понеділок, 20 червня 2022 р.

Всесвітній день захисту слонів

 

Всесвітній день захисту слонів у зоопарках ініціювала організація In Defense of Animals ("На захист тварин") 2009 року. Цього дня проводять акції та флешмоби проти утримання слонів у зоопарках, оскільки це призводить до передчасної загибелі тварин.

👆🐘Слони, простір яких обмежений, змушені стояти тривалий час на твердій поверхні, унаслідок чого в них розвивається артрит. Якщо ця хвороба суглобів прогресує, тварину можуть навіть приспати в досить молодому віці.

👆🐘Зоозахисники також заявляють, що багато зоопарків досі використовують жорстокі методи утримання слонів, б'ють їх і переміщують за допомогою гаків.

👆🐘Важливим питанням є й саме збереження слонів у дикій природі як виду, адже наразі із 40 відомих науці порід цих тварин залишилося три.

Цікаві факти про слонів:

👆🐘На хоботі слонів налічують приблизно 40 тис. м'язів. Єдина хрящова частина цього органу – перегородка на кінчику, що розділяє ніздрі. Хобот працює, як насос. За один "ковток" слон може набрати до восьми літрів води.


👆🐘У випадку занурення слона на глибину під час плавання хобот виступає, наче трубка аквалангіста, зберігаючи кисневий баланс. Швидкість плавання слонів – 2–6 км/год, а швидкість бігу – до 35–45 км/год.


👆🐘Хобот є комунікативним органом. З його допомогою слони "спілкуються" між собою. Також вони використовують різні пози й інфразвуки, завдяки чому можуть почути один одного на відстані 10 км.


👆🐘Слони – унікальні тварини, у яких розвинена самосвідомість і здатність переживати різні почуття й емоції, схожі на людські. Вони мають гарну пам'ять і можуть упізнавати своїх родичів навіть після тривалої розлуки, а за заподіяні образи – мстити. Також слони можуть виявляти відданість і ласку у ставленні тих, хто про них піклується.

👆🐘Серед слонів зустрічаються правші та лівші. Це визначають за ступенем сточеності правого або лівого бивня.

👆🐘Середня тривалість життя цих тварин – до 80 років.

В індуїзмі слони є священними тваринами і уособленням божественної сили. Одного з головних індуїстських богів – Ганеші – зображують із головою слона. Він уособлює мудрість.

Галерея "Art-Rerikh" біблотеки ім. М. Реріха пропонує до вашої уваги виставку картин художників-професіоналів різних епох, різних країн, які в своїй творчості звертали до зображення слонів. У їх роботах використані різні матеріали, різні стилі, але об’єднує неймовірне шанування та любов до цих великих і добрих істот.
Відеоролик виставки можна подивитися за цим посиланням:

"Червоний слон" (олія, полотно), художник Лисак Генадій


Немає коментарів:

Дописати коментар