четвер, 18 січня 2024 р.

"Крим - це Україна"

20 січня - День Автономної республіки Крим!  


Історія виникнення свята



☝Історія кримської автономії бере свій початок ще з радянських часів, коли у 1921 році у складі Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки була утворена Кримська Автономна Радянська Соціалістична Республіка.  
☝У 1954 році Кримська область була передана Україні з наступним формулюванням: «Враховуючи спільність економіки, територіальну близькість та тісні господарські та культурні зв'язки між Кримською областю та Українською РСР».


☝Видання указу часто називають особистою ініціативою тісно пов'язаного з Україною Першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова. Сучасні історики стверджують, що таке твердження не відповідає істині. Як вважають деякі українські дослідники, ця передача виявилася вимушеною мірою через важку економічну ситуацію на півострові, викликану післявоєнною руїною та браком робочої сили після депортації кримських татар, а переселенці з російських регіонів не мали навичок господарювання в степових зонах Криму.
☝У 1991 році, після розпаду Радянського Союзу, кримський парламент проголосував за відновлення автономії регіону і прийняв Конституцію Криму. Це ознаменувало створення Автономної Республіки Крим у складі України, а 20 січня було оголошено державним святом на честь цієї події.
☝У 2014 році росія анексувала Крим, і свято не відзначалося в окупованому регіоні. А також цей день не визнавала російська федерація.

☝Пропонуємо до вашої уваги віртуальну мандрівку «Природне розмаїття Криму». У відео використані фото з особистого архіву співробітниці нашої бібліотеки, родина якої мандрувала Кримом впродовж 25 років до 2013 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар