неділю, 22 квітня 2018 р.

Народні ляльки: Дружка і Княгиня


Майстер-клас у бібліотеці!

22 квітня в бібліотеці Реріха відбувся майстер-клас з виготовлення вузлової народної ляльки, на який ми чекали майже рік. До нас приїхала обухівська майстриня Світлана Біркіна разом зі своєю знаменитою колекцією ляльок –  «Германівське весілля» (за мотивами ляльок Кіри Кононенко, село Германівка Обухівського району) та «Веселка Трипілля»
     Пані Світлана за фахом педагог та музикант, та найбільшим захопленням всього життя стало  відтворення та виготовлення автентичних народних ляльок Київщини та Черкащини, в тому числі автентичних ляльок мешканки Германівки Обухівського району  Кіри Кононенко (1970 р.).
     Під час майстер-класу ми створили за допомогою майстрині свою власну ігрову ляльку. Вона з чистим лицем, голова із скрученої спіралі («рулетиком») тканини, покрита полотном. Коси акуратно зачесані з чітким проділом і віночком зі стрічок на голові. Вона без рук, одягнена в довгу червону спідницю, фартух з квітковим орнаментом і коротку корсетку – це зразок спрощеного дівочого строю в одязі. Такі ляльки називали «княгинями» і «дружками» - дівчатка гралися ними у «Весілля». Красиві , яскраві, у стрічках ляльки-княгині символізують молодість, важливий момент обрання дівчиною подружньої пари.
     Світлана Біркіна: «Традиції, які не підтримуються в сім’ях, приречені на забуття. Модна красуня лялька Барбі, якою тепер граються дівчатка, навчає міняти красивий одяг, але  не навчає материнству. А народна лялька не тільки вчила поводженню з дитиною, а й на ментальному рівні готувала до дорослого життя».

 Обухівська майстриня Світлана Біркіна.







Немає коментарів:

Дописати коментар