середа, 21 серпня 2024 р.

«ІСТОРІЯ ЧОКОЛІВКИ»

Історична мандрівка


20 серпня в нашій бібліотеці відбулася довгоочікувана лекція, яку прочитав провідний бібліотекар, краєзнавець Олександр Михайлик. Фото-мандрівка була присвячена історичній місцевості Чоколівка, жителями якої є багато користувачів нашої бібліотеки. Зануритися в історію рідного району було неймовірно цікаво, адже у когось тут пройшла молодість, хтось навчався в школі, хтось працював, а хтось тільки переїхав жити в цей район. Унікальним доповненням до лекції слугували німецькі карта Києва 1918 року та старовинні фотографії з краєзнавчого музею бібліотеки ім. Г.С. Сковороди.




Цікаві факти лекції:

- У давнину ця місцина мала назву урочище Тісні Вулиці, і згадано воно вперше ще 1576 року!


- Важливою в історії місцини є постать Миколи Чоколова - гласного міської думи. Саме він допоміг коштами робітникам, що утворили артіль з метою придбання землі та побудови робітничого селища. На урочистому освяченні селища, що відбулося 6 серпня 1905 року, робітники на знак подяки вирішили найменувати селище Чоколівка.

- 1918 року до селища ненадовго пішов трамвай. Хоча та лінія проіснувала лише півроку, мимовільним спогадом про неї є трамвайний вагон біля МакДональдса на Севастопольській площі.

- 22 жовтня 1923 року Чоколівка увійшла до меж Києва, доти вона входила до складу Білогородської, а пізніше Микільсько-Борщагівської волості Київського повіту
- Відтоді лише одна вулиця зберегла історичну назву - Святославська.
- На вулиці Академіка Возіанова, 5 донині зберігся будинок, збудований ще у 1910-х роках.

- 1924 року розпочалася історія аеропорту поряд із Чоколівкою. 25 травня сюди прибув перший пробний рейс із Харкова, а вже з червня розпочався регулярний рух. Це сприяло розбудові Чоколівки на південь, в бік аеродрому.

- 1936 року за проєктом архітектора Юрія Корбіна звели триповерхову будівлю школи, що нині має номер 69

- Цікавим архітектурним ансамблем є селище ГВФ, споруджене для працівників Інституту цивільного повітряного флоту (нині Київський авіаційний інститут, доти Національний авіаційнйи університет) протягом 1950-1952 роках.
- Протягом 1960-х-1980-х замість малоповерхової забудвои на Чоколівці звели будинки вистою від 5 до 9 поверхів. Найвищим будинком радянського часу є 16-поверхівка на вулиці Донецькій.
- З 1950-х років Чоколівка злилася із Першотравневим масивом, тож нині весь цей простір - і місцевість, і масив, називають Чоколівкою.
- У 1976-1977 на Чоколівці збудвуали корпуси Інстиутт кардіології імені Стражеска, а 1978 року відкрили пам'ятник видатному вченому. Він є єдиним пам'ятником на Чоколівці.



вулиця Донецька 8/10

вулиця Донецька, 18
вулиця Донецька, 20


Наступна лекція від Олександра Михайлика, на проханням слухачів, буде про місцину Караваєві Дачі.  






Немає коментарів:

Дописати коментар