середу, 13 травня 2020 р.

«Європейський автор в українській бібліотеці»


(до Дня Європи в Україні)

     День Європи в Україні – чудовий привід вкотре продемонструвати та засвідчити прагнення України будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи. Знайомство з життям, історією, культурою та літературою Європейських країн допоможе українцям усвідомити та зрозуміти ті європейські цінності, до яких свідомо прагне наша держава. 
Європейська література, це той потужний пласт культури, який допомагає українському читачеві познайомитися з європейськими традиціями, культурою, мистецтвом, історією, мовою, економікою, природою та національними особливостями різних країн. Сучасна бібліотека виступає платформою, де відбуваються презентації європейської книги, дні інформації, зустрічі з письменниками, видавцями, бо саме в ній зосереджений достатній відсоток книг європейських авторів. 
     У 2017 році в бібліотеці ім. М. Реріха відбулася зустріч читачів з письменником із Нідерландів Марком Гендріксом, який презентував свій графічний роман у формі коміксу «Тибет. Зцілення Мхуші, доньки м’ясника». Чорно-білі ілюстрації Гендрікса приголомшливі у своїй простоті й гострій критичності. Він представив нам Тибет з абсолютно іншого, несподіваного, боку, це іронічне бачення незалежного Тибету, який роздирають релігійні чвари. Головна ідея створення роману - показати Будизм з різних боків, «без лакування». Автор працював над цією книгою шість років. Три роки вивчав матеріали і три роки створював ілюстрації. У малюванні була використана «Техніка зламаного пензля» та чорна кулькова ручка. 
     Мистецтво коміксів у Європі сьогодні дуже популярне. Деякі європейські країни (Іспанія, Франція, Бельгія) віднесли ці твори до національної культури, виділяють державну фінансову підтримку на розвиток цього напряму. Із розважального жанру він перейшов у суспільно-філософську категорію, яка переростає в культуру життєвого тренду. Коміксами захоплюються різні категорії читачів, хоча особливої популярності вони набули серед молоді. Читати товсті розумні книжки у молоді не завжди є час, і тут в пригоді стають комікси, де малюнки дають поживу для уяви, навіть фантазій, стають відправною точкою моделювання розвитку ситуації. 
     В Україні культура коміксів стала набирати обертів, а з 2014 року має особливе значення. Окрім розважальної функції, вони активно впливають на формування громадянської та соціумно-суспільної активності нинішніх поколінь. 
   Роман «Тибет. Зцілення Мхуші, доньки м’ясника» Марка Гендрікса вперше українською мовою вийшов у видавництві «Кальварія українське видавництво» у 2017 році. Переклад з нідерландської Олени Муравської. 
     Перша презентація роману в Україні та зустріч з автором відбулася в Бібліотеках Солом’янки. Українська молодь проявила великий інтерес до цього видання, що підтверджує зростаючу популярність у світі такого виду мистецтва , як комікси.











Немає коментарів:

Дописати коментар