вівторок, 7 грудня 2021 р.

«Місцеве самоврядування – основа народовладдя України»

Інформування


7 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування. Свято встановлене згідно з Указом Президента України «Про День місцевого самоврядування» від 25 листопада 2000 №1250/2000, «…враховуючи велике значення місцевого самоврядування для розвитку народовладдя, демократизації суспільних відносин та зміцнення української державності».

Місцеве самоврядування в Україні – це право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року та інших.

Місцеве самоврядування має потужне історичне коріння, зокрема: народне віче, Магдебурзьке право, козацьке самоврядування та інші.

15 жовтня 1985 року європейськими державами був схвалений міжнародний пакт, який іменується «Європейська хартія місцевого самоврядування». Цей пакт зіграв і продовжує грати виключно важливу роль у становленні і розвитку класичної моделі місцевого самоврядування як в старих, так і нових європейських демократіях.

Особливо важливе значення має Хартія для незалежної України, де інститут місцевого самоврядування був на 70 років заборонений і тепер його поновлення відбувається з величезними зусиллями і проблемами.

15 липня 1997 року Верховна Рада України ратифікувала Хартію, яка таким чином стала частиною національного законодавства.

З 2014 року почалась реформа-децентралізації в Україні - це реформа місцевого самоврядування та місцевої державної влади, метою якої є покращення громадянам їхнього життєвого середовища, також надання якісних та доступних публічних послуг, узгодження інтересів держави та територіальних громад. Реформа передбачає передачу повноважень та фінансових ресурсів від органів державної влади — органам місцевого самоврядування, а також утворення виконавчих органів місцевого самоврядування — громади. Ця реформа передбачена Стратегією сталого розвитку «Україна – 2020».

Місцеве самоврядування стало основою народовладдя, одним із головних чинників розвитку громадянського суспільства, дійовим інструментом вирішення не лише регіональних, а й загальнодержавних завдань.

За місцевим самоврядуванням – майбутнє України, адже в країнах, де самоврядування є основною формою правління, високо цінуються демократичні складові, стало розвивається економіка, а люди себе відчувають невід’ємною частиною суспільства.

За матеріялами:



Немає коментарів:

Дописати коментар