понеділок, 26 серпня 2024 р.

"ЩО ВИ ЗНАЄТЕ ПРО САЛО?"

Вікторина та цікаві факти


Щороку 27 серпня в Україні святкується День сала!
Українське сало - це не просто страва, а справжній символ національної культури та традицій. Сало — наш «бренд» на рівні з борщем, варениками та перцівкою. Традиція вживання сала існує в українській культурі з прадавніх часів. Цей продукт завжди був популярним серед українців, тому в кожні родині на столі він є обов’язковим. Сало придає сил нашим воїнам, людям, які займаються фізичною та розумовою працею. Сало багате на корисні жирні кислоти, вітаміни та мікроелементи, які корисні для серця, судин, воно має жовчогінну дію та зміцнює імунітет. Сало практично не має холестерину. Чи любите ви сало? Чи вживаєте його правильно? Що ви знаєте про цей унікальний продукт? Пропонуємо вікторину, яка допоможе перевірити свої знання! Дайте відповідь на запитання, натиснувши квадратик з правильною відповіддю на вашу думку, і рухайтесь далі за стрілочкою.

середа, 21 серпня 2024 р.

«ІСТОРІЯ ЧОКОЛІВКИ»

Історична мандрівка


20 серпня в нашій бібліотеці відбулася довгоочікувана лекція, яку прочитав провідний бібліотекар, краєзнавець Олександр Михайлик. Фото-мандрівка була присвячена історичній місцевості Чоколівка, жителями якої є багато користувачів нашої бібліотеки. Зануритися в історію рідного району було неймовірно цікаво, адже у когось тут пройшла молодість, хтось навчався в школі, хтось працював, а хтось тільки переїхав жити в цей район. Унікальним доповненням до лекції слугували німецькі карта Києва 1918 року та старовинні фотографії з краєзнавчого музею бібліотеки ім. Г.С. Сковороди.




Цікаві факти лекції:

- У давнину ця місцина мала назву урочище Тісні Вулиці, і згадано воно вперше ще 1576 року!


- Важливою в історії місцини є постать Миколи Чоколова - гласного міської думи. Саме він допоміг коштами робітникам, що утворили артіль з метою придбання землі та побудови робітничого селища. На урочистому освяченні селища, що відбулося 6 серпня 1905 року, робітники на знак подяки вирішили найменувати селище Чоколівка.

- 1918 року до селища ненадовго пішов трамвай. Хоча та лінія проіснувала лише півроку, мимовільним спогадом про неї є трамвайний вагон біля МакДональдса на Севастопольській площі.

- 22 жовтня 1923 року Чоколівка увійшла до меж Києва, доти вона входила до складу Білогородської, а пізніше Микільсько-Борщагівської волості Київського повіту
- Відтоді лише одна вулиця зберегла історичну назву - Святославська.
- На вулиці Академіка Возіанова, 5 донині зберігся будинок, збудований ще у 1910-х роках.

- 1924 року розпочалася історія аеропорту поряд із Чоколівкою. 25 травня сюди прибув перший пробний рейс із Харкова, а вже з червня розпочався регулярний рух. Це сприяло розбудові Чоколівки на південь, в бік аеродрому.

- 1936 року за проєктом архітектора Юрія Корбіна звели триповерхову будівлю школи, що нині має номер 69

- Цікавим архітектурним ансамблем є селище ГВФ, споруджене для працівників Інституту цивільного повітряного флоту (нині Київський авіаційний інститут, доти Національний авіаційнйи університет) протягом 1950-1952 роках.
- Протягом 1960-х-1980-х замість малоповерхової забудвои на Чоколівці звели будинки вистою від 5 до 9 поверхів. Найвищим будинком радянського часу є 16-поверхівка на вулиці Донецькій.
- З 1950-х років Чоколівка злилася із Першотравневим масивом, тож нині весь цей простір - і місцевість, і масив, називають Чоколівкою.
- У 1976-1977 на Чоколівці збудвуали корпуси Інстиутт кардіології імені Стражеска, а 1978 року відкрили пам'ятник видатному вченому. Він є єдиним пам'ятником на Чоколівці.



вулиця Донецька 8/10

вулиця Донецька, 18
вулиця Донецька, 20


Наступна лекція від Олександра Михайлика, на проханням слухачів, буде про місцину Караваєві Дачі.  






