четвер, 9 травня 2024 р.

День Європи

Україна: шлях до європейських цінностей


9 травня в Україні, Європейському Союзі та інших країнах святкують День Європи - на відзначення миру та єдності на європейському континенті.

☝8 травня 2023 року був пидписаний Указ Презедента Укаїни №266/2023, в якому День Європи в Україні відзначається щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.

☝Вперше українці відзначили День Європи більше 20 років тому. Відповідний указ підписав тодішній президент Леонід Кучма. Відтоді Днем Європи щорічно вважалась третя субота травня. Указ Президента України від 19 квітня 2003 року № 339/2003 «Про День Європи», згідно з яким свято відначалось в третю суботу травня, втратив чинність.

☝В Європейській спільнота цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільности було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи. День Європи відзначають як держави-члени ЄС, так і країни на шляху до євроінтеграції. Щорічно 9 травня прапором Європейського Союзу прикрашають вулиці всіх міст. У цей день влаштовують лекції про європейські цінності та історію створення союзу. В інституціях ЄС проводять екскурсії.

☝Прагнення України до вступу до ЄС
Українці все своє існування прагнули до європейських цінностей.

☝У 2014 році українці під час Євромайдану заявили про бажання вступити до ЄС. 11 червня 2017 року громадяни України отримали статус на вільне перетинання міждержавних кордонів країн Європейського Союзу без попереднього звернення до посольства для отримання дозволу.

☝Після початку повномасштабної війни у лютому 2022 року уже ніхто не має сумнівів стосовно нашої європейської приналежності та того, чи місце Україні в ЄС. Наприкінці лютого 2022 року наша країна подала заяву на членство в ЄС. У червні 2022 року Європейська комісія представила свої висновки щодо заяви, і того ж місяця усі держави-члени ЄС надали Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Незважаючи на агресивну війну Росії та труднощі, що постали перед Україною у даний час, вона розпочала шлях, що має значні переваги як для українців, так і для європейців.

☝Україна має історичні та культурні зв’язки з Європою та прагне тієї політичної й економічної стабільності, що існує в державах-членах ЄС.

Книжкова виставка з фонду бібліотеки








Немає коментарів:

Дописати коментар