середа, 29 травня 2024 р.

ЕКСКУРСІЯ БІБЛІОТЕКОЮ

 


Добре, коли до бібліотеки можна прийти не тільки за книгою, а ще й відвідати виставку. А виставок у нашій бібліотеці є дві – виставка Olena BordilovskaОлени Борділовської «Мій Індостан», яка знайомить з культурою Індії та виставка «Котячі історії» від Олени Голубовської. Чим не музей!?) Учні 4-го класу Гімназія біотехнологій №177 міста Києва, серед яких переважно були хлопчики з неабияким інтересом споглядали картини з портретами індійських принцес, роздивлялися сарі – національне жіноче вбрання, прикраси, сувеніри. Для деяких дітей культура Індії була справжнім відкриттям і дивом. Ну а на виставці «Котячих історій» було весело, гучно, бо кожен розповідав про свою улюблену домашню кицю. На картинах художниця зобразила котів, які рибалили, малювали, танцювали, готували їжу, співали, одружувалися, виховували своїх дітей, фактично все , що зазвичай властиво людині. Біля кожної картини діти фантазували, придумували свої котячі історії. А хтось просто мріяв про всласного кота!)
Запрошуємо на виставки за адресою Єреванська, 12, тел. 073-444-29-10








вівторок, 28 травня 2024 р.

Зустріч з письменником В’ячеславом Купрієнком.

Презентація творчості



Коли на зустріч з дітками приходить письменник Вячеслав Купрієнко, відбувається справжній догоридриг! Знайомство з головним героєм книжок автора «Мишасько і розгардіяш» та «Мишаськів догоридриг» - це завжди веселе дійство, яке не залишає байдужими ні дітей, ні дорослих. Винахідливий фантазер, добрий та порядний мрійник Мишасько викликав симпатії учнів 1а та 1б класів Спеціалізована школа 149 міста Києва. З ним хотілося пізнавати світ, робити добрі справи та мріяти. Рольові читання, до яких автор долучив вчителів, викликали захоплення у дітей. А далі співали разом з автором, який виконував у супроводі гітари власні пісні, надували бульбашки та просто сміялись! Це був перший візит дітей до бібліотеки. Дякуємо В'ячеслав Купрієнко В’ячеславу за хорошу книжку, яка поверне дітей до бібліотеки!

Презентація книг відбулася 28 травня за адресою Єреванська, 12.







неділя, 26 травня 2024 р.

"ЗНОВУ ЦВІТУТЬ КАШТАНИ"

Концерт до Дня Києва


26 травня в нашій бібліотеці відбувся концерт до Дня Києва. Студенти Київської муніципальної академії музики імені Р.М.Глієра представили глядачам програму, яка складалася з класичних, сучасних та авторських українських пісень. Талановита молодь Мамчук Світлана, Мотиль Анна, Ломака Олеся, Акопян Марія, Зийбер Дмитро, Дмитренко Аміна продемонстрували високий рівень підготовки та оригінальне виконання української пісні. Нагородою для молодих артистів стали гучні оплески від глядачів!





середа, 22 травня 2024 р.

"МІЙ ІНДОСТАН"

Презентація виставки Олени Борділовської


21 травня відбулася презентація художньої виставки Олени Борділовської «Мій Індостан». На відкритті пані Олена представила аудиторії свій творчий доробок, накопичений за все життя. Декоративне мистецтво, зображення індуїстських богів, портрети принцес та падишахів, а також зразки каліграфії стилю насталік – усе це певною мірою відповідає тому яскравому світу традиційного мистецтва, який існує в Індостані. Роботи виконані різними техніками з використанням олівців, туші, акварельних фарб, акварельних олівців. Більшість робіт виконана на шовку, експозиція оздоблена переважно шовковими тканинами.
Художниця розповіла аудиторії про культурне розмаїття Індії та Пакістану, та про свій досвід перебування в цих країнах.
Виставка діє з 21.05 по 21.06 
за адресою вул. Єреванська, 12, тел. 073-444-29-10











