пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Зелені легені планети


День любові до дерев

16 травня - День любові до дерев. Проявляти свою любов до дерев ми повинні не словами, а ділами, і не одного дня, а завжди. Адже  відомо, що дерева, то "зелені 
легені планети", без яких життя на планеті Земля неможливе!

Цікаві факти про дерева:
- На планеті Земля нараховують понад трьох трильйонів дерев (3 тис. млрд), а це більше, ніж число зірок у нашій галактиці!
- На планеті налічується більш як 60 тис. видів дерев. Близько 300 видів дерев перебувають під загрозою зникнення: в кожному з видів – не більш як 50 одиниць.
-  Щороку люди вирубують 15 млрд дерев у зв’язку зі своєю діяльністю, плюс потрібно враховувати ще пожежі, які регулярно стаються.
-  Найвищим деревом у світі вважається секвоя, яка росте у США, штат Каліфорнія. Висота цього хмарочоса – 115 метрів, а діаметр цілих 8 метрів. А от найтовстіші дерева – це баобаби, їх стовбури виростають у діаметрі аж до 16 м! Баобаби поширені в саванах Африки, Мадагаскару та Австралії.
-  Найстаріші дерева ростуть у США, а саме у Каліфорнії та Неваді. Дерева взагалі є найбільш довго живучими живими організмами на Землі, деякі з них можуть жити тисячами років. Науково зафіксовані найдавніші представники дерев мають вік близько 5 тис. років, окремі екземпляри є старшими за відомі Єгипетські піраміди. А от найстаріша коренева система дерев росте у Швеції. Її вік приблизно 9,5 тис. років. Тобто на місці старого дерева виростає молодняк, а корінь залишається той самий. -  Одне дерево за рік зазвичай виробляє 100-200 кг кисню. Цього достатньо для дихання людини впродовж цілого року. Також всього лише одне дерево здатне поглинути за рік стільки вуглекислого газу, скільки виробляє автомобіль за час пробігу у 30-40 тис. км.
-  Дерева розмовляють між собою, бо, як не дивно, вони – складні соціальні живі істоти. Мова дерев повна інформації про умови їх життя, вони говорять про те, добре їм чи погано. Посилають свої оповіщення дерева через корені, що об’єднують їх у єдину мережу всіх представників одного виду. Дерева викидають ароматичні речовини через листя, які теж несуть у собі інформації для інших дерев. Також дерева говорять не лише між собою, але із комахами, які можуть їх запилити – це приємні ароматичні послання під час цвітіння. Фруктові дерева, верби й каштани через запашне повідомлення звертають на себе увагу, запрошують скуштувати свого солодкого нектару і мимохідь допомогти у розмноженні.
-  Дерева піклуються одне про одного. Для прикладу, якщо одне дерево зрубують до пня, то інші дерева того ж виду, через корінну систему допомагають вижити цьому пеньку
-  Світове дерево – один із найстаріших сакральних символів людства, уособлює собою єдність і вічне життя. Міф про світове дерево зустрічається у багатьох віруваннях, від іранської міфології, кельтських друїдів (до речі слово «друїд» означає дерево і мудрий) до скандинавських та слов’янських міфів. Зокрема, у християнстві є згадка про «Дерево життя», яке посадив Бог у Раю, і його плоди здатні подарувати вічне життя тому, хто їх скуштує. Крім цього, хрест у християнстві – це не лише символ розіп’ятого Ісуса, це також символ вічного життя й спасіння, яке люди споконвіків уособлювали з деревами, що можуть жити тисячами років.
-  У США на перетині вулиць Саут-Фінлі і Дірінг в містечку Афіни, штат Джорджія росте дерево, яке належить самому собі. Цей цікавий дуб уособлює собою право дерева на самого себе, які дерева, як живі організми, безперечно, мають. За міською легендою, дерево є «законним власником» самого себе і землі в радіусі восьми футів від нього. 

В статті використана інформація з сайту:

https://zik.ua/news/2017/09/20/10_nebanalnyh_faktiv_pro_dereva_1170795

Немає коментарів:

Дописати коментар