четвер, 28 травня 2020 р.

Київ – ти для мене диво!

Книжкова мандрівка

Київ – столиця України, одне з найстаріших міст Європи, яке здатне здивувати гостя з будь-якого куточка світу, а ми кияни, так просто обожнюємо та неуявляємо життя без нього. Без його живописних схилів Дніпра, без Хрещатика – головної вулиці міста, без його каштанів та великої кількості парків і скверів, без Андріївського узвозу та Подолу з великою кількістю кав’ярень, без «Золотих воріт», Києво-Печерської лаври, Софіївського собору та багатьох інших пам’яток історії і культури. Київ неможлив представити без Київської Опери та Київської Оперети, які мають багатовікову світову славу. А чого варта київська кухня та знаменитий «Київський» торт. А скільки знаменитих талановитих людей жили та творили в Києві? Та головне, що наша каштанова столиця відіграла визначну роль у формуванні слов’янської цивілізації, закладеної ще за часів Київської Русі.
Пропонуємо до вашоїуваги книги з фондів бібліотеки. Це фотоальбоми, наукові праці, популярні видання про історію і сьогодення древнього міста, розповідь про Київські церкви та монастирі, про зодчих Києва, відомих людей, яки жили в нашому місті в різні часи, книги про музеї, пам'ятники, вулиці Києва. А ще книги про перший Київський трамвай та Київську політехніку, Києво-Могилянську академію, Київську оперу та Київську оперету, книги про справжню Київську кухню і киянах…

Пропонуємо до вашоїуваги буктрейлер : https://www.youtube.com/watch?v=1xotdGN31OM




Ігор Гирич. Київ: люди і будинки
Вигадлива мандрівка нашою столицею репрезентує калейдоскоп визначних осіб і прикметних під історико-мистецьким оглядом будівель. Акцентовано на внескові у формування українського обличчя Києва тих постатей, хто боронив самобутнє місто від великодержавної культурної експансії. Завдяки висвітленню історичної взаємодії спільноти («люди» ) і урбанізованого простору («будинки»)видатні імена вписано в неповторний київський ландшафт, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.
Видавництво: Либідь
Рік видання: 2016




Вулиця архітектора Городецького: Історико-краєзнавчі нариси. – К.: Фенікс, 2007. – 228 с.
Ця книга – перший докладний опис вулиці архітектора Городецького (колишньої - Миколаївської, Карла Маркса), що називалася ”Київським Парижем” де діяли такі мистецькі центри, як театр М.М. Соловцова, цирк П.С. Крутікова, театральний комплекс М.П. Лівського, інші культурні заклади – клуби, товариства тощо.





Василь Ульяновський. Диво й дива київського Володимирського собору
Заснована на широкому документальному та іконографічному матеріалі, книга розкриває чимало цікавих сторінок понад 120-літньої історії Володимирського собору в Києві, перипетії його будівництва та оздоблення, пов’язані з іменами видатних церковних діячів, архітекторів, художників. Собор постає уособленням ідеї християнізації Руси-України, символом незборимого духовного потенціалу українського народу.
Диво. Плащаниця (лляне полотно, на якому зберігся відбиток – ред.) була ідентифікована через фотографічні опрацювання у 1898 році, а собор був освячений у 1896 році. Обличчя Христа у роботах Вільгельма Котарбінського і на плащаниці фактично ідентичні. Як людина, яка не знала про результати фотографічних ідентифікацій, могла так фактично стовідсотково зобразити обличчя Ісуса Христа?
Видавництво: Либідь
Рік видання: 2017



Дмитрий Ермак. Трамвай на улицах Киева
Почавши свій шлях в кінці позаминулого століття, київський трамвай - найстаріший представник міського пасажирського транспорту - багато десятиліть був основним засобом пересування городян. Видання містить 280 ілюстрацій... Видавництво: Скай Хорс
Рік видання: 2011





Кіевъ вчора і сьогодні. Фотоальбом.
Издательство: Ракурс-Артограф; Издатель А. Арутюнян
Цей фотоальбом, який пропонується до Вашої уваги, шановний читачу, не є всеосяжним екскурсом в минуле та сучасність. Швидше, це намагання, використовуючи конкретні об'єкти, закарбовані фотооб'єктивом, показати Київ на рубежі XX та XXI століть.
З повагою та великою любов'ю до Києва, його минулого та сучасності, добиралися усі фотографії для цього фотоальбому.





Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря
Яскраво ілюстрований альбом став першою спробою презентувати зацікавленому читачеві сучасний контекст, на тлі якого розгортається монастирське життя у самому центрі столиці України. Видання присвячене донині маловідомій історії одного з найдавніших монастирів України. Відродження, відновлення та відбудова його у Києві стала справжнім дивом для тих, хто пережив часи комуністичного режиму.
Автор Віталий Клос
Видавництво: Грані-Т
Серія книг: Грані світу
Рік видання: 2007




Крізь віки. Київ в образотворчому мистецтві
Древній Київ з X століття - столиця могутньої східноєвропейської держави Київська Русь. З тих часів одне з найкрасивіших міст на берегах сивочолого Дніпра славиться своїми неповторними храмовими спорудами, монастирськими комплексами, старовинними громадськими будівлями, ландшафтними парками, садами, скверами. Неповторна краса Києва надихала як вітчизняних, так і за рубіжних митців на створення унікальних творів образотворчого мистецтва, в яких зафіксовано довершені архітектурні та природні ансамблі міста від XII ст. до сучасності. Ілюстративний ряд видання дає змогу не лише ознайомитися з історією столиці незалежної України, а й простежити розвиток українського мистецтва. Видавництво: Мистецтво
Рік видання: 2016



Надія Нікітенко. Бароко Софії Київської Софія Київська перебуває в епіцентрі національної історії впродовж більш як тисячоліття. Софію традиційно розглядають як давньоруську пам’ятку, проте вона є також унікальним історичним джерелом щодо доби Бароко. Книжку багато ілюстровано: тут і види архітектурного комплексу Софії, і зразки її монументального та станкового живопису, і раритети собору.
Видавництво:Либідь
Рік видання: 2016



Ірина Марголіна. Оповиті серпанком забуття. Живопис українських художників у Кирилівській церкві
Книжка відомої київської дослідниці присвячена належно не вивченому й не оціненому живопису видатних і малознаних українських митців ХІХ ст. в Кирилівській церкві. Містить нові матеріали, документи, факти, цікаві гіпотези щодо творчості у цьому храмі І. Селезньова, Х. Платонова, С Гайдука, М Климанова, М. Кузнецова та інших митців, доробок яких досі залишався в тіні шедеврів М. Врубеля. Видання багато ілюстроване.
Видавництво: Либідь
Рік видання: 2015








Немає коментарів:

Дописати коментар