четвер, 6 жовтня 2022 р.

«Криницина Маргарита Василівна – народна артистка України»

 Кіно-спогад до 90 років з дня народження кіноакторки


Вже не одне покоління українців з великим задоволенням передивляються знаменитий комедійний фільм «За двома́ зайця́ми» режисера-постановника Віктора Іванова (за мотивами однойменної комедійної  п'єси   Михайла Старицького). Унікальний акторський склад та талант режисера зробили цю картину знаковою для України.
☝Сьогодні хочемо згадати акторку Маргариту Кислицину, яка зіграла головну роль у цьому фільмі, знамениту Проню Прокопівну Сірко.


Подивитися кіно-картину "За двомв зайцями" можна за посиланням:

Біографія:
☝Маргарита Василівна Криницина народилася на Уралі 7 жовтня 1932 року.Її батько служив в міліції, мати працювала на заводі. У якийсь момент в родині почався розлад, і батьки вирішили розійтися. Діти залишилися жити з батьком в Молдавії.

☝Після закінчення школи, коли постало питання вибору професії, акторські дані Маргарити взяли верх і вона подала документи відразу в два столичних театральних ВНЗ. Не маючи спеціальної вокальної та хореографічної підготовки, вона підкорила приймальних комісій своїм артистизмом і безпосередністю. ВДІК і Вахтанговського училище були готові з радістю бачити її в числі студентів, але вона вибрала Інститут кінематографії. Через роки артистка з сумом згадувала про невикористаної можливості зробити театральну кар'єру.

☝Криницина ще в інституті вийшла заміж. Чоловік – Євген Федорович Онопрієнко (1925-1997), радянський і український кіносценарист, кінодраматург, заслужений діяч мистецтв УРСР, працював з Леонідом Биковим над картиною «В бій ідуть одні «старики». Одружилися, коли Криницина вчилася на четвертому курсі. У шлюбі народилася дочка – Алла Євгенівна Суріна (Криницина) (нар. 23 квітня 1956 Кишиневі), російський кінорежисер і сценарист.

☝Після смерті чоловіка у 1997 році близько семи років жила разом з сестрою Людмилою Василівною. За рік до смерті акторки вони посварилися і роз’їхалися. Жила Маргарита Василівна одна, з домробітницею в невеликій квартирі панельного будинку, на останньому сімнадцятому поверсі. Пішла з життя 10 жовтня 2005 року.

☝Серед найбільш пам’ятних робіт Маргарити Кринициної – фільми «Весілля в Малинівці» (Руда), «Сади Семіраміди» (Клавдія), «Інспектор карного розшуку» (Катерина Федорівна), «Бумбараш» (Серафима), «Будні карного розшуку» (Курбатова), «Дні Турбіних» (Ванда, дружина Лисовича), «Дачна поїздка сержанта Цибулі» (тітка Єфросинія), «Миргород та його мешканці» (Горпина), «Зелений фургон» (конвоїр), «До розслідування приступити» (Бєлова), «Імітатор» (голова художньої ради), «Повернення “Броненосця”» (чоловікоподібна).ців не беруть.

Однією з кращих театральних робіт актриси стала вистава “Жінка з квіткою і вікнами на північ” в Театрі-студії кіноактора в Києві. Роль Аеліти мала величезний успіх у глядачів, про неї багато писали критики.

☝Народна артистка України (з 1996 року). Лауреат Державної премії України імені А.П. Довженка (1999; за роль Проні Прокопівни у х/ф «За двома зайцями»). Лауреат Спеціального Призу кінофестивалю «Стожари» за внесок в українське кіно (1999). Кавалер ордена княгині Ольги III ступеня за вагомий особистий внесок у розвиток національного кіномистецтва, творчі здобутки й високий професіоналізм (2002).

☝28 березня 2017 року, на будинку по вул. Амвросія Бучми, 8, були відкриті меморіальні дошки народним артистам України Маргариті Кринициній і Бориславу Брондукову (Брондуков проживав в цьому будинку з 1970 по 1985 рік, а Криницина з 1970 по 2005 рік).

☝Не кожен актор може похвалитися спільним фото з пам’ятником своєму персонажу. 23 серпня 1999 року, біля Андріївської церкви був встановлений пам'ятник "За двома зайцями", під час відкриття якого була присутня Маргарита Василівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар