четвер, 23 липня 2020 р.

Вічна музика Антоніо Сальєрі

270 років від дня народження італійського та австрійського композитора, диригента, педагога Антоніо Сальєрі 

(1750-1825)

     Антоніо Сальєрі — італійський композитор, педагог і диригент, одним з найбільш знаменитих діячів європейської музичної культури XVIII-XIX ст. Сальєрі користувався великим авторитетом як педагог. Він навчив понад 60 музикантів. З композиторів його школу пройшли Л. Бетховен, Ф. Шуберт, І. Гуммель, Ф. К. В. Моцарт (син В. А. Моцарта), І. Мошелес, Ф. Ліст та інші. Популярність Сальєрі тоді перевершувала славу В. А. Моцарта, і в жанрі опери-seria він зумів досягти такого якісного рівня, який ставить його кращі твори вище більшої частини сучасних йому опер. Під керівництвом композитора було виконано величезну кількість оперних, хорових і оркестрових творів старих майстрів і композиторів-сучасників. Ім'я Сальєрі пов'язано з легендою про отруєння Моцарта. Однак історично цей факт не знаходить підтвердження. Думки ж про Сальєрі як про людину суперечливі. Серед інших сучасники та історики відзначали великий дипломатичний дар композитора, називаючи його «Талейраном в музиці». Однак крім цього Сальєрі також були властиві доброзичливість і повсякчасна готовність до благодіяння.
     Сал'єрі є автором понад 40 опер, серед яких найвідоміші — «Данаїди» (1784), «Тарар» (1787) і «Фальстаф» (1799). Спеціально для відкриття театру «Ла Скала» ним була написана опера «Визнана Європа» (1786), на прем'єрі якої співала Франческа Лебрен і яка до цього дня йде на цій сцені. Ранні опери Сальєрі витримані в класичній італійської традиції, проте з 1780-х років Сальєрі сприйняв традиції К. В. Глюка, завдяки чому його опери користуються великим успіхом у завойованому Глюком Парижі. Сальєрі також є автором оркестрової, камерної, духовної музики, в тому числі «Реквієму», написаному 1804 року, але вперше виконаному на його похороні.

     Сьогодні інтерес до оперної творчості композитора великий, і його твори звучать на найкращих світових сценах. Музика Сальєрі — взірцевий приклад музики доби Класицизму! Музика Сальєрі вічна! 

     Пропонуємо поринути в музичну атмосферу XIX ст. і послухати увертюру до опери "Тарар".


Немає коментарів:

Дописати коментар