вівторок, 26 вересня 2023 р.

«Товариство об’єднаних слов’ян»

інформування до 200 років з часу утворення

Брати Петро та Андрій Борисові та Юліан Казимирович

«Не бажай мати раба, 
коли сам рабом бути не хочеш»

Товариство об'єднаних слов'ян або Слов'янський союз – це таємна революційна організація, яка була заснована на початку 1823 року у Новограді-Волинському, який тоді контролювався Російською імперією. Її зачинателі це офіцери-брати Петро та Андрій Борисові та польський революціонер Люблінський Юліан Казимирович.
Учасники:
Товариство гуртувало кількадесят членів (загальна чисельність товариства досягла близько 51 людини), переважно офіцерів молодших рангів частин, які були розташовані на території Волинської  та Київської губерній, а також місцевих нижчих урядовців.
Більшість членів товариства були українцями: Горбачевський Іван Іванович, Андрієвич Яків Максимович, Громницький Петро Федорович, Драгоманов Яків Акимович, Лісовський Микола Федорович, Сухінов Іван Іванович, Шимков Іван Федорович, Тютчев Олексій Іванович та інші.
Ідеологія:
Основним завданням Товариства об'єднаних слов'ян було визволення слов'ян з-під чужої влади, ліквідація монархічного устрою, примирення між слов’янськими народами і створення федеративного союзу слов’янських республік з демократичним ладом, кожна з яких мала самостійно організовувати свою законодавчу й виконавчу владу. До цього союзу мали входити росіяни, українці, білоруси, поляки, угорці (слов'яни на Угорщині ), богемці, хорвати, дальматинці, серби, моравці.
Ідеологічні засади і політична програма Товариства об'єднаних слов'ян були сформульовані у присязі і катехізисі (17 правил).
Соціальна програма Товариства об'єднаних слов'ян передбачала звільнення селян з кріпацтва, рівність усіх громадян, зменшення класових різниць тощо. Товариство об'єднаних слов'ян вважало за потрібне підготувати до революції весь народ, а не лише військо.
☝Ідеї Товариства об'єднаних слов'ян навіть мали вплив на Кирило-Мифодіївське Братство. 
Повстання 1826 року:
Під час повстання Чернігівського полку  в Трилісах на Київщині  (10.01-15.01.1826) члени Товариства об'єднаних слов'ян були найактивнішими його учасниками. Та через це більшість з них були заслані на каторгу до Сибіру.



Немає коментарів:

Дописати коментар