середу, 29 липня 2020 р.

«Гі де Мопассан – французький новеліст, майстер оповідань»

(до 170 років з дня народження) 


5 серппя народився Гі де Мопассан (1850-1893) - один із найвизначніших майстрів французького реалізму XIX ст., автор новел і романів, якими зачитувалося і зачитується не одне покоління багатьох країн світу. Його вважають засновником «психологічної новели», яких він написав близько 300, і які об’єднанні у півтора десятка збірок, іноді їх називають «маленькими романами». Гі де Мопассан – майстер оповідань із неочікуваною кінцівкою, і його твори відрізняються дивовижною психологічною глибиною та естетичною досконалістю. 
     Першим літературним наставником письменника був Гюстав Флобер, який особисто розбирав і редагував твори молодого Мопассана, не дозволяючи йому друкуватися, поки не була написана новела «Пампушка», що Флобер назвав шедевром. Коли вона була опублікована, перед читачем з'явився талановитий і зрілий автор, чиє ім'я відразу стало відомим в літературних колах. Це дозволило самому Мопассану сказати, що він «увірвався в літературу, як метеор». 
     Після колосального успіху «Пампушки» всього за десять років Мопассан створив всі свої 29 книг. Серед них шість романів («Життя», «Любий друг», «Монт-Оріоль», «П'єр і Жан», «Сильна як смерть», «Наше серце»), більше трьохсот новел та кілька мандрівних нарисів. Збірки новел видавалися щорічно, а іноді і по кілька книжок на рік. 
     Творчість Мопассана завжди користувалася в Україні великим інтересом. Перші переклади його творів з'явилися ще за життя автора. Починаючи з 1883 року, різні газети й журнали друкували переклади його статей і оповідань. Серед перекладачів: Марко Вовчок, Василь Щурата, Осип Маковій, Іван Рильський, Валер’ян Підмогильний та ін. За півтора десятиліття з'явилося понад 40 перекладів різних творів Мопассана. Великим прихильником творчості письменника був І.Франко. Він підготував збірку новел письменника, що вийшли під назвою "Дика пані" (1899).


Цікаві факти з життя письменника: 
-   Повне ім'я письменника - Анрі-Рене-Альберт-Гі де Мопассан. 
-  Батьки розлучилися, коли хлопчикові було 11 років. Він залишився з матір'ю і до кінця життя ненавидів батька. 
- Після франко-пруської війни, що супроводжувалася економічною кризою, матеріальне становище майбутнього письменника різко погіршилося. Він влаштувався чиновником у Морському міністерстві, де працював близько 10 років. Цікаво, що в архівах міністерства збереглася характеристика Мопассана, де було сказано: «Старанний чиновник, але погано пише». 
-  Працездатність Мопассана вражає: біографи вирахували, що тільки за 1885 р. Мопассан написав 1500 друкованих сторінок. Цього не вдавалося досягти ні Бальзаку, ні Діккенсу, ні, навіть, Дюма. 
-   Мопассан працював щодня, не відходячи від письмового столу з сьомої години ранку до полудня. Він так докладно обмірковував свої твори, що вони виливалися на папір практично без єдиної помарки. 
-  Мопассан вважав, що публіці належать лише його книги і всіляко намагався приховувати своє особисте життя 
-  Став учасником франко-прусської війни (1870-1871) в якості простого рядового. Війна, яка залишила глибокий слід в душі майбутнього письменника, стала місцем дії багатьох його книг, включаючи перший твір - знамениту новелу "Пампушка". 
-  Письменник був одним з тих, кого дратувала Ейфелева вежа. Тим не менш, він щодня обідав у її ресторані, пояснюючи це тим, що тут - єдине місце в Парижі, звідки не видно вежі. 
-  На ті часи письменник заробляв величезні гроші. У його володінні було 4 вілли і дві яхти. Він вважав своїм обов'язком фінансово підтримувати матір і сім'ю брата. 
-  Мати Мопассана все своє життя страждала від неврозів, а його молодший брат помер в лікарні для душевнохворих. 
-   Страждаючи від страху перед спадковою хворобою, Мопассан багато часу приділяв своєму фізичному здоров'ю. Коли збожеволів його брат, Мопассан остаточно повірив у те, що йому теж судилася така сумна доля. У нього почали боліти очі, його мучили постійні мігрені і безсоння, а лікарі казали, що це все від напруженої роботи. Зрештою, письменник почав заговорюватися і марити. 
-   Коли у Мопассана розвинулася манія переслідування, його поклали в психіатричну клініку, де він і помер у віці 42 років. За кілька років до цього він написав: «Я увійшов в літературу як метеор, залишу її як блискавка». 
-   Похований письменник на цвинтарі Монпарнас у Парижі. 


Немає коментарів:

Дописати коментар