Про художницю:
Олена Борділовська кандидат історичних наук, доктор політичних наук. Автор понад 100 публікацій, переважна більшість яких присвячена історії та політиці Індостану, в тому числі монографії «Індія та Пакистан: інтелектуальна історія розлучення», виданої в Інституті сходознавства НАН України.
Понад 20 років працювала науковим співробітником та викладачем в Інституті міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка.
Зараз працює в Національному інституті стратегічних досліджень при Президенті України. Продовжує вивчати Південну Азію - свій улюблений регіон, а також досліджує відносини України з державами Глобального Півдня загалом.



вівторок, 21 травня 2024 р.

"Щоб не трапилось біди"

Вікторина до Тижн я знань з основ безпеки життєдіяльності та
Дня цивільного захисту



Вікторина, яка допоможе перевірити учням знання з основ безпеки життєдіяльності та свідомо ставитися до свого життя і здоров’я.

понеділок, 20 травня 2024 р.

"Мурашко Микола Іванович - український живописець"

Художнє знайомство


Мурашко Микола Іванович – український живописець, 
графік, історик мистецтва і педагог.

Народився 20 травня 1844 року в місті Глухові, у сім'ї різьбяра іконостасів. Інтерес до малювання проявився у хлопця з дитинства, він збирав і копіював картинки з книг, робив самостійні малюнки.
Портрет М.Мурашка
роботи І.Рєпіна.
1866 р.

У 1858-1863 роках навчався у художника-реставратора в Києві, а в 1863 році поїхав до Петербурга, бажаючи вступити до Академії мистецтв. У тому ж році починає відвідувати Академію, як вільний слухач. В Академії Мурашко закоремендував себе як дуже вправний графік, зокрема згадаймо його роботу – літографічний портрет Тараса Шевченка. Але закінчити Академію художник нажаль не зміг, через хворобу.

Пізніше у 1867-1868 роках надавши запит в Академію, він отримав кваліфікацію вчителя і розпочав свою викладацьку діяльність. Наприкінці 70-х років художник посилено займається пейзажним живописом, наполегливо і сумлінно вивчаючи природу. А в 1878 роках створює ілюстрації до збірки «Казки» Ганса Крістіана Андерсена. Однак пріоритетним напрямом діяльності М. Мурашка була викладацька діяльність.



У 1875 році Микола Іванович у себе вдома відкрив рисувальну школу. Серед перших її учнів були дорослі та діти, аматори живопису і мистецтва. Зусилля Миколи Івановича були підтримані відомими художниками І. Рєпіним, І. Крамським, Г. Мясоєдовим, В. Маковським, О. Корзухіним та інші. Школа Мурашка давала реальну можливість здобути художню освіту дітям бідняків. Багато талановитих художників – М. Пимоненко, Г. Дядченко, В. Андрєєв, С. Костенко та інші, завдяки Київській рисувальній школі Микола Мурашка, отримали можливість розвинути свій природний хист, здобути художню освіту і вийти на велику дорогу мистецтва. У різний час викладачами школи Мурашка були М. Врубель, І. Селезньов, проф. Г. Павлуцький, В. Фабріціус, С. Костенко, І. Костенко, О. Іроїцька-Гусєва та інші. Рисувальна школа Миколи Мурашка проіснувала понад 25 років і була закрита 22 травня 1901 року.

Пропонуючи нові методи викладання, художник видає 1869 році посібник із рисування для дітей, що мав великий успіх і 1875 році був перевиданий. З ініціативи Миколи Мурашка, починаючи з 1877 року, в Києві почали щорічно організовуватися художні виставки, на яких були представлені твори видатних російських, українських і зарубіжних художників-реалістів. Останні роки життя Мурашко присвятив себе творчій роботі. Особливо напружено працював художник над книгою мемуарів «Воспоминания Старого Учителя», які вийшли двома випусками ще за життя художника.
 Вид на Дніпро. 1890 р.

