четвер, 9 липня 2020 р.

Памва Беринда


Історично-мовний екскурс:
Памва Беринда - автор першого словника в Україні




Памва( Павло) Беринда — відомий лексикограф, поет, перекладач, гравер і видавець, один із перших друкарів на Русі. Народився в середині XVI століття в Галичині. Був одним з найосвіченіших людей свого часу: володів давньогрецькою, латиною, старослов’янською, староєврейською мовами. 

   20 серпня 1627 року в Києві побачив світ перший словник української мови «Лексикон славено-роський і імен толкованіє» Памви Беринди, який був надрукований коштом автора в Києво-Печерській лаврі. Метою при складанні його було відновити церковнослов'янську традицію літературної мови і цим протистояти наступові польського католицтва і польської культури. Над словником автор працював тридцять років. Складається він з двох частин, вміщує біля 7000 слів, що розміщені на 475 сторінках. Цю роботу можна розцінювати як прототип сучасних енциклопедичних словників. В передмові зазначено, що «велико славний язик словенський» має багато «темних» слів, тому й взявся Памво Беринда за пояснення – «каждое трудное слово виложилі», даючи тлумачення церковно-словянських лексем тогочасною українською мовою. Через кілька років після написання словника, Памво Беринди не стало. Він помер 1632 року в Києві, проживши біля семи десятків років. Похований в Києво-Печерській Лаврі. 

   «Лексикон» не втратив свого значення до сьогоднішнього дня, адже переклади та тлумачення слів, у свою чергу, є важливим джерелом вивчення словникового складу української мови XVII в., його синоніміки, засобів словотворення. 1961 року вийшло друком факсимільне видання праці з фундаментальним дослідженням В. Німчука. Зараз це видання, як і копії з оригіналу, широко доступні також в електронному вигляді.

“Лексикон…” Памво Беринди, 1627 рік

Немає коментарів:

Дописати коментар