неділю, 13 грудня 2015 р.

Допомогаємо допомогати

Події, що відбуваються в Україні протягом останніх двох років продемонстрували, що громадянське суспільство у нас є! Про потужний волонтерський рух скоро будуть писатися наукові роботи)) А поки... поки кожен з нас робить для своєї країни те, що найкраще вміє.
В Міжнародний день захисту прав людини в бібліотеці стартував семінар-тренінг "Перша психологічна допомога в кризовій ситуації", який протягом трьох днів проводили психологи-волонтери Єлена Батинська та Родіон Григорян. Хоча тренінг спрямований для волонтерів, які безпосередньо працюють в зоні бойових дій з людьми, яким необхідне надання психологічної допомоги, та домінуючою була думка, що першу психологічну допомогу може надавати не лише спеціаліст-психолог, а будь-яка людина, яка знайома з правилами надання такої допомоги.
Три дні відбувалось спілкування, навчання, пошук оптимальних рішень, обговорення пережитого досвіду та практичних навичок.
Три дні говорили про основні принципи надання першої психологічної допомоги – дивитися, слухати та направляти; про розуміння, що якщо волонтер вступив з людиною у взаємодію, він не має права просто так її залишити, а повинен подбати про те, кому далі передати людину, якому спеціалісту. Піднята була тема самозахисту волонтерів від психологічного виснаження, надано конкретні приклади допомоги дітям – залежно від віку, опановувались найпростіші підходи до складних ситуацій.
Важливою була можливість присутнім діагностувати власний психологічний стан та відпрацювання на практиці техніки надання самодопомоги.
Інтерес до семінару підтвердив, що задана тема зараз - одна з найактуальніших, бо від того, наскільки якісно надана перша психологічна допомога, залежить наскільки швидко людина відновиться від пережитого потрясіння. А потрясінь у нас зараз, на жаль, не мало...



Немає коментарів:

Дописати коментар