вівторок, 31 березня 2020 р.

Микола Васильович Гоголь. Повість "Тарас Бульба"

Книжкова полиця ювіляра

1 квітня (31 березня) виповнюється 211 роки від дня народження великого українського прозаїка, драматурга, поета, історика, фольклориста Миколи Васильовича Гоголя. Народився майбутній письменник в селі Великі Сорочинці на Полтавщині в гарній і талановитій українській родині. Гоголі народили у шлюбі дванадцятеро дітей, із яких вижили тільки троє – Микола та три його сестрички. У 1818-1819 роках молодий Микола Гоголь навчався в Полтавському повітовому училищі, у 1821-1828 роках – у Ніжинській гімназії вищих наук, а далі переїхав до Петербургу. Але українська душа Гоголя так і не змогла почуватися «вдома» серед російської дійсності, яку він не любив і з якої відчайдушно-гірко сміявся. Дотепний і артистичний, Гоголь став однією з трагічних постатей в історії письменства. Його ніжна любов-туга до України потребувала чину відваги, до якої тоді міг піднестися далеко не кожен. 
Тарас Бульба» — історична повість Миколи Гоголя, в якій художньо узагальнено події, що відбувалися на українських землях за часів існування Запорозької Січі. На прикладах головного героя твору Тараса Бульби та інших персонажів автору вдалося переконливо показати незламність українських козаків у боротьбі за свободу рідного народу.
Пропонуємо вашій увазі  унікальні книги з фондів нашої бібліотеки:

     Гоголь, М. В.
Г 585     Тарас Бульба/ Шкляр Василь, переклад. - Львів.:"Апріорі", 2018. - 136 с., іл.

Український переклад здійснено за першотвором, який побачив світ 1835 року у збірці Миколи Гоголя "Миргород". Ця перша редакція повісті невідома широкому читацькому загалу, оскільки було канонізовано її другий варіант, надрукований 1842 року.
Це первісний варіант шедевру Миколи Гоголя, який згодом було спотворено під тиском ідеологів московської імперії.







        Гоголь М.В.
Г 58  Тарас Бульба: Повість. - К.: Владослов, 2006. - 128 с.: іл.

Ілюстрації, макет та художнє оформлення Василя Лопати - Народного художника України Лауреата Національної премії імені Т. Шевченка. Працює в галузі станкової та книжкової графіки. Ілюстратор більше 70 книг. Автор оформлення українських гривень (1991), українського паспорту (1993).




Немає коментарів:

Дописати коментар