неділю, 4 квітня 2021 р.

Північноатлантичний Альянс — гарант захисту миру і стабільності

Інформування до Дня створення НАТО



НАТО (NATO – North Atlantic Treaty Organisation) – Організація Північноатлантичного договору – міжнародна організація, створена 4 квітня 1949 року для колективної оборони країн Західної Європи та Північної Америки згідно з принципами 51 статті Статуту ООН для забезпечення миру та стабільності після двох руйнівних світових війн.
     НАТО – це міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз держав Півничної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Півніноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949. 
    У відповідності до статутних документів Альянсу, головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн-членів з використанням політичних і військових засобів. НАТО дотримується спільних для Альянсу цінностей демократії, індивідуальної свободи, верховенства права та мирного розв'язання суперечок та підтримує ці цінності в усьому євроатлантичному регіоні. Засадничим принципом Альянсу є спільність поглядів між північноамериканськими та європейськими членами НАТО, що поділяють однакові цінності та інтереси і віддані справі збереження демократичних принципів, що робить нероздільною безпеку Європи і Північної Америки. Альянс стоїть на захисті своїх країн-членів від загрози агресії: головним військово-політичним принципом організації є система колективної безпеки, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на напад ззовні.

Хто є членами НАТО? 


     На сьогодні членами НАТО є 30 країн: Бельгія, Велика Британія, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Угорщина, Франція, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Румунія, Болгарія, Словаччина, Словенія, Албанія, Хорватія, Чорногорія та Північна Македонія. Ще шість країн, серед яких Швеція, Фінляндія, Грузія, Австралія, Йорданія та Україна є партнерами НАТО у Програмі розширених можливостей.

     Генеральний секретар Єнс Столтенберг

     ☝Які цілі НАТО?

Нині, у XXI, столітті перед Альянсом постає цілий комплекс стратегічних цілей та завдань, які докорінно відрізняються від колишніх, зокрема подолання наслідків поділу Європи за часів «холодної війни», зміцнення демократії в країнах Центральної та Східної Європи.
Мова йде про боротьбу зі зброєю масового знищення, тероризм та країни із нелегітимними режимами, в яких може виникнути спокуса застосувати таку зброю або передати її терористам. Щоб зберегти свій авторитет і довіру громадськості країн всього світу, не тільки Заходу, Альянс повинен протистояти цим загрозам і відповідати на нові виклики.

☝Які цінності захищає Альянс?

На сьогодні НАТО продовжує залишатися практично єдиною дієвою та високоорганізованою інституцією колективної безпеки, діяльність якої ґрунтується на високих стандартах у сфері захисту прав людини, демократизації суспільства, рівня розвитку економіки й соціальних надбань та військових стандартів.

Правова основа існування та діяльність НАТО

☝ Північноатлантичний договір – головний документ Організації, який відповідає вимогам Статуту Організації Об’єднаних Націй та є легітимним міжнародним договором.

Країни-члени взяли на себе зобов’язання підтримувати та розвивати свою обороноздатність, індивідуально та спільно забезпечувати основу для колективного воєнного планування.

Договір про створення НАТО забезпечує рамки для консультацій між країнами членами, коли одна з них відчуває, що її безпека знаходиться під загрозою.

Договір проголошує, що кожна європейська держава, котра здатна втілювати у життя принципи цього Договору та сприяти безпеці у Північноатлантичному регіоні може бути запрошена до членства в Альянсі.

Належність до європейської цивілізації є прагненням багатьох країн, у тому числі і України. Євроатлантична інтеграція означає для України більше; ніж просто стати членом системи колективної безпеки – це включення в євроатлантичний простір безпеки з країнами; з якими ми поділяємо загальні цінності та принципи.
     ☝ Курс на вступ до НАТО закладений в Конституції України!

За джерелами сайтів:



Книги з фонду бібліотеки:



Україна між Сходом та Заходом. Апокаліпсис чи модель майбутнього?У пропонованій широкій увазі читачів збірці опубліковано есе переможців та частини учасників конкурсу "Україна між Сходом та Заходом: апокаліпсис чи модель майбутнього?", проведеного Центром східно-західних студій Регенсбурзького університету "Європеум" у співпраці з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка в листопаді-грудні 2014 року. Автори есе висвітлили своє бачення того, як розвиватимуться події в Україні та якою можна уявити в різних суспільних сферах модель існування України між Росією та Європою з урахуванням інтересів і потреб усіх сторін.Видавництво "Самміт-Книга", 2015 р.


Євген Марчук "На шляху до НАТО"
В книзі зібрано статті, виступи у Верховній Раді, на міжнародних і національних форумах, в друкованих та електронних ЗМІ щодо відносин України і НАТО за період з 1999 по 2016-й роки відомого державного діяча Євгена Марчука.
Видавництво: «Київ — Париж — Дакар», 2016 р.



Немає коментарів:

Дописати коментар