вівторок, 25 червня 2024 р.

100 років п'єсі Миколи Куліша "97"

Літературний спогад

27 червня 1924 року Микола Куліш закінчив роботу над п’єсою «97», яку розпочав у листопаду 1923 року. Тоді ще можна було писати українською.
☝Вищою науково-репертуарною радою при Головполітосвіті УРСР «97» була схвалена й рекомендована до постановки «за літером А», тобто — для всіх театрів, але з умовою, що автор введе «в кінці IV дії продкомісара, що привіз хліб для селян, куркулі, заарештовуються, а герой п’єси Смик залишається живий».
☝На початку п'єси було зазначено «Доби голоду 1921—1922 року на Херсонщині». Перший варіант драми так і мав називатися — «Голод». Проте ситуація з голодом була настільки складна, що Кулішеві не вільно було говорити про неї так відверто. Отож, у другій редакції п'єси поет був змушений перенести дію у 1923 рік.
☝9 листопада 1924 року відбулася тріумфальна прем'єра «97» на сцені театру імені Івана Яковича Франка у Харкові. Режисер і виконавець ролі Копистки Гнат Юра, художник — М. Драк, в інших ролях — Т. Юра, В. Кречет, Ю. Іванів, Ф.Барвінська. Автор критично виступав проти фіналу, зміненого Г. Юрою на «оптимістичніший», як писала преса, — «з ідеологічних міркувань».
Так і пішли «Дев'яносто сім» по світу у франківській редакції, згадував Гнат Юра. Проте це не відповідає дійсності, бо до друку (Харків, 1925) драматург запропонував відмінний від франківського фінал.

☝«97» мала такий видатний успіх, як не мала жодна радянська п'єса до неї. За сезон 1924-25 року тільки в одному театрі ім. Франка «97» пройшла понад 50 разів. Цю виставу в 1925 році побачили навіть у Нью-Йорку та інших американських містах. Парадоксально те, що в Москві п’єсу показали пізніше, у 1926 році. Але й там вона викликала овації публіки.
☝Саме у цей час Микола Куліш увійшов до когорти провідних діячів української літератури, яку згодом назвуть «Розстріляне Відродження». Микола Хвильовий, Остап Вишня, Лесь Курбас, Микола Бажан та інші письменники та поети стали його товаришами.
Микола Куліш був літописцем своєї епохи, і сам зіграв трагічну роль, залишивши світ у розквіті сил - його було знищено через велику любов до України. Микола Куліш - один із «Розстріляного Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар