неділю, 11 квітня 2021 р.

Космос - стихія, сила, життя, безкінечність...

ВІКТОРИНА

до Всесвітнього тижня космосу
 
У 1999 році Генеральна Асамблея ООН оголосила про щорічне проведення Всесвітнього тижня космосу з 4 по 10 жовтня. Дати обрані були зовсім не випадково:4 жовтня 1957р. було запущено перший штучний супутник Землі “Супутник 1”, який відкрив шлях для дослідження космосу. 10 жовтня 1967р. підписано “Угоду про принципи, що визначають діяльність держав у дослідженні та мирному використанні космосу, включаючи Місяць та інші небесні тіла”.
 


"Космос – це не нескінченна порожнеча, як здається на перший погляд. Він переповнений унікальною інформацією, і тією, про яку ми навіть не підозрюємо, але такою нам потрібною. Нові знання будуть породжувати нові питання.
 І так – до нескінченності" 
(Л.Каденюк, автор книги «Місія Космос»).

Пропопуємо космічну вікторину, завдяки якій ви згадаєте цікаві речі про космос та внесок України в історію космонавтики.

 


«Україна космічна: здобутки і прагнення»

12 квітня в Україні святкують День працівників ракетно-космічної галузі та Всесвітній день авіації та космонавтики. Свято присвячене першому польоту людини в космос. 12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний обліт планети Земля. Він стартував з космодрому "Байконур" на кораблі "Восток-1" і пробув у космосі 108 хвилин.

Юрій Гагарін

Перший пілотований політ багаторазового транспортного космічного корабля Колумбія «STS-1» відбувся 12 квітня 1981 року. Командиром екіпажу був ветеран американської космонавтики Джон Янг, пілотом — Роберт Кріппо. Політ був (і залишається) унікальним: найперший, фактично, випробувальний запуск космічного корабля, проводився з екіпажем на борту.

Одним з перших українців, які внесли найбільший вклад в розвиток космонавтики, став Юрій Кондратюк – людина, яка ще на початку 20 століття розрахувала оптимальну траєкторію космічного корабля для польоту до Місяця. Його розрахунки пізніше були використані американським космічним агентством NASA у місячній програмі «Аполлон», а запропонована ним траєкторія отримала назву «траси Кондратюка».

Безумовно, найвідомішим українцем, хто має відношення до космосу, є батько всієї радянської космонавтики Сергій Корольов: він доклав руку до більшої частини ракетно-космічної програми СРСР. Запуск першого супутника Землі і перший політ людини в космос пройшли за його ініціативою і під його керівництвом.

Сергій Корольов

Ще одним українцем, який залишив значний внесок в космонавтиці, є Валентин Глушко: творець рідинних реактивних космічних двигунів. Під його керівництвом був створений проект космічного комплексу «Енергія»-«Буран».



Першим українцем, який побував в космосі, став Павло Попович, який в 1962 році провів на орбіті 3 дні в кораблі «Восток-4». 

Павло Попович

А першим космонавтом незалежної української держави став Леонід Каденюк, який в 1997 році увійшов до складу міжнародного екіпажу американського шатла «Колумбія» і перебував на орбіті 15 днів. Леонід Каденюк був справжнім патріотом. Дякуючи йому, на космічну орбіту вперше був доставлений український прапор, а в космічному просторі звучали пісні у виконанні Дмитра Гнатюка, Софії Ротару і Назарія Яремчука. Для сигналу пробудження під час польоту на "Колумбії" космонавт обрав Гімн України, а також взяв у космос портрет Тараса Шевченка та "Кобзар".

Леонід Каденюк

Робе́рта Лінн Бо́ндар - перша канадська жінка-астронавтка і перша лікарка-неврологиня, яка побувала в космосі ув 1992 році. Народилася в родині етнічних українців родом з м. Городенка, Івано-Франківщини. Володіє українською мовою.

Робе́рта Лінн Бо́ндар

Працю українських працівників ракетно-космічної галузі цінують у всьому світі. Відомий інженер і підприємець Ілон Маск, що інвестує мільйони доларів в розвиток космічної галузі заявив, що українська ракета «Зеніт» по праву вважається однією з кращих раніше створених моделей.


Свого часу українські науковці зробили величезний внесок у розвиток радянської космонавтики. Численні українські наукові установи, конструкторські бюро, промислові підприємства були причетні до багатьох найважливіших космічних перемог СРСР – від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран». Донедавна Україна входила в топ-п’ятірку країн за кількістю космічних запусків. Наразі пріоритетним напрямком української космонавтики є міжнародна співпраця, участь у реалізації міжнародних проектів.



За джерелами сайтів:





11 коментарів:

  1. Катерина Кієнко11 квітня 2021 р. о 11:06

    Дякую за пророблену роботу! Цікава ілюстрована розповідь. Чудовий матеріал для вчителя, навіть, самому не потрібно нічого підбирати. Дітям також буде цікаво. Дякую!

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже раді, що вам сподобалося! Бібліотека - патртнер школи у вихованні дітей!

    ВідповістиВидалити
  3. Чудова нагода ще раз повторити дорослим і більше розповісти дітям! Дякуємо, отримали задоволення!!

    ВідповістиВидалити
  4. ДЯКУЮ, КОРИСНИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ ДІТЕЙ.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо вам за відгук! Дуже раді, що наш матеріал був для вас корисним!)

      Видалити
  5. Дякую за хороший матеріал!

    ВідповістиВидалити
  6. Дякую. Пізновально.

    ВідповістиВидалити