"СТЕЖКАМИ НАШОЇ ІСТОРІЇ"

 

Вікторина та цікаві факти
до Дня Незалежності України

День незалежності України – головне державне свято України, що відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України.
Ще з часів Київської Русі українці прагнули жити мирно та вільно, сповідувати свої традиції, звичаї, але історичні умови складалися так, що на наших землях постійно панували інші народи-сусіди, тож боротьба за свободу і незалежність тривала протягом століть. Боротьба за свободу, ідентичність та територіальну цілісність України триває і досі. Сьогодні українські захисники у війні з РФ відстоюють незалежність ціною власного життя.

Пропонуємо вікторину, завдяки якій згадаємо факти проголошення незалежності нашої держави! Дайте відповідь на запитання, натиснувши, на вашу думку, правильний варіант! Бажаємо успіху!


НАМ Є ЧИМ ПИШАТИСЯ!

УКРАЇНЦІ - НАЙСПІВУЧІША НАЦІЯ


Українців визнано найспівучішою нацією, яка створила найбільшу кількість народних пісень у світі - близько 200 тисяч. Жодна нація за всю історію не має такої кількості пісень, які створив український народ самостійно. В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень. На другому місці - з кількістю 6 тисяч народних пісень - перебуває Італія.


НАЙПОТУЖНІШИЙ ЛІТАК СПРОЄКТУВАЛИ В УКРАЇНІ


У нашій країні в ДП "Антонов" спроектували і створили найпотужніший у світі літак з найбільшою вантажопідйомністю - Ан-225 "Мрія". Він має вагу 640 тонн і здатен підняти в повітря одразу 80 легкових автомобілів! Нажаль ворог знищив його, але не знищив нашу Мрії. Україна неодмінно створить новий літак!

УКРАЇНСЬКА КОНСТИТУЦІЯ - ОДНА З ПЕРШИХ В ЄВРОПІ


Мова йде про конституцію Пилипа Орлика, проголошену у 1710 році. Конституція України, яка була прийнята 28 червня 1996 року, має 161 статтю та 15 розділів . Під час її затвердження, тодішній президент України Леонід Кучма замкнув депутатів і не випускав їх із Ради, доки не було знайдено усіх компромісів та не було проведене результативне голосування.

ГРИВНЮ ЗАПРОВАДИЛИ ЧЕРЕЗ 5 РОКІВ ПІСЛЯ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ


Українська гривня була офіційно запроваджена як нова валюта у 1996-му році. З 2 по 16 вересня 1996 року в одночасному обігу перебували як тимчасова українська валюта — карбованці (яка була дійсна від 1992-го), так і нова гривня. 100 000 карбованців міняли на одну гривню, а після 16 вересня прийом і обіг карбованців було припинено.

ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ - ПЕРШИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД У СХІДНІЙ ЄВРОПІ



Першим вищим навчальним закладом у Східній Європі стала Острозька академія, 1576 року її заснував князь Острозький Костянтин-Василь.   

Факти про День Незалежності:

Уперше День незалежності України відзначили 16 липня 1991 року – через рік після того як Верховна рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України та постанову «Про День проголошення незалежності України».

☝Через місяць, 24 серпня 1991 року, Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила Акт проголошення незалежності України, який підтвердили на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Новою постановою від 20 лютого 1992 Верховна Рада України перенесла святкування Дня незалежності на 24 серпня.

☝На референдумі було одне питання :«Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України». У всіх 27 областях України виборці підтримали документ. Найменше за незалежність проголосували в Севастополі (57,07%) і Кримській автономії (54,19%), решта областей, включно зі східними, віддали понад 80% голосів на підтримку історичного Акту.

☝Акт проголошення незалежності було ухвалено через три дні після придушення путчу консервативних сил Радянського Союзу, які намагалися повернути СРСР без демократичних перетворень і «перебудови».

☝Знакова сесія українського парламенту почалася о 10 год із хвилини мовчання в пам’ять про трьох росіян, які загинулили в ніч на 21 серпня під час мітингу жителів Москви проти путчу.

☝В’ячеслав Чорновіл запропонував внести до зали синьо-жовтий прапор, а також підняти його над куполом парламенту.


За незалежність України проголосували навіть комуністи. А представник компартії Олександр Мороз у своїй доповіді запропонував реформувати армію та ввести власну валюту.

☝Позачергове засідання Ради 24 серпня 1991 року завершив гімн Українських Січових стрільців, який опозиціонери виконали прямо біля трибуни. Підспівували навіть мітингувальники.

☝24 серпня 1994 року на Хрещатику в Києві пройшов перший військовий парад на честь Дня проголошення незалежності України.

☝Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук.

