна дитина - учасник виставки отримала грамоти від бібліотеки.
Квіти для бібліотеки!

Немає коментарів:

Дописати коментар