Українский пейзаж. 1896 р.

Не стало Микола Мурашка 22 вересня 1909 р. Він помер у свої 65 років на дачі, що була в містечку Буча і похований на Лук'янівському кладовищі.

неділя, 19 травня 2024 р.

"МОВНА СКАРБНИЧКА" (ІМЕННИКИ)

 

Іме́нник — самостійна частина мови, що має значення предметності, вираженої у формах роду, числа і відмінка, відповідає на питання хто? або що? Наша вікторина допоможе згадати шкільну программу!) Дайте відповідь на запитання, натиснувши квадратик з правильною відповіддю, на вашу думку, і рухайтесь далі за стрілочкою.

четвер, 16 травня 2024 р.

Зустріч з Володимиром В'ятровичем

 


14 травня на зустріч з молоддю завітав український історик, публіцист, громадський діяч, Народний депутат України Володимир В’ятрович. Захід був організований в рамках співпраці з Технічним ліцеєм КПІ. Учні 10-х класів мали чудову нагоду поспілкуватися з одним із найпопулярніших авторів, який пише на історичні теми в Україні. Головний меседж спілкування: «Без знання історії немає розуміння сьогодення та майбутнього». Бажання краще пізнати свою історію викликало у молоді велику кількість запитань, на які пан Володимир відповідав майже годину.

Бібліотека від автора в подарунок отримала книжки, які займуть своє місце на полиці історичної літератури.










ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

ВІКТОРИНА



Щороку у третій четвер травня в Україні відзначається день вишиванки. Вишиванка - це не просто красивий одяг, а генетичний код нації, наш оберіг! Що ви знаєте про нашу українську вишиванку? Перевірте свої знання, можливо ви щось дізнаєтесь такого, чого раніше не знали?

 



неділя, 12 травня 2024 р.

"МОВНА СКАРБНИЧКА" (АНТОНІМИ)

 



Антоніми — це слова, протилежні за значенням. Антоніми утворюють пари. До кожного слова можна підібрати тільки один антонім. Чи завжди правильно ви можете дібрати антонім до слова? Пропонуємо вікторину, яка допоможе вам у цьому пересвідчитися. Дайте відповідь на запитання, натиснувши квадратик з правильною відповіддю, на вашу думку, і рухайтесь далі за стрілочкою.

пʼятниця, 10 травня 2024 р.

"САЛЬВАДОР ДАЛІ"

Художнє знайомство до 120 років з дня народження


11 травня 1904 року народився художник-сюрреаліст Сальвадор Далі.

Пропонуємо переглянути відео - Сальвадор Далі історія факти та біографія:

https://www.youtube.com/watch?v=pfaKYVr8j0A

☝Видатний митець був живописцем, графіком і скульптором, а також режисером та письменником. Сальвадор Далі народився у сім’ї заможного нотаріуса Сальвадора Далі-і-Кусі та його дружини Феліпе Доменеч у місті у Фігерасі, Іспанія.


☝Його повне ім’я – Сальвадор Доменек Феліп Жасинт Далі-і-Доменек. З дитинства він був бунтарем, відмовлявся ходити в школу і робив бучні скандали з цього приводу, а за перший рік навчання навіть примудрився забути алфавіт. У 15 років Сальвадора виключили з чернечої школи за протести, однак згодом він все таки завершив навчання, та ще з відзнакою.

☝Митець був настільки талановитим, що його перша персональна виставка відбулась у муніципальному театрі Фігерасі у 1918 році, коли йому було лиш 14. Коли Далі виповнилося 17 років, він вступив до Королівської академії образотворчих мистецтв, розташованої в Мадриді. Однак у 1926 році химерного хлопця відраховують з академії через зневажливе ставлення до викладачів.

