середу, 23 червня 2021 р.

«Небесно-блакитне полотнище - символ чистоти і свободи, єдності і миру»

Інформування до Дня кримськотатарського прапора



День кримськотатарського прапора - день вшанування національного прапора кримських татар, корінного народу Криму. Відзначається 26 червня з 2010 року. Кримськотатарський прапор був затверджений Курултаєм кримських татар 1917 року, що проходив у Бахчисараї, і поновлений 30 червня 1991 року. Його мета – об'єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.


Прапор являє собою полотнище небесно-блакитного кольору з символом влади – тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка. Блакитне полотнище і золота тамга були вибрані не випадково. Небесно-блакитний колір у тюркських народів – це синонім чистоти і свободи, чесності і вірності, бездоганності і сили. Єдиний колір блакитного тла пов'язують із бажанням єдності народу, миру та благополуччя.

З моменту свого існування в різні часи піддавався репресіям. Так у 1929 році комуністична влада проголосила блакитний прапор «буржуазно-націоналістичним» і заборонила його використання. У місцях депортації кримських татар після 1944 року зберігання прапору вважалося злочином проти радянської влади. Вже у 1970-1980 роках значна частина кримськотатарської молоді не знала свого прапору. Саме з моменту повернення кримських татар до Криму за часів незалежної України прапор почав своє відродження разом зі своїм народом.

У анексованому Росією Криму прапор офіційно не заборонений, підконтрольна Кремлю влада намагається через національні символи і дати зробити лояльним кримськотатарське населення та довести світовій спільноті пропагандистське твердження про «рівність» народів у Криму. Водночас відкрите використання кримськотатарського прапору та іншої національної символіки піддаються тиску і репресіям. Планомірно прибирається вивчення кримськотатарської мови в школах, активістів переслідують за неугодну режиму літературу, адміністративні протоколи пишуться за використання символіки, а кримінальні справи відкриваються за проведення мітингів.
Але кожного разу 26 червня кримські татари відзначатимуть День прапора ‒ свято тих, хто береже і поважає свій національний символ!

Історія прапору:

Свій національний символ кримські татари несуть не першу сотню років. У багатьох знатних родин був певний символ, але за основу для прапора була взята тамга ‒ герб роду Гіраїв. Тамга (родовий знак) в Криму була у кожного знатного роду, і кожне покоління мало власну тамгу. Як правило, нащадок певного роду, запозичуючи тамгу свого предка, додавав до неї новий елемент. Якщо ми візьмемо більш глибоку історію, як таких загальнодержавних прапорів у Кримського ханства не було, практично кожен рід мав свої прапори. А знак Гіраїв був обраний завдяки тому, що вони були правителями і з ними була пов'язана державність кримських татар.

Довідка:
26 червня в Україні відзначатиметься День кримськотатарського прапора й 30 років з дати відродження Курултаю кримськотатарського народу. В Києві планується автопробіг вулицями (з 17:30 до 18:30, Міжнародний виставковий центр - Майдан Незалежності) та Урочиста хода (18:30-19:00, Хрещатик 29/1 - Майдан Незалежності).





Немає коментарів:

Дописати коментар