За матеріалами сайту:

ДОБРОВІЛЬНА ВІДМОВА ВІД ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ

Україна добровільно відмовилась від ядерної зброї, яка була третьою за величиною у світі, та передала усі боєголовки і ракети Російській Федерації. Українські політики одразу зробили державу беззахисною. В обмін отримали гроші та офіційні гарантії безпеки від ядерних держав - США та Росії, з якою нині триває війна.






пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

«Фактор війни. Мислення про майбутнє»

Вісім років тому ми реалізовували проєкт «Фактор війни. Мислення про майбутнє». За це період він масштабувався і став окремим напрямком роботи всієї бібліотечної системи Солом'янського району.
Війна триває донині і ми не перестаємо мислити про майбутнє.
То ж, публікуємо проєкт ще раз.
Кожне слово, кожен напрямок, кожна дія актуальні й донині.

«Фактор війни. Мислення про майбутнє»

МРІЯ. Наша мрія – сильна, незалежна, модна й модерна Україна, де живуть люди, які пишаються причетністю до свого народу

НА ЧАСІ. Сьогодні Українська держава здає тривалий екзамен на витримку. Перед українським народом стоять такі загрози та виклики, які часом важко усвідомити.

Ми розуміємо, що цей фронт надовго, здаватися не можна. Тому, як державний заклад культури, сприяємо перетворенню енергії, вивільненої Майданом, на реальні суспільні трансформації, підтримуємо публічну дискусію, яку веде держава в особі всіх своїх інститутів щодо адекватних відповідей на події, які відбуваються в нашій країні сьогодні.

КУДИ Й НАВІЩО. При грамотному, цілеспрямованому і систематичному використанню 
бібліотечних технологій, бібліотеки як публічні громадські заклади мають велику спроможність сприяти вирішенню соціальних завдань, протистояти агресії засобами культурного продукування, відігравати одну з ключових ролей щодо формування ідентичності та соціального порозуміння, бути складовою зміцнення національної безпеки.

ОРІЄНТИРИ:
  • компетентність – здатність впоратись із завданням;
  • взаємодія - та допомога і порада, яка дозволяє бути самостійним, а не збільшує залежність;
  • корпоративне волонтерство – злам трьох гравців: громада, державні заклади, волонтери;
  • координація соціальних смислів - створення та коригування інформаційного контексту, який привертає увагу до актуальних питань.
МОДЕЛЬ. Власний бібліотечний проект «Фактор війни. Мислення про майбутнє»

ЗАВДАННЯ. Використання кейсу позитивних бібліотечних практик та ініціатив задля:
  • посилення ролі культури в процесі суспільного примирення,
  • уникнення соціальної самотності вразливих груп людей,
  • формування у співгромадян солідарного бачення майбутнього та творення нового гуманістичного порядку суспільних відносин.
ДОРОЖНЯ КАРТА ПРОЕКТУ

І. «Українська література. Час війни» - презентація, популяризація, стимуляція читання жанру новітньої української фронтової, окопної літератури та військової репортажистики

ІІ. «Давати легше, ніж просити» - волонтерські активності

ІІІ. «Для тих, кому болить» - проявлення соціальної солідарності

ІV. «Бібліотека – координатор соціальних смислів» - трансформація бібліотечного простору задля систематичного і цілеспрямованого залучення користувачів до національно-патріотичного руху

V. «Думати глобально - діяти локально» - присутність бібліотеки в системі культурних комунікацій, які посилюють в суспільстві відчуття патріотизму.

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЕКТУ

І. «Українська література. Час війни» - популяризація жанру української фронтової, окопної літератури та військової репортажистики

1) «Читати, жити, перемагати» - презентації книжок, які художньо фіксують та осмислюють події від осені 2013 року й донині, тобто літературне проговорення, прописання й прочитання становлення новітньої Української держави.
Презентації книжок Руслана Горового «Казки на ніч» та «Ген воїна», Інни Ковальчук «Воскресле сонце», Лілії Завойської «Революція Гідності», Анастасії Дмитрук «Верните нам наше небо», Євгенії Кононенко «Російський сюжет», Сергія Батурина «Вакансія для диктатора», Лавка Лук’яненка «Від хохла до українця», Ірен Роздобудько «Ґудзик–2», Тетяни Яровициної «Тендітна сила», Сергія Лойка «Рейс» та «Аеропорт», Всеволода Стеблюка «Синдром АТО. Нотатки Айболіта», одного з авторів збірки «Слово про війну» Сергія Міщенка.

