четвер, 23 жовтня 2014 р.

"Тенета бажань" Сергія Пономаренка

    Чи можна якось систематизувати літературні уподобання тих, хто в нашій країні все-таки багато читає? Чи можна якось виокремлювати читацькі ніші для певних літературних жанрів, та говорити про більш-менш виражені літературні смаки для того чи іншого соціального середовища?
Такими питаннями ми задаємось частенько. Проводячи свою роботу в царині популяризування читання в цілому, та сучасної української літератури, зокрема, ми намагаємось охопити широкий спектр сучасного літературного життя, і знайомити з ним якомога більшу, як реальну, так і потенціальну читацьку аудиторію.
Після дитячих пригод, сімейної драми та історичного роману в нашому осінньому бібліосезоні прийшла черга на рекламування гостросюжетного жанру, а чи, попросту, детективу.
Одним з найуспішніших та найдосвідченіших авторів цього літературного напрямку є письменник Сергій Пономаренко. В літературу пан Сергій прийшов (символічно і навіть трохи містично) на перетині тисячоліть, - наприкінці 90-х - початку 2000-х років, і на сьогоднішній день має уже чималий творчий здобуток (17 виданих книжок) та навіть неформальне звання Майсте містичного детективу, хоча самому Сергію Пономаренку ближчим по духу є детектив історико-пригодницький, інтелектуальний. А ще, - письменник постійно входить в різні топи кращих сучасних українських авторів. Ось лише декілька досягнень: роман "Психостриптиз" - дипломат Харківського книжкового ярмарку-2002 у номінації інтелектуальний детектив; роман "Лик Девы" - топ десять кращих книг 2007 року за версією журналу "Кореспондент"; роман "Ведьмин подарок" - "ТОП-5 кращих українських детективів -2010" проекту "Кримінальне чтиво UA" сайту "Буквоїд" та премія ім. В. Короленка.
Місяць тому, у видавництві "Дуліби" вийшла нова, перша україномовна, книжка Сергія Пономаренка "Тенета бажань". За визначеннням Андрія Кокотюхи, це - культурологічний детектив з елементами містики. Звучить інтригуюче...
Повертаючись до вищенаписаних слів про своєрідну навкололітературну соціологію, ми задались питанням: "а кому пропонувати таку книжку, хто є її потенційним читачем, чи зможемо ми цим твором розширити горизонт читачів-шанувальників детективів"?
На презентацію "Тенета бажань" та зустріч з її автором Сергієм Пономаренком прийшла, в основному, 17-...19- річна молодь, - ті люди, чиї літературні смаки лише формуються, і на зростання читацької культури яких, ще можна впливати.
Зустріч була цікавою. Ми бачили перед собою людину, яка, маючи чималий досвід професійної управлінської та бізнесової діяльності, і, одночасно, потяг до письменства, - вибрала письменництво, як спосіб життя, і досягла в цьому неабиякого успіху.
Пан Сергій коротко характеризував окремі свої книжки, а лише однією фразою "Любов не вживається зі страхом" уже зацікавив читати щойновидану "Тенета бажань". Тут і пригоди, і автентичні історичні екскурси, і філософські роздуми, і над усім - цим просто карколомний сюжет. А ще, в романі є поезія Зінаїди Гіппіус, яка чудово, просто довершено, перекладена поеткою Анною Багряною.
І, як уже водиться, там де Сергій Пономаренко, там завжди є трішки містики, - не встигли ми заговорити про поезію Гіппіус, як до нас завітала сама Анна Багряна! Ми, будучи читачами Анниних творів, були безмежно раді бачити тендітну Анну в стінах нашої бібліотеки.
Знана поетка й письменниця розповіла про знайомство з творчістю пана Сергія, дала високу оцінку його романам, по яких можна пізнавати певні періоди історії та культури. Адже, читання творів Сергія Пономаренка є інтелектуальним, таким, що примушує аналізувати, співставляти, думати, занурюватися в описуване середовище та епоху.
До нас приєднався ще один поважний гість - журналіст Віталій Бабенко, і розмова плавно перейшла про сучасний літературний процес в Україні, про смаки й потреби, про взаємодію літератури й суспільства, та соціальну відповідальність письменника.
Дякуємо Вам, Сергію, дякуємо, Анно, дякуємо всім за гарну, змістовну зустріч!
І, насамкінець, те, заради чого ми працюємо, - сьогодні, на наступний день по зустрічі, троє наших відвідувачів запитали "А дайте почитати щось Сергія Пономаренка..."

















Немає коментарів:

Дописати коментар