понеділок, 17 січня 2022 р.

"Едуард Мане: від реалізму до імпресіонізму"

Художнє знайомство
до 190-річчя від дня народження видатного французького художника

 


Едуа́р Мане́ — французький художник-імпресіоніст. Був одним із перших художників XIX століття, що зобразив сучасне життя, й ключовою фігурою на шляху переходу від реалізму до імпресіонізму. Ранні роботи «Сніданок на траві» та «Олімпія» створені у 1863 році знаменують початок модерного мистецтва у Європі. Вже в перших своїх творах Мане виступив проти офіційного мистецтва, так званого академізму, протиставляючи йому зображення реальної дійсності, простих повсякденних явищ навколишнього життя, зокрема паризького повсякдення.

Мане здійснив свого роду переворот в осмисленні образотворчого мистецтва тих часів. Безперервним експериментом з кольором і формою  поклав початок розвитку багатьох нових напрямків у французькому живописі. Він поставив під сумнів непорушність стилів писання картин кінця 19-го - початку 20-го століть: класицизм, реалізм, імпресіонізм.

Едуард Мане писав портрети, пейзажі, дуже любив писати натюрморти, і в цьому жанрі він досяг незвичайної досконалості, був майстром літографії і офорта. Як це часто буває, епітети «геніальний художник», «великий Мане» та інші схвальні відгуки за свого життя він так і не почув. Все життя художник відчував себе самотнім через непорозуміння з батьком, нещасливе особисте життя, приниження і образи від критиків. Справжня слава прийшла до його творів через багато років по його смерті, і її початок поклала картина «Олімпія», яку критикували за життя художника.
Сьогодні картини Мане оцінюються в мільйони фунтів стерлінгів!

Чому ж одні вважали його вискочкою, який малює нісенітницю? А інші, навпаки, бачили в ньому великого реформатора? 
Чому ми досі пам'ятаємо Едуарда Мане?
На це запитання дають відповіді його безсмертні полотна, від споглядання яких ми отримуємо неймовірну естетичну насолоду!

Сніданок на траві. 1863 р

Олімпія. 1863 р

Балкон. 1868 р

Аржантьой. 1874 р

Бар у Фолі-Бержер. 1882 р

Мати в саду Бельв'ю 1880 р

Великий канал або блакитна Венеція. 1874 р

"У кафе". 1878 р

Дама в хутрі. 1880 р

Троянда і тюльпан. 1882 р

Бузок і троянди. 1883 р

Немає коментарів:

Дописати коментар