2) «Війна на три букви» - зустрічі з авторами та презентація творів, які виконують терапевтичну функцію для свого творця
Бійці АТО, ООС: прикордонник Володимир Патола (поет), офіцер ЗСУ Микола Поровський (письменник), доброволець Сергій Ухачевський (письменник), доброволець парамедик Сергій Міщенко (письменник), Олексій Бик (поет), начальник медичної служби Всеволод Стеблюк (письменник)
Переселенці: поетеса Марина Курапцева, бард Юрій Євсєєв, поет Ігор Рубцов
Волонтери: письменники В’ячеслав Купрієнко, Світлана Касьяненко, Руслан Горовий

3) «Розміновані слова» - презентація літературної творчості жителів Донбасу, Криму та внутрішньо переміщених осіб
Вечори пам’яті Сергія Терсімонова (Донецьк), Ірини Бохно (Севастополь), творчі вечори Оксани Стоміної (Маріуполь), Юрія Євсєєва (Сніжне), Марини Сухотєплової (Єнакієво), Ігоря Рубцова (Донецьк), Анни Гуцулки (Донецьк)

4) «Суворі лицарі української справи» - популяризація пригодницької літератури патріотичної тематики серед молодіжної аудиторії
Презентації: Микола Поровський «І бурею битва гриміла», Марія Морозенко «Іван Сірко. Великий характерник. Славетний кошовий», Антон Санченко «Левантійські канікули», Андрій Кокотюха «Червоний», Марина Гримич «Мак червоний в росі», Шерман Дрозд «Лють», Роман Коваль «Справа отамана Зеленого»

5) «Рядки, що бачили війну» - залучення до фонду та популяризація культових книг сучасної української літеартури військової тематики: «АД 242», Сергій Лойко «Аеропорт», Андрій Цаплієнко «Книга змін», Борис Гуменюк «Вірші з війни», Андрій Кокотюха «Вогняна зима», Василь Шкляр «Чорне сонце», Галина Вдовиченко «Маріупольський процес», Денис Казанський «Чорна лихоманка», Олексій Чюпа «Казки мого бомбосховища» та багато інших задля можливості художніми засобами донести до користувача правду про події Майдану та військові події на сході України

ІІ. «Давати легше ніж просити» - волонтерські активності

1) Мобілізація сил громади для співпраці з Волонтерським Центром для переселенців – постійна, цільова, предметна допомога переселенцям

2) Громадська ініціатива «Недільний обід у шпиталі» (започаткована на початку 2016 року) – щотижня громада в одній з бібліотек району готує домашні страви для поранених бійців, які перебувають на лікуванні у Центральному військовому госпіталі МО України

3) «Привітай воїна» - формування користувачами бібліотеки подарунків бійцям в зоні проведення ООС (АТО)

4) «Вижити й перемогти» - залучення волонтерського досвіду для ініціювання на місцях процесів трансформації суспільної свідомості. Вивчення досвіду створення стимулів і мотивацій людей доброї волі, які роблячи корисні справи, посилюють громадянське суспільство.
Волонтери і учасники АТО, ООС: Родіон Шовкошитний, Родіон Григорян, Галина Алмазова, Наталя Степук, Тарас Тополя, Олена Батинська, та інші.

ІІІ. «Для тих, кому болить» - проявлення соціальної солідарності та стимулювання громадянської активності

1) «З цих змучених, але світлих обличч слід писати сучасні ікони...» - залучення культурного капіталу бійців АТО, ООС до культурно-просвітницьких бібліотечних ініціатив
Бійці АТО: Олександр Ткачук, Мирон Марецький, Гліб Бажов, Володимир Регеша, Олександр Хаджинов, Леонід Остальцев

2) Підтримка сімей бійців ООС (АТО) та сімей-переселенців: посилення у людей відчуття належності до України, адаптація на новому місці проживання, дозвілля дітей, збір посильної допомоги

3) «Психологічна підготовка» - навчальні семінари-практикуми для надання психологічної допомоги (спільно з Волонтерським рухом «Повернись живим»)

4) «Вільні люди» - практикуми безпечного поводження зі зброєю для юнаків призовного віку (спільно з ГО «Український легіон» за участі військового експерта, полковника Святослава Стеценка)

5) «Війна ближче ніж здається» - створення альтернативного контенту задля протистояння агресії засобами культурного продукування (спільно з Історичним клубом «Холодний Яр»)

6) «Не просто прапор» - виготовлення і відправлення для ЗСУ в зону проведення АТО та ООС національних прапорів.