☝1929 році Сальвадор зустрів єдину любов і музу свого життя – російську емігрантку Олену Іванівну Дьяконову, яка воліла називати себе Гала. Їхні відносини не схвалювали родичі Далі, настільки, що батько митця позбавив його будь-якої матеріальної допомоги. В 1934 році пара одружилась, щасливо жила до 60-х років – потім почались сварки, та Гала була музою Далі все життя.
Далі і Гала

Портрет Гали Далі, написаний у 1944 році Сальвадором Далі.


☝Живопис: Першою відомою роботою Сальвадора Далі вважається «Постійність пам’яті», на якій можна побачити рідкий годинник, що стікає зі столу. Автор намагається зруйнувати усталений стереотип сприйняття людиною часу та показати, що воно далеке від лінійності. Митець шукає натхнення і в сновидіннях, і саме так створив свою роботу «Сон, викликаний польотом бджоли навколо гранату, за секунду до пробудження».
«Постійність пам‘яті»

«Сон, викликаний польотом бджоли навколо граната, за секунду до пробудження»

☝Дизайн: Далі також створював ескізи для ювелірних прикрас. Один з них — брошка «Рубінові губи» з 13 перлинами-зубами, присвячена американській актрисі Полетт Годар (колишній дружині Чапліна і майбутня Ремарка). Також він створив сліпучий шедевр із золота «Королівське серце», вкрите 46 рубінами, 42 діамантами, двома смарагдами та іншими дорогоцінними каменями. Внутрішній механізм змушував Королівське Серце битися, наче воно живе.


☝Далі любив влаштовувати вечірки. Він був дизайнером скандального «Бала Сатани», влаштованого Ротшильдами у 1972 році. Сальвадор Далі також є автором дизайну упаковки від «Чупа-чупс». Засновник компанії Енрік Бернат попросив Сальвадора внести щось нове в обгортку, оскільки популярність льодяника вимагала впізнаваного дизайну. Як винагороду Сальвадор отримав пристойний гонорар і зажадав щодня постачати йому коробку льодяників. 



Стиль та мода: Митець любив моду. Він тісно співпрацював з італійським дизайнером Ельзою Скіапареллі, яка творила речі, надихаючись його творами. У 1930-х роках вони шили сукню з омаром для герцогині Віндзорської. Далі також створив капелюх у формі взуття, пояс з губами у вигляді пряжки та флакони для парфумів. У 1950 році він співпрацював з близьким другом Крістіаном Діором у проєкті про моду майбутнього. Саме Сальвадор Далі винайшов накладні штучні нігті та зробив їх популярними. Водночас перші зразки були дзеркальними, щоб у них можна було дивитися на себе.

☝Щодо особистого стилю митця, то вуса Далі стали візитною карткою його зовнішності на все життя. Він їх відростив під впливом іспанського майстра XVII ст. Дієго Веласкеса. Обкладинку Vogue тричі прикрашали роботи художника. Це були випуски грудня 1938, квітня 1944 та грудня 1971 року. У 1968 році Далі купив для Гали замок Пуболь, в якому вона жила окремо від чоловіка. Художник міг відвідувати дружину лише з її письмового дозволу. Вона померла 10 червня 1982 року. Саме у підвалі замку знаходиться склеп, де лежить Гала.

☝У 1981 році у Сальвадора розвивається хвороба Паркінсона. А після смерті коханої Гали він і зовсім втрачає здоровий глузд. Медсестрам було дуже непросто доглядати за збожеволілим Далі, який кричав, кусався і кидав у них усе, що траплялося під руку. Художник помер 23 січня 1989 року у віці 84 років. Він не залишив по собі прямих нащадків. Він залишив людству свій творчий доробок, своє незвичайне мистецтво, яке і досі не залишає жодної людини байдужою та викликає подив і захоплення!

Театр-музей Сальвадора Далі у Фігерасі в Іспанії.