понеділок, 20 травня 2024 р.

"Мурашко Микола Іванович - український живописець"

Художнє знайомство


Мурашко Микола Іванович – український живописець, 
графік, історик мистецтва і педагог.

Народився 20 травня 1844 року в місті Глухові, у сім'ї різьбяра іконостасів. Інтерес до малювання проявився у хлопця з дитинства, він збирав і копіював картинки з книг, робив самостійні малюнки.
Портрет М.Мурашка
роботи І.Рєпіна.
1866 р.

У 1858-1863 роках навчався у художника-реставратора в Києві, а в 1863 році поїхав до Петербурга, бажаючи вступити до Академії мистецтв. У тому ж році починає відвідувати Академію, як вільний слухач. В Академії Мурашко закоремендував себе як дуже вправний графік, зокрема згадаймо його роботу – літографічний портрет Тараса Шевченка. Але закінчити Академію художник нажаль не зміг, через хворобу.

Пізніше у 1867-1868 роках надавши запит в Академію, він отримав кваліфікацію вчителя і розпочав свою викладацьку діяльність. Наприкінці 70-х років художник посилено займається пейзажним живописом, наполегливо і сумлінно вивчаючи природу. А в 1878 роках створює ілюстрації до збірки «Казки» Ганса Крістіана Андерсена. Однак пріоритетним напрямом діяльності М. Мурашка була викладацька діяльність.



У 1875 році Микола Іванович у себе вдома відкрив рисувальну школу. Серед перших її учнів були дорослі та діти, аматори живопису і мистецтва. Зусилля Миколи Івановича були підтримані відомими художниками І. Рєпіним, І. Крамським, Г. Мясоєдовим, В. Маковським, О. Корзухіним та інші. Школа Мурашка давала реальну можливість здобути художню освіту дітям бідняків. Багато талановитих художників – М. Пимоненко, Г. Дядченко, В. Андрєєв, С. Костенко та інші, завдяки Київській рисувальній школі Микола Мурашка, отримали можливість розвинути свій природний хист, здобути художню освіту і вийти на велику дорогу мистецтва. У різний час викладачами школи Мурашка були М. Врубель, І. Селезньов, проф. Г. Павлуцький, В. Фабріціус, С. Костенко, І. Костенко, О. Іроїцька-Гусєва та інші. Рисувальна школа Миколи Мурашка проіснувала понад 25 років і була закрита 22 травня 1901 року.

Пропонуючи нові методи викладання, художник видає 1869 році посібник із рисування для дітей, що мав великий успіх і 1875 році був перевиданий. З ініціативи Миколи Мурашка, починаючи з 1877 року, в Києві почали щорічно організовуватися художні виставки, на яких були представлені твори видатних російських, українських і зарубіжних художників-реалістів. Останні роки життя Мурашко присвятив себе творчій роботі. Особливо напружено працював художник над книгою мемуарів «Воспоминания Старого Учителя», які вийшли двома випусками ще за життя художника.
 Вид на Дніпро. 1890 р.

Українский пейзаж. 1896 р.

Не стало Микола Мурашка 22 вересня 1909 р. Він помер у свої 65 років на дачі, що була в містечку Буча і похований на Лук'янівському кладовищі.

Немає коментарів:

Дописати коментар