вівторок, 2 березня 2021 р.

Що цікавого почитати?

Книжкова виставка новинок






Софія Андрухович «Амадока» 
Понівечений до невпізнаваності в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам’яті: чоловік не пам’ятає ні свого імені, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомості, зшивати докупи спільну історію.
Амадока — найбільше в Європі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами, аж до свого раптового і цілковитого зникнення. Яким чином безслідно випаровуються великі озера, як зникають цілі світи, цілі культури — і що залишається натомість? Чи може існувати зв’язок між єврейською Катастрофою Східної Європи і знищенням української інтелігенції в часи сталінських репресій? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов’язують нас знаки і шрами понівеченої пам’яті? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомості іншої людини?
Видавництво Старого Лева, 2020



Мости замість стін, або Що об’єднує українців? 
В есеях цієї збірки двадцять українських інтелектуалів розмірковують про феномен суспільних мостів і стін. Для чого існують одні й інші? Чи завше мости сприяють порозумінню? А може, іноді дозволяють переступати межі? Чи стіни — це те, що неодмінно роз’єднує? А може, часом захищає? З ким і як варто будувати мости, а від кого — боронитися стінами?
На сторінках книги ви знайдете есеї таких авторів: Катерина Калитко, Катерина Ботанова, Вахтанґ Кебуладзе, Зоя Казанжи, Остап Сливинський, Олена Стяжкіна, Лариса Денисенко, Мирослава Барчук, Вікторія Амеліна, Віталій Пономарьов, Василь Махно, Володимир Рафєєнко, Микола Рябчук, Володимир Єрмоленко, Світлана Пиркало, Борис Ґудзяк, Ігор Ісіченко, Галина Вдовиченко, Павло Казарін, Віталій Портников. Упорядниця – Тетяна Терен. Передмова – Андрія Куркова. 
Видавництво Старого Лева, 2020



Валерій Пузік «Я бачив його живим, мертвим і знову живим» 
Оповідання Валерія Пузіка про дитинство, почуття та стосунки, про мир і війну. Кут зору в усіх цих текстах дуже несподіваний, конфлікт здебільшого внутрішній, а події розгортаються незвично. Автор — майстер деталей, майстер епізоду й ситуації. Його оповідання, на перший погляд імпресіоністичні, повітряні, акварельні, насправді дадуть читачеві змогу відрефлексувати, пережити разом із автором кожен момент оповіді — вдихнути будівельний пил, торкнутися шкірою річкової води, ввібрати в себе нав’язливе гудіння мотора, відчути цілковитий ефект присутності. 
Видавництво Старого Лева, 2020



Станіслав Асєєв «Світлий Шлях»: Історія одного концтабору 
В’язниця, що насправді є концтабором, де застосовують моторошні тортури, діє в сучасній Україні. За тюремним парканом немає жодних законів, тут зовсім інше життя: у приниженні, страху й непевності, з ранами та слідами опіків на тілі, з болем від переламаних кісток і часто — від зламаної волі й свідомості. Тут головне завдання — вижити, коли жити вже не хочеться й від тебе майже нічого не залежить, зберегти здоровий глузд, коли вже близький до божевілля, залишитися людиною в нелюдських умовах, де віра, прощення, ненависть і навіть погляд між катом і жертвою набувають інших сенсів. Щоб вижити в пеклі концтабору, журналіст Станіслав Асєєв написав цю книжку — відверту, емоційну, глибоку, в якій питань більше, аніж відповідей, бо життя людей після звільнення з полону назавжди розділилося на «до» і «після». 
Видавництво Старого Лева, 2020


Гарфанг (Поліщук Олеся) «Вони повертаються» 
Троє людей у просторі великого міста переживають кожен свою трагедію – на тлі загальних невирішених проблем України недалекого майбутнього – тоталітарної, ісламізованої, з практично знищеною природою. Кожен з них приймає власні рішення, які в результаті приводять їх до Чорнобиля, що досі лишається забороненою зоною. Вони отримують вибір — продовжувати власні ігри чи позмагатися зі страхами й зробити дещо, що зробить їх злочинцями в очах суспільства. 
Авторка переможець літературного конкурсу «Коронації слова 2018» за роман «Вони повертаються». 
Видавництво Ліра-К, 2019


Роман ірландської письменниці Саллі Руні «Нормальні люди» 
«Нормальні люди» — книга про молодих людей і для молодих людей. У її центрі – складна дружба та стосунки двох підлітків, популярного футболіста Коннелла і інтелектуалки Маріанни. Їхні долі сплітаються протягом шкільних та університетських років, формуючи тісний зв’язок та роблячи їх обома такими, якими вони є. 
Сторінка за сторінкою авторка рухає читачів крізь роки, розповідаючи про зміни у стосунках пари, як і в житті кожного зокрема. 
Саллі Руні піднімає низку проблем, з якими стикається молодь: труднощі вибору, невпевненість в майбутньому або байдужість до нього, адаптація до нового середовища, стосунки з однолітками та ін. 
Видавництво Старого Лева, 2020


Немає коментарів:

Дописати коментар