понеділок, 19 січня 2015 р.

Зверніть увагу: "АртРеріхівка"

Щоб мистецтво не викликало відторгнення - потрібні споглядання і час.

З Нового 2015 року для шанувальників знакового українського мистецтва розширюється комунікаційний простір - відкриває свої двері "АртРеріхівка" - художня галерея при бібліотеці імені Миколи Реріха.

Нам хочеться, щоб люди не боялися користуватися мистецтвом...
Мистецтво - це як золото і порода: вивалюють тонни, а збирають грами. Важко зрозуміти, що є цінністю. а що ні. Вихід тут простий: мистецтва має бути багато, його потрібно показувати і дивитися, а ще - намагатися зрозуміти.

Сьогодні ми представляємо Стефанію Гебус- Баранецьку, мало відому широкій аудиторії українську художницю, котра працювала в царині станкової графіки та ксилографії.

Стефанія Гебус-Баранецька народилася 19 січня 1905 року в Перемишлі (тепер м. Пшемисл, Польща).
В 1926-1929 роках навчалася ухудожній студії Олекси Новаківського у Львові. В 1933 році закінчила художній факультет Львівського політехнічного інституту. В 1933-1950 рр. викладала графіку та шрифти у Львівському художньо-промисловому училищі та художньому інституті.З 1946 року брала участь у республіканських виставках, з 1960- у всесоюзних.

В своїх дереворитах поетично зображала мальовничість української природи та самобутні національні традиції і мотиви Західної України.

В бібліотеці ім. Реріха представлена виставка ліногравюр та виставка рукотворних авторських листівок художниці.
Бібліотека дякує родині художника Миколи Сліпченка за люб*язно надані експонати для оформлення виставки.

Листівки 1963 - 1975 рр.













Немає коментарів:

Дописати коментар