вівторок, 16 лютого 2021 р.

«Єднаймося в любові до рідної мови»

 Вікторина до Міжнародного дня рідної мови 



     21 лютого - Міжнародний день рідної мови! В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови». Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. У мові накопичуються досвід попередніх поколінь, історія народу, культура, традиції, інтелектуальний та духовний розвиток етносу. 
     Українська мова є однією із наймелодійніших на планеті. На мовному конкурсі, який відбувся у Парижі у 1934 році, українську визнали третьою найбільш красивою мовою у світі (після французької та перської). Гарна українська вимова звучить інтелігентно та милозвучно. Тож, дуже важливо навчитися не просто мати великий словниковий запас, але й правильно вимовляти усі звуки та словосполучення. Пропонуємо вікторину завдяки якій ви пересвідчитесь у правильності вимови словосполучень

.

Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї та захищайте! 

Мова кожного народу
неповторна і – своя;
в ній гримлять громи в негоду,
в тиші – трелі солов'я. 

На своїй природній мові
і потоки гомонять;
зелен-клени у діброві
по-кленовому шумлять. 

Солов'їну, барвінкову,
колосисту – на віки –
українську рідну мову
в дар мені дали батьки. 

Берегти її, плекати
буду всюди й повсякчас,
бо ж єдина – так, як мати,
мова в кожного із нас! 

Оксана Забужко

Немає коментарів:

Дописати коментар