вівторок, 10 березня 2020 р.

«Реріх і Шевченко»



Презентація книги, зустріч
з художником-космістом Козаром Володимиром

Якби краса в усіх її образах хоча б
на половину людства мала свій
благотворний вплив, тоді б швидко
наближалися ми до досконалості...
Т. Г. Шевченко

Усвідомлення краси врятує світ.
М. К. Реріх

Місяць березень завжди насичений подіями, які висвітлюють постать Тараса Шевченка. Ми говоримо про Шевченка-поета, Шевченка-художника, згадуємо його дитинство, юнацькі роки, котрий раз перечитуємо його біографію, згадуємо Шевченка Пророка! А ми, як бібліотека, яка носить ім’я М. К. Реріха зацікавилися темою «Реріх і Шевченко». Чому ці постаті порівнюють? Що спільного між ними? Який вплив на світогляд Реріха мала творчість Шевченка? Щоб з’ясувати ці питання, ми запросили на зустріч з учнями 9-а класу Спеціалізованої школи №149 художника-косміста, мандрівника, автора проектів «Реріх і Україна», «Реріх і Шевченко» Голову ГО «Українське Реріхівське товариство» Козара Володимира Андрійовича. Юнацькій аудиторії була презентована книга «Реріх і Шевченко», до якої включені документи та матеріали про малодосліджені й невідомі широкому колу читачів творчі взаємозв’язки М. К. Реріха та Т. Г. Шевченка.
Для багатьох українців постать Реріха знайома, але про його зв’язки з Україною, а тим більше з Шевченком мало хто знає.


- Шевченко і Реріх ніколи не перетиналися в просторі і часі, але обидва в різні роки навчалися в Петербурзькій Академії мистецтв і отримали звання академіків. Саме там молодого Миколу Реріха з творчістю Шевченка познайомив художник М. Мікешин.

- На квартирі Костянтина Федоровича Реріха – батька Миколи, таємно збиралося Товариство шанувальників Т. Г. Шевченка, в діяльності якого Микола приймав активну участь.

- «Кобзар» Шевченка належав до улюблених книжок родини Реріхів, і часто з любов’ю перечитувався в сімейному колі.

- Саме Микола Реріх познайомив Індію з «Кобзарем».

- За проханням М. Мікешина у 1896 році Микола Реріх відвідав могилу Тараса Шевченка в Каневі.

- Все життя Микола Реріх захоплювався культурою України, її піснями та грою на бандурі.

- Особливість Шевченка у малюванні – погляд на пейзаж зверху, притаманний і Реріху.

- Реріх і Шевченко дуже чутливо ставилися до світлових знамень природи, до нашарувань історичної пам’яті, що їх зберігає сама земля.

- Тарас Шевченко і Микола Реріх виявляли у своїй творчості любов і повагу до народів і культури Сходу.

- Обидва захоплювалися старовинною архітектурою нашої батьківщини і замальовували архітектурні пам’ятники.

- Мозаїка над західним порталом церкви Покрови Пресвятої Богородиці
(с. Пархомівка Київської обл.) виконана за ескізами Миколи Реріха.

Енергетичний потенціал, переданий Великим Кобзарем молодому Реріху, відіграв значну роль у пробудженні його творчого потенціалу, став творчим імпульсом для молодого митця, що далі пішов своїм власним шляхом.
Реріх і Шевченко – постаті космічного масштабу, які пов’язані між собою лінією єдиної духовно-культурної спрямованості. Їх творчість насичує простір енергіею Відродження національного Духу!












2 коментарі:

  1. Головне, що філософія Космічної Реальності Реріха розширює нашу свідомість до Безмежності і з тих Висот ми по новому можемо вивчати Шевченка. Шевченко і Реріх це постаті Космічного масштабу. Щаслива країна, яка має таке величне поєднання на Любові до України.Гріхом буде це замовчувати вже 20 років.

    ВідповістиВидалити
  2. Головне, що філософія Космічної Реальності Реріха розширює нашу свідомість до Безмежності і з тих Висот ми по новому можемо вивчати Шевченка. Шевченко і Реріх це постаті Космічного масштабу. Щаслива країна, яка має таке величне поєднання на Любові до України.Гріхом буде це замовчувати вже 20 років.

    ВідповістиВидалити