четвер, 29 липня 2021 р.

"Людина - не товар"

Інформування
Всесвітній день боротьби з торгівлею людей



Щороку 30 липня, за рішенням ООН, відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції від 18 грудня 2013 року.

Як зазначають в ООН, торгівля людьми є серйозним злочином і грубим порушенням прав людини. Щороку тисячі чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми як у себе вдома, так і за кордоном. Всі країни світу, будь то країна походження, транзиту або призначення, страждають від торгівлі людьми.
За даними Управління ООН з наркотиків і злочинності, жертвами торгівлі людьми продовжують залишатися головним чином жінки і дівчата. Частка жінок, серед осіб, яких змушують займатися примусовою працею, становить близько 35%. У зонах бойових дій і конфліктів ця проблема стоїть найбільш гостро. Згідно з існуючими даними, торгівля людьми відбувається повсюдно, кількість переміщених осіб за останні роки зросла майже вдвічі. 

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну.
Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу! У кризових ситуаціях, таких як нинішня пандемія COVID-19, вразливість мігрантів до торгівлі людьми й експлуатації зростає. Люди потрапляють у групу ризику через те, що втрачають роботу внаслідок пандемії.

Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США). Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

☝трудова експлуатація,
☝сексуальна експлуатація, примусова вагітність, використання в порнобізнесі,
☝примусове жебрацтво,
☝торгівля людьми з метою вилучення органів,
☝примусове залучення у кримінальну діяльність чи збройний конфлікт.

Людина, яка постраждала від цього злочину, звернувшись до місцевої державної адміністрації, має право на отримання відповідного статусу, і це дає їй можливість отримати одноразову матеріальну допомогу, а також отримати повний спектр допомоги: медичної, правової, соціальної, а також одноразової матеріальної допомоги.

Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації!

Правила безпечної поведінки в Інтернеті

☝Я не надаватиму ніякої особистої інформації (ім’я, вік, адресу, номер телефону, номер школи, місце роботи батьків) без згоди батьків.
☝Якщо я отримаю інформацію, яка примусить мене почуватися некомфортно, я одразу розповім батькам або комусь із дорослих про це.
☝Я ніколи не погоджусь зустрітися з тим, з ким я познайомився/познайомилась в Інтернеті, без попередньої згоди батьків. Якщо я буду зустрічатися, то це буде людне місце і я запрошую кого-небудь з батьків чи добре знайомих людей.
☝Я ніколи не вишлю свої фото людині, з якою я познайомився-познайомилась через Інтернет, не порадившись з батьками.
☝Я не буду відповідати на листи чи прохання, які викликають почуття дискомфорту або сорому.
☝Ми встановимо з батьками правила роботи в Інтернеті: час моєї роботи в Інтернеті, області відвідування Інтернету (сайти, блоги).

Практичні поради, щоб не потрапити в ситуацію торгівлі дітьми

☝Я завжди спілкуюся зі своїми вихователями, друзями. Коли мені необхідно відлучитися, я скажу, куди йду і коли збираюсь повернутися
☝У випадку запізнення я телефоную
☝Якщо мені необхідно кудись піти, я піду не один (одна), а з товаришем/кою. У такому випадку ми зможемо допомогти один одному не потрапити у біду
☝Я нікуди не йду з незнайомими людьми та нічого у них не беру
☝Я ніколи не сідаю в автомобіль до незнайомих людей
☝Я нікому не дозволю доторкатися до мене. Якщо ж хтось спробує доторкнутися до мене, я голосно і твердо скажу “Ні!”, покличу на допомогу
☝Якщо зі мною щось трапиться недобре, я негайно розкажу тим людям яким я довіряю, хто піклується про мене і хоче, щоб я був/була щасливим/щасливою
☝Я завжди буду слідувати цим правилам. Я хочу бути щасливим/щасливою і здоровим/здоровою. Я на це заслуговою

Поїздка за кордон

☝Нікому не довіряйте Ваш паспорт. Документи, що засвідчують Вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у Вас.
☝Зробіть копії українського та закордонного паспортів (одні – візьміть з собою, інші – залиште близьким чи знайомим)
☝Залиште вдома детальну інформацію про майбутнє місце перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, ваше фото та адреси Ваших іноземних друзів.
☝Дізнайтесь номери телефонів українських посольств та консульських представництв за кордоном та візьміть їх із собою. 
☝Якщо Ви опинились у скрутній ситуації або Вам хтось загрожує, звертайтесь до представників своєї країни, які допоможуть Вам. 
☝Якщо в країні Вашого перебування немає посольства України, телефонуйте в посольство України в сусідній державі.
☝В зарубіжних країнах активно працюють неурядові організації та служби, що надають допомогу особам, які опинились у скрутному становищі. Звертайтесь до них при необхідності.
☝Термін перебування на території іноземної держави вказаний у Вашій візі. Порушення візового режиму унеможливить Ваш наступний виїзд за кордон. Дотримуйтесь правил візового режиму!
☝Пам’ятайте, що знання хоча б елементарних слів іноземної мови значно полегшить Ваше перебування за кордоном.

Якщо Ви збираєтесь навчатись за кордоном…

☝Дозволом на навчання за кордоном є студентська віза.
☝Для отримання студентської візи необхідно підготувати низку документів, відповідно до вимог країни, якій Ви хочете навчатись (ці дані можна отримати в посольстві обраної країни).
☝Обов’язковою умовою є знання мови країни перебування (в більшості випадків має бути відповідний сертифікат про складання іспитів з мови).
☝Якщо Ви користуєтесь послугами фірми-посередника:
перевірте легітимність роботи даної фірми,
поспілкуйтесь, по можливості з тими, хто користувався послугами даної фірми
будь-які переговори проводьте в присутності дорослих
не підписуйте без дорослих ніяких документів
будь-які проплати здійснюйте через банк або з отриманням відповідних підтверджуючих проплату документів
Більш докладну інформацію про можливість навчатись за кордоном можна отримати в посольстві обраної країни, а також у культурному центрі/товаристві посольства.


Відео для перегляду: https://www.youtube.com/watch?v=3yGUs-F_4cE

За матеріалами сайтів:

Немає коментарів:

Дописати коментар