четвер, 25 квітня 2024 р.

"Київському зоопарку 110 років"

Історія і сьогодення

2023 рік

2009 рік

25 квітня 2024 року Київському зоопарку виповнюється 110 років! 
Це улюблене місце багатьох киян і гостей столиці!
Київський зоологічний парк загальнодержавного значення — це природоохоронна, науково-дослідна та культурно-освітня установа, що є штучно створеним об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.
☝Загальна площа – 34 га;
☝Колекція тварин налічує 2170 екземплярів тварин близько 300 видів;
☝Щорічно Київський зоопарк відвідують понад 600 тис. киян і гостей столиці;
☝Співпраця з міжнародними організаціями: кандидат у члени в Європейську асоціацію зоопарків та акваріумів (ЄАЗА).
☝Колекція тварин Київського зоопарку формується з урахуванням природоохоронного статусу видів, науково-дослідницьких інтересів і просвітницької цінності. Тут можна побачити найбільших сухопутних хижаків і травоїдних нашої планети: слона, жирафів, бегемота, левів, тигрів, горилу та ін.
☝Офіційною датою відкриття зоопарку вважається 1914 рік, та його заснування почалося ще задовго до цього — у 1906 році.

Будівництво зоопарку


☝У 1907 році заснували Товариство любителів природи, у 1908 почали створювати зоопарк. В 1909 році, на прохання Товариства, Правління Київського університету св. Володимира дозволило розмістити тварин у Ботанічному саду (сьогодні це сад імені академіка О. В. Фоміна).
☝Та кількість тварин і птахів збільшувалась за рахунок дарувань і покупок нових тварин, тож колись невеличкий звіринець вже стали іменувати «Зоологічний сад Київського товариства любителів природи».
☝Завдяки пожертвуванням і покупкам колекція зоопарку різко збільшилася. Наприкінці 1908 року в ньому було представлено 17 видів тварин і птахів, а на початку 1909 року – 22, наприкінці 1909 року налічувалося 115 видів, через рік – 132 види, в 1911 році – 175 видів.
☝Кількість мешканців імровізованого зоопарку невпинно зростала, тож у травні 1912 року Київська міська дума відвела для потреб зоопарку в довічне володіння землі в ділянці по Брест-Литовському шосе.



☝З 1912 і до початку 1914 року йшла підготовка до відкриття стаціонарного зоопарку, перевозили і розміщували тварин, висаджували дерева і чагарники, споруджували вольєри, акваріуми і тераріуми, пташники, кролятники і навіть пасіку.
☝Все повинно було перетворити зоопарк на кращий в Європі, але на заваді стала Перша світова війна і події 1917 року. Роки Громадянської війни були дуже важкими для Зоопарку.
☝В лютому 1919 року місто захопили більшовики, навесні Зоопарк було націоналізовано.
☝Після закінчення Громадянської війни і націоналізації Зоопарку почався новий період його історії. Значно поповнюється колекція тварин, було відкрито новий відділ – акваріум
☝У період окупації Києва 1941-1943 років німці вивезли найцінніших тварин в Німеччину. Після визволення міста до кінця 1940-х років вдалося відбудувати приміщення та поновити колекції за допомогою зоопарків інших міст
☝У 1960-1970-х роках відбулася значна реконструкція та розбудова зоопарку. У 1968 році біля головного входу з'явилися знамениті скульптури левів і зубра, які стали символом зоопарку
☝Трохи пізніше було відкрито акватераріум, в 1976 році – побудовано комплекс для утримання приматів, а в травні 1982 року відкрито «Острів звірів»
☝У 2017 році розпочато глобальну реконструкцію Київського зоопарку. Вона відбуватиметься поетапно на окремих ділянках
☝Сьогодні Київський зоопарк проводить найактивнішу в Україні соціально-гуманітарну, просвітницьку та наукову роботу
Дорослі і діти з великим задоволенням відвідують Київський зоопарк.
  

















Книга з фонду бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар