вівторок, 8 жовтня 2024 р.

ІСТОРІЯ КАРАВАЄВИХ ДАЧ

Віртуальна мандрівка


8 жовтня в нашій бібліотеці відбулася лекція, присвячена історії Караваєвих дач. Завдяки інформативній цікавій доповіді лектора-краєзнавця, провідного бібліотекаря Олександра Михайлика та картам 1860-1900р.р. і унікальним німецьким аерофотознімкам часів Другої світової війни, присутні здійснили віртуальну подорож у минуле Караваєвих дач.



На захід завітали мешканці Солом’янського району, які бажають більше знати про рідну місцевість.


Цікаві факти лекції:
☝У 1850 р. на місцевості Караваєві дачі був заснований деревний розсадник.


☝Засновником місцевості був видатний медик Володимир Караваєв, який у першій половині 19 ст. заснував першу в Україні офтальмологічну клініку.

☝За життя Караваєва було названо вулицю на честь нього, на якій він жив.
☝В Києві було дві місцевості Караваєвих дач – одна на Печерську (теперішня територія Ботанічного саду) та в Солом’янському районі.
☝На Караваєвих дачах зберіглося біля 10 будинків забудови кінця 19ст. початку 20 ст.
вулиця Польова, 47

вулиця Польова, 65

вулиця Борщагівська, 152в

☝На Караваєвих дачах знаходиться єдина будівля колишньої школи, побудованої в 1941р.
☝Перший генеральний план 1935 р. передбачив вуличну мережу Караваєвих дач на багато десятиліть вперед.
☝В 1914 р. місцевість Караваєві дачі увійшла до меж міста Києва.



понеділок, 7 жовтня 2024 р.

«Римовано любов’ю у війні»

Презентація поетичної збірки

6 жовтня в нашій бібліотеці відбулася презентація поетичної збірки «Римовано любов’ю у війні» поетки, волонтерки, нашої колеги – бібліотекарки бібліотеки імені Івана Багряного Тетяни Олійникової.

Війна – тяжкі реалії сьогодення, яка так чи інакше торкається кожного. Торкнулася вона і Тетяни – на війні загинув її чоловік Вадим Лабунський, стрілець-евакуатор, який з початку повномасштабного вторгнення знаходився на передовій і встиг врятувати сотні наших воїнів. Ця збірка про війну, любов, людяність та добро, саме чоловіку вона писала свої поезії.

Під час презентація глядачі зрозуміли і відчули, в яких нелюдських умовах перебувають наші воїни на передовій, забезпечуючи нам значно краще життя. Відео і фото з «нуля» та розповіді Тетяни занурили присутніх в ті умови.

Як волонтер, Тетяна продемонструвала присутнім, що саме передається захисникам на фронт, а це: каремати-ноші, спальники, костюми-дощовики, снайперські «кікімори», окопні свічки, зимові маскувальні костюми та інше.






Своїм життєвим прикладом Тетяна показала, що попри непоправний біль втрати, необхідно продовжувати боротьбу з ворогом на будь-якому фронті.

пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

ДАРИНКА-УКРАЇНКА

 Майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки


Що таке лялька-мотанка сьогодні знають всі! Ми занурюємось у свою культуру, традиції, передаємо досвід наступним поколінням, проводимо багато різних майстер-класів, запрошуємо фахівців-майстринь. А сьогодні відбувся незвичайний майстер-клас, на якому ми вчили робити нашу авторську стилізовану ляльку, яку називаємо Даринка-українка. До нас завітали учні Фінансово-правового ліцею…і саме одні хлопці. Зазвичай ляльками цікавляться дівчата, але тут майбутні фінансисти з великою задоволенням поринули в творчий процес і кожний створив свою мотанку, яку поніс додому в кишеньці. Оберіг!!! В бібліотеці і таке можливо!)
Запрошуємо: Єреванська, 12,тел. 073-444-29-10










вівторок, 1 жовтня 2024 р.

«ГЛИНА ФАРБАМИ ОЖИВАЄ»

Екскурсія та майстер-клас 


У Всеукраїнський день бібліотек ми відзначили з учнями молодших класів Фінансово-правового ліцею. Це був перший візит до нашої бібліотеки, тому екскурсія та майстер-клас з розпису глиняних виробів став несподіванкою для них. Кожний учень створив свій власний шедевр, а ще відкрив для себе чарівний світ книжок та став читачем бібліотеки. Адже окрім книги тут можна зустрітися з письменниками та відвідувати різноманітні виставки.
Запрошуємо до бібліотеки: вул. Єреванська, 12, тел. 073-444-29-10