середу, 26 квітня 2017 р.

"Трагедія, що змінила світ"

26 квітня 1986 року вибух реактора на Чорнобильській АЕС потряс Україну і сколихнув планету. У перші хвилини трагедії, українські пожежники, тамували шалений вогонь довкола двох сотень тонн ядерного палива, яке містилось у розірваному череві енергоблока. Будь-якої миті воно могло бути викинуте в довкілля, що привело б до масштабної трагедії. Земля була тільки на один крок від вселенської катастрофи. Звичайні пожежники, прості прип'ятські хлопці, приборкавши вогонь пекла, пішли у вічність. Вічного визнання людства удостоєний технічний персонал атомної станції, який був у ту ніч на вахті і який одразу ж включився в приборкання катастрофи, стримавши її розростання.
24 квітня, напередодні річниці аварії на Чорнобильській АЕС, наша бібліотека запросила в гості письменника Есаулова Олександра Юрійовича на зустріч з учнями 9-х класів ліцею №177.
Пан Олександр має безпосереднє відношення до цієї події. У 1985 р. він був обраний заступником мера міста Прип'ять, на цій посаді і зустрів аварію на Чорнобильський АЕС. Приймав участь та організовував різні заходи, пов'язані з евакуацією населення міста, подальшого його забезпечення житлом, роботою, виплатою відшкодування за майно, що було залишено у Прип'яті і таке інше. За працю у ці дні у 2007 році був  нагороджений орденом «За заслуги» 3-го ступеня. Сьогодні він технічний директор Інституту підтримки експлуатації АЕС.
Під час зустрічі письменник говорив з підлітковою аудиторією про серьозність наслідків трагедії, яка відбулася в Чорнобилі та згадував  події того часу.
Великий інтерес викликала презентація книг письменника, які він пише як для дорослої, так і для дитячої аудиторії.
Письменницька діяльність. Писати почав у 2005 році, коли упорядкував свої нотатки про події 1986 року у Чорнобилі. У 2006 році вийшла невеличка книжка у московському видавництву «Європа» накладом 1000 примірників.
Перша дитяча книжка "Game over!" вийшла накладом у 2000 примірників у видавництві "Зелений пес". Після цього у тому ж видавництві у 2006-2008 роках вийшли ще чотири книги з цієї ж серії: "Антівірус", "Канікули для Інформи" (лауреат "Єврокон-2006"),"Вихідний формат" та "Таємниця Великого Сканера" — усі накладом по 2000 примірників. У 2008 році у видавництві "Клуб сімейного досуга" накладом 15000 вийшла книга "Хозяин зоны". У 2011-му видавництвом "Теза" (Вінниця) почала видаватися серія "Дитячий детектив". У 2011 році у тернопільському видавництві "Навчальна книга - Богдан" вийшов роман "Переможців не судять", який у 2009 році став лауреатом "Коронації слова". Дипломантом «Коронації слова-2011» стала дитяча книжка "Зоряна електричка", видана вінницьким видавництвом "Теза". А сценарій кінофільму "Господар Зони "Ч" — дипломант " "Коронації слова-2013"У 2013 році у видавництві "Теза" у Вінниці вийшла книга "Город, которого нет", в якій висвітлені події 1986 року на Чорнобильській АЕС.






Немає коментарів:

Дописати коментар