четвер, 23 травня 2019 р.

Святкування Дня слов’янської писемності і культури

«Абетка рівноапостольних братів Кирила і Мефодія - важливе підґрунтя слов’янської писемності»


23 травня, напередодні Дня слов’янської писемності та культури, в нашій книгозбірні відбулася зустріч читацького активу з членами громадської організації Товариства «Україна-Болгарія» та Асоціації журналістів «Міжнародне співробітництво» присвячена святкуванню цього дня. З вступним словом до присутніх звернувся Президент Товариства, відомий громадський діяч, журналіст та письменник, академік Сєдих Юрій Іванович, якій зазначив, що міжнародна спільнота, а насамперед братні слов’янські народи, складають шану і подяку рівноапостольним братам Кирилу і Мефодію, які у стародавні часи подарували нам не тільки писемність, але й духовну культуру, залучили до європейських цінностей. В Україні День слов’янської писемності й культури, як державне свято, встановлено Указом Президента України у вересні 2004 року і відзначається щорічно 24 травня.
З доповіддю про життя та діяльність просвітителів Кирила та Мефодія, їхній вплив на розвиток культурного життя нашої країни виступила доцент кафедри слов’янської філології Національного університету Тараса Шевченка Тетяна Доценко, її виступ доповнила віце-президент Товариства, кандидат історичних наук Маргарита Знаменська.
Про значення духовної спадщини рівноапостольних братів, які заклали підґрунтя слов'янської писемності і літератури, створили абетку, якою користуються мільйони людей у багатьох країнах світу, розповів доктор юридичних наук, радник Уповноваженого ВР з прав людини, віце-президент Товариства Сергій Петков, він також розповів про недавні відвідання Салоників, які багаті пам’ятниками ране християнського та візантійського зодчества, що внесені до списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Своїм досвідом співробітництва з болгарськими громадськими організаціями поділився журналіст, член правління Товариства Євгеній Смушков.
Присутні з великою зацікавленістю прослухали їхні виступи та докладно ознайомилися з тематичною виставкою книг, яка була підготовлена у бібліотеці до святкування Дня писемності та культури. 
Завершуючи зустріч, Юрій Сєдих щиро подякував співробітникам бібліотеки за гостинність та надану можливість провести захід саме у бібліотеці, де зберігаються скарби світової культури та писемності. Він підкреслив, що вшановуючи пам'ять своїх первоучителів громадська організація і надалі засобами народної дипломатії буде докладати максимум зусиль аби зберегти та зміцнити одвічні дружні, культурні, наукові та економічні зв’язки між народами України і Болгарії.



                                                                                      

Немає коментарів:

Дописати коментар