вівторок, 26 лютого 2019 р.

Бій під Крутами: як це було

Історичний урок в бібліотеці

Більше ста років тому відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами. Щороку в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут. Трагічна загибель студентського куреня стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.
Зазирнути в історію та поспілкуватися на цю тему, ми запросили до бібліотеки наукового співробітника Інституту НАН історії України кандидата історичних наук Віталія Скальського – людину, яка більше десяти років досліджує історичні факти подій під Крутами.
Спілкування з юнацькою аудиторією – учнями 10-х класів Ліцею КПІ почалося з запитань: Чи знаєте ви свій Родовід? Чи знаєте де були ваші предки 17-18 років ХХ століття? Чим вони займалися? Звісно, майже вся аудиторія не змогла відповісти на ці запитання, адже пам'ять про ті часи ретельно не одне покоління затиралася, говорити навіть у родині про ті часи було небезпечно. Сьогодні про історичні події столітньої давнини пишуть книжки, роблять публікації в ЗМІ, знімають фільми, ретельно вчать на уроках історії в учбових закладах, відзначають на державному рівні. Кожне покоління по своєму оцінює історичне минуле, і немає нічого страшного у зміні ставлення до тих, чи інших історичних подій. Адже історикам, науковцям притаманне бажання пошуку істини, пошуку правдивих історичних фактів. Сьогодні аудиторія дещо по іншому побачила події, які відбулися 29 січня 1918 року. Та головним залишається той факт, що на захист суверенітету своєї держави стало молоде покоління – студенти. Чи не перегукуються ті події з подіями сучасної України?
Шануйте своїх героїв особисто! Прийдіть на Аскольдову могилу і покладіть квіти незалежно від дати!









Немає коментарів:

Дописати коментар