7) «Не просто малюнок» - організація виготовлення і відправлення в зону проведення АТО та ООС для підрозділів ЗСУ малюнків та оберегів

VI. «Бібліотека – координатор соціальних смислів» - стимулювання освоєння національної культури, усвідомлення користувачами національної ідентичності, залучення їх до національно-патріотичного руху

1) Творення сучасної української героїки та новітньої міфології, підтримка патріотизму в молодіжному середовищі
Актор і боєць АТО Дмитро Лінартович, музиканти і громадські діячі Олександр Ярмола (гурт «Гайдамаки»), Сергій Василюк («Тінь Сонця»), Микола Бакуринський, поетеса Настя Дмитрук, кобзар Тарас Силенко

2) «Арт-спротив» - залучення культурного капіталу творчих осіб як м’якої сили задля конструктивної протидії ворожій пропаганді.
Видатні діячі культури - Народна артистка, Герой України Ніна Матвієнко, Народна артистка України Галина Яблонська, Народна артистка України Людмила Семененко, оперна співачка Світлана Євдокименко, Заслужена артистка України Олена Косінова, Заслужена артистка України та Польщі Ірена Захарко, бандуристка Ганна Старікова, музикант Роман Коляда, барди: Сергій Мороз, Ігор Якубовський, Олександр Мельник, Ігор Жук, поетеси Лілія Завойська, Тетяна Яровіцина, Анна Багряна, Ірина Мацко, поети, громадські діячі Олена Осмоловська, Тетяна Майданович, Михайло Орлюк, Костянтин Мордатенко.

3) «Історична грамотність» - праця над меседжами соціальної пам’яті, посилення у людей впевненості і гордості за власну країну.
Активізація дискусій про злочини тоталітарного режиму - дисиденти, громадські діячі: Василь Овсієнко, Левко Лук’яненко; письменники Роман Коваль, Тетяна Лемешко.

Викорінення спотворених уявлень про українське минуле:
  • зустрічі з письменниками: Роман Коваль, Володимир Білінський, Володимир Шовкошитний, Андрій Кокотюха;
  • презентації друкованих видань: громадські діячки Ганна Земко (журнал «Слово Жінки», Валентина Литвинова (бібліотека газети «День»)
4) «Музи не мовчать» - популяризація розвитку традиційних народних ремесл та художних промислів
Майстер-класи: малювання по склу, майстриня Світлана Рак, писанки, майстриня Любов Романів, художня графіка, художниця Надія Василенко-Коров’янська.

V. «Думати глобально - діяти локально» - присутність бібліотеки в системі культурних комунікацій, які посилюють відчуття патріотизму та приналежності людини до своєї держави

1). Посилення ролі культури задля суспільного примирення

2). Ініціація корпоративної відповідальності
Комунікаційні зв’язки з бібліотеками м. Дружківка (дитяча бібліотека) та м. Краматорськ (бібліотека імені Пушкіна) – сервісне обслуговування по збору і передачі книжок українською мовою для поповнення фондів даних бібліотек

3). Формування громадської думки про бібліотеку як про сучасний полікультурний об’єкт некомерційного характеру, що діє в умовах, які стрімко змінюються

4) Стимулювання посилення інтересу молоді до пізнання традиційної української культури, комунікація між творцями й споживачами сучасного культурного продукту

ПАРАДИГМА.

Фактор війни вніс кардинальні зміни у людські життя. Сьогодні мислення про майбутнє – це терапія травм минулого, це - послідовний захист національних інтересів, це - створення перспектив для всіх соціальних груп, це - побудова простору для творчості, це - сприяння розкриттю особистості, це - наші малі кроки до великої свободи…

Ідея і втілення @Іванна Щербина email: library1@ukr.net

четвер, 1 серпня 2024 р.

"Що ви знаєте про кавун?"

Вікторина


Багато людей не уявляє літа без смачного, соковитого кавуна, який втамовує спрагу та приносить багато користі для організму. А люблять його за яскравий зелено-рожевий колір та солодкий смак. А чи все ви знаєте про цю унікальну ягоду? Пропонуємо вікторину, щоб перевірити свої знання! Дайте відповідь на запитання, натиснувши квадратик з правильною відповіддю, на вашу думку, і рухайтесь далі за стрілочкою.

Нині існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. Лідер з урожаїв – Китай. В Україні і Європі кавуни вперше з'явилися в XI-XII ст. Всесвітній день кавуна відзначають 3 серпня. В цей день радимо придбати кілька величезних стиглих ягід та влаштувати вечірку для себе та своїх друзів.