вівторок, 23 серпня 2022 р.

"НЕЗЛАМНА ТА НЕЗАЛЕЖНА"

Вікторина та цікаві факти
до Дня Незалежності України

День незалежності України – головне державне свято України, що відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України.


Ще з часів Київської Русі українці прагнули жити мирно та вільно, сповідувати свої традиції, звичаї, але історичні умови складалися так, що на наших землях постійно панували інші народи-сусіди, тож боротьба за свободу і незалежність тривала протягом століть. Боротьба за свободу, ідентичність та територіальну цілісність України триває і досі. Сьогодні українські захисники у війні з РФ відстоюють незалежність ціною власного життя.

Пропонуємо вікторину, завдяки якій згадаємо факти проголошення незалежності нашої держави! Дайте відповідь на запитання, натиснувши, на вашу думку, правильний варіант! Бажаємо успіху!


НАМ Є ЧИМ ПИШАТИСЯ!

УКРАЇНЦІ - НАЙСПІВУЧІША НАЦІЯ


Українців визнано найспівучішою нацією, яка створила найбільшу кількість народних пісень у світі - близько 200 тисяч. Жодна нація за всю історію не має такої кількості пісень, які створив український народ самостійно. В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень. На другому місці - з кількістю 6 тисяч народних пісень - перебуває Італія.


НАЙПОТУЖНІШИЙ ЛІТАК СПРОЄКТУВАЛИ В УКРАЇНІ


У нашій країні в ДП "Антонов" спроектували і створили найпотужніший у світі літак з найбільшою вантажопідйомністю - Ан-225 "Мрія". Він має вагу 640 тонн і здатен підняти в повітря одразу 80 легкових автомобілів!

УКРАЇНСЬКА КОНСТИТУЦІЯ - ОДНА З ПЕРШИХ В ЄВРОПІ


Мова йде про конституцію Пилипа Орлика, проголошену у 1710 році. Конституція України, яка була прийнята 28 червня 1996 року, має 161 статтю та 15 розділів . Під час її затвердження, тодішній президент України Леонід Кучма замкнув депутатів і не випускав їх із Ради, доки не було знайдено усіх компромісів та не було проведене результативне голосування.

ГРИВНЮ ЗАПРОВАДИЛИ ЧЕРЕЗ 5 РОКІВ ПІСЛЯ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ


Українська гривня була офіційно запроваджена як нова валюта у 1996-му році. З 2 по 16 вересня 1996 року в одночасному обігу перебували як тимчасова українська валюта — карбованці (яка була дійсна від 1992-го), так і нова гривня. 100 000 карбованців міняли на одну гривню, а після 16 вересня прийом і обіг карбованців було припинено.

ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ - ПЕРШИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД У СХІДНІЙ ЄВРОПІ



Першим вищим навчальним закладом у Східній Європі стала Острозька академія, 1576 року її заснував князь Острозький Костянтин-Василь.   

Факти про День Незалежності:

Уперше День незалежності України відзначили 16 липня 1991 року – через рік після того як Верховна рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України та постанову «Про День проголошення незалежності України».

☝Через місяць, 24 серпня 1991 року, Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила Акт проголошення незалежності України, який підтвердили на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Новою постановою від 20 лютого 1992 Верховна Рада України перенесла святкування Дня незалежності на 24 серпня.

☝На референдумі було одне питання :«Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України». У всіх 27 областях України виборці підтримали документ. Найменше за незалежність проголосували в Севастополі (57,07%) і Кримській автономії (54,19%), решта областей, включно зі східними, віддали понад 80% голосів на підтримку історичного Акту.

☝Акт проголошення незалежності було ухвалено через три дні після придушення путчу консервативних сил Радянського Союзу, які намагалися повернути СРСР без демократичних перетворень і «перебудови».

☝Знакова сесія українського парламенту почалася о 10 год із хвилини мовчання в пам’ять про трьох росіян, які загинулили в ніч на 21 серпня під час мітингу жителів Москви проти путчу.

☝В’ячеслав Чорновіл запропонував внести до зали синьо-жовтий прапор, а також підняти його над куполом парламенту.


За незалежність України проголосували навіть комуністи. А представник компартії Олександр Мороз у своїй доповіді запропонував реформувати армію та ввести власну валюту.

☝Позачергове засідання Ради 24 серпня 1991 року завершив гімн Українських Січових стрільців, який опозиціонери виконали прямо біля трибуни. Підспівували навіть мітингувальники.

☝24 серпня 1994 року на Хрещатику в Києві пройшов перший військовий парад на честь Дня проголошення незалежності України.

☝Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук.

За матеріалами сайту:

ДОБРОВІЛЬНА ВІДМОВА ВІД ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ

Україна добровільно відмовилась від ядерної зброї, яка була третьою за величиною у світі, та передала усі боєголовки і ракети Російській Федерації. Українські політики одразу зробили державу беззахисною. В обмін отримали гроші та офіційні гарантії безпеки від ядерних держав - США та Росії, з якою нині триває війна.






Немає коментарів:

Дописати коментар