четвер, 8 лютого 2018 р.

«Золото Тризуба на синьому тлі»


Історичний путівник «Золото Тризуба на синьому тлі»

Державна символіка України формувалася не одне сторіччя. В її основі лежать традиції, культура та історія нашої держави.  Тризуб символізує трійцю життєтворчих енергій, тобто Мудрість, Знання і Любов (або Вогонь, Воду і Життя). Саме тому тризуб ми можемо зустріти на цеглі Десятинної церкви, що знаходиться у м. Києві, на плитах Успенської церкви у м. Володимирі-Волинському. Його зображення присутнє також на варязьких мечах, в гербі французької королеви Анни, на надгробку св. Еріка у Швеції. Український народ сприймає тризуб і як оберіг. Знак тризуба зображався в орнаментах тканин, килимів і навіть на посуді.
У 2018 році відзначається 100-літній ювілей затвердження Тризуба державним гербом. Українська Народня Республіка, проголосивши свою незалежність та самостійність, мусила вибрати собі і державний герб. Про походження і значення українського герба Тризуба існують різні теорії, жодна з них не є загальновизнаною, але можна виділити кілька теорій які є найбільш обґрунтованими. 
8 лютого 2018 року до бібліотеки ім. М. Реріха завітали ліцеїсти Політехнічного НТУУ «КПІ» на зустріч з кандидатом історичних наук,  дослідником історії української революції 1917–1921 років, науковим співробітником Інституту історії України НАН України Віталієм Скальським. Під час зустрічі говорили про події столітньої давнини, які відбувалися в Україні, про історію затвердження саме Тризуба  Державним Гербом України. Після прийняття 22 січня 1918 року Четвертого Універсалу Центральної ради про проголошення України самостійною її голова М. Грушевський виступив з пропозицією взяти за герб УНР знак князівської влади часів Київської Русі – тризуб.  Проекти герба, підготовлені художником В. Кричевським, були затверджені в березні 1918 року.
Цікава лекція проходила у формі діалогу з аудиторією, під час якої молодь продемонструвала знання історії та небайдужість до своєї країни, бажання жити у вільній та незалежній Україні.  
Сьогодні дуже важливо донести молодому поколінню історичні факти творення  нашої держави тому, що хто знає свою історію, буде господарем на своїй землі. Молодий науковець Віталій Скальський зробив свою справу бездоганно.

 Скальський Віталій Валерійович - кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України.




Книжкова виставка:
1.     В. І. Сергійчук «Доля української національної символіки», Київ, 1990 р.
2.     В. Косовський «Тризуб», Київ, 2008 р.
3.     О. М. Уривалкін «Історія України», Київ, КНТ, 2007 р.
4.     О. Пастернак «Пояснення Тризуба», Мукачево, «Некудаг», Репринтне видання 1934 р.
5.     В. Верстюк, Т. Осташко. «Діячі Української Центральної Ради», Київ, 1998 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар