середу, 6 грудня 2023 р.

«Велике Серце Амосова»


Інформуваннята цікаві факти до 
110 років від дня народження 
Миколи Амосова - видатного лікаря, вченого, громадського діяча та академіка 
(6 грудня 1913- 12 грудня 2002)

Амосов Микола Михайлович – український лікар, науковець в галузі медицини та біокібернетики, письменник, громадський діяч, академік та почесний громадянин Києва.
Микола Амосов – автор понад 400 наукових робіт, в тому числі 19 монографій. Низку його монографій було перевидано в США, Японії, Німеччині та Болгарії.
Також він широко відомий як письменник. Його повісті «Думки та серце», «Записки з майбутнього», «ППГ-2266», «Книга про щастя та нещастя» неодноразово видавалися в Україні та за кордоном.

Він вніс значний вклад у всі сфери своєї діяльності, зокрема медицину.
Після його смерті у 2003 році Інституту серцево-судинної хірургії Академії медичних наук України було надано ім'я Миколи Амосова.
А в 2008 році в опитуванні «Великі українці», серед громадян, він був визнаним другим після Ярослава Мудрого великим українцем

Микола Амосов цікаві факти

☝Народився майбутній великий кардіохірург в 1913 році в бідній селянській родині. Мати була акушеркою.
☝За своє життя переніс близько п’яти операцій на серці.
☝Маленький Амосов уникав дітей і був дуже замкнутим. До школи не вмів ні писати, ні читати. Але зате дуже швидко освоїв ази елементарних наук, і вже через кілька місяців після вступу до школи зміг прочитати «Робінзона Крузо».
☝У школі не любив заняття фізкультури.
☝Після закінчення школи вивчився на механіка і в 1932 році почав працювати в Архангельську. У 1934 році одружився. У тому ж році померла його мати.
☝У 1935 разом з молодою дружиною вступає до медінституту, який закінчив з відзнакою. Коли Друга світова дісталася до земель СРСР, став військовим хірургом, тільки за роки війни прооперувавши більше чотирьох тисяч поранених, не кажучи вже про прості медичні маніпуляції. У 1944 одружився вдруге.
☝У 1953 році захистив докторську дисертацію на медичну тему і став завідувачем кафедрою в Київському медінституті.
☝Довгий час спеціалізувався на легеневій хірургії. Але потім змінив рід діяльності.
☝У 1955 році одним з перших в історії медицини почав лікувати порок серця, створив апарат штучного кровообігу «серце-легені».
☝Спочатку вчений спробував вимкнути серце на собаці. Коли його досвід увінчався успіхом, були проведені операції на людському організмі.
☝У 1962 вперше ушив пацієнтові штучний клапан у серці. У тому ж році його обрали членом-кореспондентом Академії Медичних наук.
☝У 1983 очолив інститут судинної хірургії.
☝За своє життя прооперував більше десяти тисяч людей і практично всіх їх врятував від смерті. Ним винайдено велику кількість унікальних технологій, які раніше не були відомі світу. Написав десятки книг.
☝Після того як у самого Миколи Михайловича почалися проблеми зі здоров’ям, розробив унікальну методику боротьби зі старістю, яка включала в себе щоденні помірні навантаження і правильне харчування. Ця методика дозволила вченому не тільки прожити 89 років (помер 12 грудня 2002 року), але і до 85 років не страждати від задишки і стенокардії.
☝Хірург вважав, що такі вади людини, як жадібність, лінь і відсутність характеру, можуть погубити здоров’я.

Використані матеріали сайту: https://dovidka.biz.ua/mikola-amosov-tsikavi-fakti

Немає коментарів:

Дописати коментар