вівторок, 20 вересня 2022 р.

«Солов’яненко – український соловейко»




Солов'я́ненко Анато́лій Бори́сович — всесвітньо відомий український співак (лірико-драматичний тенор), його вважають одним з найкращих тенорів світу. Цьогоріч українці відзначають 90 років з дня народження видатного співака, пісні, якого підкорили увесь світ! Народні українські пісні в його виконанні стали взірцем майстерності для всіх наступних співаків. Такі видатні майстри оперної сцени як Пласідо Домінґо і Лучано Паваротті вважали, що майстерність Солов’яненка не поступається їхній власній.

Послухати унікальний голос "українського соловейка" можна за посиланням:




Цікаві факти з життя співака:

Народився 25 вересня 1932 року в шахтарській родині в місті Донецьк.

☝Після закінчення середньої школи вступив до Донецького політехнічного інституту, де закінчив аспірантуру і працював викладачем на кафедрі інженерної геометрії.

☝Усі ці роки удосконалював вокальне мистецтво у заслуженого артиста УРСР, видатного співака-тенора Олександра Коробейченка, брав участь у концертах художньої самодіяльності.

☝В 1962 році був запрошений до Київського Театру Опери та Балету, проходив стажування в театрі Ла Скала (Мілан), де став лауреатом конкурсу «Неаполь проти всіх».

☝З 1965 — соліст Київської опери.

☝У 1967 році був удостоєний звання заслуженого артиста УРСР, в 1975 — народного артиста СРСР.

☝У репертуарі Солов’яненка — 17 оперних партій, багато арій, романсів, народних пісень.

☝Широкою є географія гастролей співака: Болгарія, Румунія, НДР, Японія, Австралія, Канада… Кілька сезонів він проспівав у нью-йоркському «Метрополітен-опера», де виконав партії в операх Р. Штрауса, Д. Верді, П. Масканьї.

☝У 1980 році Солов’яненко став лауреатом Ленінської премії, грошову винагороду за неї він передав у Фонд Миру. У 1997 році отримав премію ім. Т. Г. Шевченка.

☝Серед найкращих партій: Андрій («Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Фауст (в однойменній опері Шарля Гуно), Альфред («Травіата» Дж. Верді), Надір («Шукачі перлин» Ж. Бізе), Рудольф («Богема» Дж. Пуччіні) та ін. Світові знавці оперного співу визнали, що виконання Солов’яненком партії герцога в «Ріголетто» Дж. Верді було найкращим — вершиною майстерності.

☝29 липня 1999 року через гострий інфаркт міокарда Анатолій Солов’яненко пішов з життя.

☝Не стало неперевершеного співака, та з далеких далей живим промінчиком сяє нам мала планета «6755», названа його світлим ім’ям.

☝У 2002 рпоці у видавництві «Емма» вийшла книжка Алли Терещенко «Анатолій Солов'яненко. Український голос, що розмовляв з усім світом»


На його честь у містах України названі вулиці та встановлені пам’ятники.
 

У 2008 році за значний особистий внесок у розвиток української культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та з нагоди 140-річчя від дня заснування Національного академічного театру опери та балету України імені Т. Г. Шевченка народному артисту України Анатолію Борисовичу Солов’яненку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави.

Більше інформації можна дізнатися за посиланням:












Б

Немає коментарів:

Дописати коментар