вівторок, 16 квітня 2019 р.

«2019 рік – рік Реріха»

В рамках просвітницької діяльності бібліотеки ім. М. К. Реріха

В 2019 році виповнюється 145 років від дня народження Миколи Костянтиновича Реріха (1874-1947) – видатного діяча світової культури, художника, філософа, археолога, мандрівника, письменника. З цієї нагоди публічна бібліотека ім. М. К. Реріха, що входить до ЦБС Солом’янського району, оголосила – «2019 рік – рік Реріха» в рамках просвітницької роботи бібліотеки. З серпня місяця 2018 року по квітень 2019 року в приміщені нашої бібліотеки діяла виставка репродукцій маловідомих робіт Миколи Реріха «Рерих. Воззри Человечество», яку відвідало багато мешканців не тільки нашого району, але й Києва. Виставка була надана Міжнародним Благодійним фондом «INSHE ZHITTIA» (голова Балашова Олена Володимирівна). 16 квітня відбулося відкриття цієї виставки і в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого. В рамках заходу ми презентували нашу бібліотеку, як культурний заклад України, який із небагатьох носить ім’я Реріха. В бібліотеці є кімната-музей «Микола Реріх: творчість і доля», який висвітлює життєвий та творчий шлях родини Реріхів. У фондах книгозбірні існує певний відсоток літератури, пов’язаної з ім’ям Реріхів, це духовні твори, історичні та езотерична література.
В кімнаті-музею висвітлена тема зв’язку Реріха з Україною, до якої він відносився з великою повагою та любов’ю. Його духовними вчителями стали Шевченко, Гоголь, Куїнджі, Костомаров, Мордовцев та Мікешин. Саме в майстерні Михайла Микешина молодий Микола отримав перші уроки малювання, там же Реріх почув і побачив твори Шевченка. Вони його вразили назавжди – «Кобзар» став настільною книгою для художника. Він провезе цю книгу потім з собою по всьому світу і вперше ознайомить з «Кобзарем» Індію. «Я не знаю таких співучих і музикальних народів, як український і прибалтійський», – писав він на схилі життя.
Мозаїчний розпис в церкві «Покрова Богородиці» в селі Пархомівка та мозаїчна іконографія в Троїцькій церкві Почаївської Лаври стало явищем народження нового «високого стилю» в храмобудуванні та отримало широке визнання українців.
Микола Костянтинович захоплювався українською культурою та талановитим народом нашої землі.
Як людина високоосвічена він з великою повагою відносився до бібліотек: «Там, де процвітають бібліотеки, там мир і благодать, повага до людства і успішне вирішення найважчих соціальних проблем». У кожної людини ім’я Реріха асоціюється насамперед з Духовністю. Сьогодні сучасний світ переживає всілякі кризи: війни, голод, техногенні та екологічні катастрофи, в тому числі і кризу Культури, яку М. К. Реріх вважав основою життя, і порушення якої призводить до глобальних катастроф планетарних масштабів. Тема духовності сьогодні актуальна, як ніколи, тому почесна місія кожної бібліотеки, як хранительки знань у сучасному світі – нести Духовність.












Виставка репродукцій маловідомих художніх робіт Миколи Реріха "Рерих. Воззри Человечество" в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого.

 

Організатори та учасники виставки.


На відкритті виставки у виконанні піаністки Людмили Руднєвої прозвучали класичні твори
 Під час заходу завдяки відеопрезентації відвідувачі познайомилися з роботами Реріха, що знаходяться в художніх музеях України.
 Красильникова Олена Василівна - художник, мистецтвознавець, викладач представила творчість М. К. Реріха.
 Балашова Олена Володимирівна - голова МБФ «INSHE ZHITTIA» представила виставку "Рерих. Воззри Человечество", яку надала для експозиції.

Завідувачка бібліотеки ім. М. К. Реріха Чернова Світлана Петрівна та бібліотекар І кат Павленко Наталія Володимирівна презентували свою бібліотеку в стінах Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

Немає коментарів:

Дописати коментар