четвер, 3 червня 2021 р.

"Рухова активність - основа фізичного здоров'я"

Інформування та книжкова виставка до
тижня фізичної культури (1-10 червня)

Рух здатний замінити всі ліки, але жодні ліки не замінять руху!

Однією з основних ознак здорового способу життя є висока фізична активність – рух. Величезні можливості, закладені в організмі кожної людини, можуть бути реалізовані у здоров'я й активне довголіття тільки за умови постійних фізичних навантажень. На жаль, більшість людей ведуть малорухливий спосіб життя.

Цікаві факти про рухову активність людини:

☝Людина біологічно «запрограмована» на велику рухову активність. Японські вчені помітили цікаву закономірність – за останні десятиліття зростання захворюваності на діабет пропорційне збільшенню кількості автомобілів.

☝Пересування на колесах сприяє розвитку огрядності, яка призводить до цієї хвороби.

☝Спеціалісти підрахували, що для задоволення потреби в рухах дитина 3-4 років повинна робити щодня від 9 до 10,5 тисяч кроків, 5-6 років – 11-13,5 тисяч, 7 – 14-15 тисяч, 8-10 – 15-20 тисяч, 11-14 років – 20-25 тисяч кроків.

☝Дослідники з питань фізичної культури вважають, що об'єм рухової активності за тиждень має становити для людей старших 25 років – 6-10, для 18-25 років – 10-14, для школярів – 14-21, а для дошкільнят – 21-28 годин на тиждень.

☝У 88,9% активних фізкультурників ризик серцево-судинних захворювань відсутній або мінімальний. У той же час у людей, які не займаються фізичною культурою, в тих же самих вікових групах ризик явний або виражений у 54%. Це означає, що переважна більшість свідомо чи в результаті необізнаності заперечує чи не єдиний засіб врятувати своє здоров'я, надаючи заняттям фізичною культурою лише незначну частину свого вільного часу (0,5% – жінки, 1,5% – чоловіки).

Пропонуємо до вашої уваги книжки про рухову активність з фонду нашої бібліотеки:


Євген Голибард "Здоров'я створи сам"
Посібник для продовження активного життя (видання друге, розширене). Цей Посібник для продовження активного життя призначений не лише для людей середнього і похилого віку, які хочуть бути здоровими без ліків і лікарів, а й для молоді, яка цією книгою хоче допомогти своїм батькам щоб жили довше, а собі – щоб менше робити глупоти.
Видавництво "Фенікс", 2009 р.


Те Р. "5 минут растяжки ежедневно"
В книжці описані фізичні вправи на розтяжку різних груп м'язів, на які потрібно всього 5 хвилин на день.
Видавництво "Попурри", 2004 р.


Марі Карачина "Never Stop"
Хочете змінити своє життя, але не наважуєтеся зробити перший крок? Мрієте стати стрункими й здоровішими, та не знаєте з чого почати? Намагаєтеся подолати стрес та впорядкувати свої думки? Не відкладайте «на завтра». Ця книжка — добрий спосіб почати позитивні зміни вже сьогодні. Марі Карачина — учасниця світових марафонів та півмарафонів, фітнес-тренер та засновниця клубу «Skinny&Strong», переконана, що біг — це значно більше, аніж просто вид спорту. Це спосіб впорядкувати своє життя, загартувати дух та силу волі, навчитися ставити цілі й досягати їх. Адже рух — це життя. А книжка, яку ви тримаєте у руках, — лише маленький стимул, перший крок, щоб змінити звички та почати вдосконалювати світ навколо вас. Тож одягайте кросівки і never stop!
Видавництво Старого Лева, 2018 р.


Щербачов Валентин "Різновисотні українці"
Через призму 40-ка Гімалайських експедицій (а це 22 роки нашої історії) показано еволюцію світогляду українців, котрі прагнуть не лише фізичної активності, а й намагаються бути суспільно-активними й небайдужими. Гори допомагають зарядитися творчою наснагою на нові звершення, змінюють точку зору в поглядах на природу. Повертаючись звідти, ми зі свіжими силами та ідеями працюємо, творимо й активно протистоїмо владному корупціонізму, гуртуємо довкола себе однодумців. У боротьбі за здоров'я нації далекі Гімалаї наближають нас до розуміння того, що лише рух уперед, фізична і розумова активність є запорукою росту здорових поколінь українців. У книзі лінія подорожей переплітається з долями людей і країн. Окрім гімалайських, описані ще й антарктичні експедиції. "Футбольний синдром Гімалаїв" - то не просто підзаголовок - на різних висотах: від п'яти тисяч метрів і вище українці провели вже кілька міжнародних турнірів і 19 футбольних матчів, те саме і в Антарктиді.
АВІАЗ, 2016 р.


Джилл Харві, Джонатан Міллер, Річард Дангуорт "Футбол. Домашній тренер"
Навчитися грати в футбол по самовчителю? З легкістю! Дана книга складена справжніми професіоналами, готовими детально і доступно розповісти не тільки про ази цього популярного виду спорту, а й поділитися своїми таємними прийомами, ефективними маневрами, здатними зробити навіть з новачка неабиякого гравця. Підручник рясніє спеціально розробленими для тренувань майбутнього футболіста вправами і міні-іграми, а матчастину футболу викладена не тільки доступним для розуміння текстом, але і доповнена ілюстративними фотографіями, а іноді і схемами. Весь футбол - від знайомства з правилами до блискучих, стрімких голів і повного розгрому суперника! Стати учасником такого благородного і знаменитого спорту ніколи не пізно!
Книжковий Клуб Сімейного Дозвілля, 2008 р.


Мілі Іванцова "Заради мрії"
Чи важко займатися легкою атлетикою? Певно, що так. Цей спорт – для прудких і витривалих людей, які прагнуть жити насичено – всюди прибігти вчасно й отримати за це медаль і визнання. Коли Олена Говорова – героїня цієї книжки – у дитинстві почула від лікарів, що шлях у спорт для неї закритий, вона не зійшла з дистанції, навіть попри батьківські застороги.
Наполеглива дівчинка з приморського містечка довела, що сила волі дужча за хворобу. Тож попереду в неї були олімпійські нагороди й успішна кар’єра…
Видавництво "Грані-Т", 2011 р.


Олесь Ільченко "Абсолютний чемпіон"
Дитиною Аня прийняла перше самостійне рішення – стати гімнасткою, як і мама. Тоді навіть батьки до нього особливо не прислухалися – сказано, мала ще, не розуміє, як важко доводиться професійним спортсменам. Але зовсім скоро саме мама стала першим тренером Ані Безсонової, а потім віддала доньку під опіку славетної Ірини Дерюгіної, з якою юна гімнастка вчилася долати всі перешкоди і прийшла до перших серйозих спортивних перемог. Згодом, у Пекіні, дівчина здобула свою першу олімпійську нагороду, відтак був титул абсолютного чемпіона світу з художньої гімнастики, а за ним – нові тренування, нові вправи й нові чемпіонати. Бо чемпіонам відпочивати не можна – якщо хочеш іти далі…
Видавництво "Грані-Т", 2011 р.


Мирослав Дочинець «Многії літа. Благії літа»
Унікальна книга, яка витримала вже 12 перевидань, написана на основі унікальних і повчальних матеріалів із зошитів Андрія Ворона, 104-річного закарпатського мудреця, народного філософа, травозная, гомеопата – як жити довго в щасті, радості і, що важливо, мудрості.
Видавництво "Карпатська вежа". 2011 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар