понеділок, 10 травня 2021 р.

Чи знаєте ви музеї Києва?

Вікторина до Міжнародного дня музеїв



Там, за вікном нуртує сьогодення,
А тут, де тиша ніби вкопана стоїть,
По-своєму святкові і буденні
«Законсервовані» миттєвості століть.
Щоб ми могли своє вчорашнє знати,
Мов книгу знань, щоб погортали час,
Довірливо очима експонатів
Минуле наше дивиться на нас.


18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято!
Що таке музей? Це запитання, на перший погляд, видається дивним. Хто ж не був у музеї хоча б один раз у своєму житті?! В дитинстві нас батьки ведуть в одні музеї, з віком нам стають цікаві інші, у дорослому житті взагалі відбувається переоцінка побаченого і почутого колись. Відкривати для себе музеї потрібно все життя, адже там знаходяться відповіді на запитання: Чому? Коли? Як?

Музеї - це концентрати спогадів, життів, моментів, поглядів, творчих здобутків, культурних надбань та знань людства. В музеї ми можемо переміститися, немов у машині часу, у будь-яку епоху і побачити, як жили, творили, господарювали, займалися політикою, вели війни чи мирно співіснували люди того часу.

Зараз в Україні діє майже 600 державних та комунальних музеїв: природничі – 3; історичні – 190; літературні – 48; художні – 37; мистецькі – 31; комплексні – 229; галузеві – 8; інші – 30. У цьому числі національні заклади, зокрема Національний заповідник «Софія Київська», Національний історико-культурний заповідник «Києво-Печерська лавра», Національний музей історії України, Національний художній музей України, Національний музей Тараса Шевченка, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». Крім того, є відомчі, приватні, віртуальні музеї та музейні кімнати, що діють при школах, будинках культури, підприємствах тощо.

У місті Києві 13 музеїв (разом з відділами та філіями — 24), які підпорядковані Головному Управлінню культури. Музейний фонд, всього, 871,5 тис. одиниць Кількість відвідувачів, 640,0 тис.
За данними Міжнародного культурного Центру UA.ProArts - 141 музей.
https://museums-kiev.livejournal.com/76283.html

Історія дня: Збереженням для майбутніх поколінь історичних, архітектурних, природних та культурних багатств займається міжнародна організація ЮНЕСКО (створена у 1946 р.; штаб-квартира розташована у Парижі). В полі зору ЮНЕСКО головні скарбниці кожної країни — музеї. Тому, з метою підвищення інформованості людей про роль музеїв у розвитку суспільства, Міжнародною Радою музеїв (International Council of Museums (ICOM)) у 1977 р. було запроваджено Міжнародний День музеїв, який відзначається щороку 18 травня. З цього часу інтерес до проведення Дня музеїв не згасає.

Немає коментарів:

Дописати коментар