неділю, 21 травня 2017 р.

Художня виставка
«Майстер сонячної душі»
до 100-річчя від дня народження
видатної української художниці
Яблонської Тетяни Нилівни

17 травня 2017 року в літературно-мистецькій вітальні та читальному залі бібліотеки відбулася виставка дитячих малюнків відділу декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва Центру позашкільної роботи Святошинського району м. Києва (керівник Новодворська Таміла Володимирівна)
Учасники виставки – учні творчих об’єднань відділу:
«СОНЯЧНА ПАЛІТРА» (керівник Спасіченко П. О.)
«ТВОРЧІСТЬ» (керівник Новодворська Т. В.)
«ПЕТРИКІВОЧКА» (керівник Новік Т. Л.)
«ПАЛІТРА» (керівник Войтенко О. О.)
«КРАЄВИД» (керівник Антоненко Р. В.)
«МИСТЕЦТВОЗНАВЦІ» (керівник Апанасенко Ю. Є.).
Результатом творчого подиху юних художників стало 77 картин, намальованих у творчій манері видатної художниці, які вражають гарним рівнем підготовки та головне дитячою безпосередністю. В своїх роботах діти використали широкий жанровий діапазон художниці: портрети, натюрморти, пейзажі, тематичні картини. Завдяки майстерності педагогів, які допомагали творити, учні вдало передали тепло кольорів, якими насичені картини Яблонської та яка є «майстром сонячної душі».
На презентацію завітали учні Київського професійного училища швейного та перукарського мистецтва ансамбль «Діти світла» з піснями «В ритмі серця» та «Красива весна». Подарунком для юних художників став і виступ соліста Зразкової хорової студії «Диво калинове» Центру позашкільної роботи Святошинського району м. Києва Латушкіна Миколи, який виконав пісню «Нам без Києва світу нема» та «Країна моя».
Виставка організована Бібліотекою ім. М. Реріха спільно з Центром позашкільної роботи Святошинського району м. Києва.
Виставка триватиме по 31 травня 2017 року в літературно-мистецькій вітальні бібліотеки ім. М. Реріха за адресою вул. Єреванська, 12.







Життєвий і творчий шлях Яблонської Г. Н.
Творчість видатної української художниці Тетяни Яблонської визначає найвищі досягнення українського живопису та графіки і є яскравою сторінкою історії українського мистецтва першої половини ХХ ст.

Тетяна Яблонська народилась 24 лютого 1917 року в російському місті Смоленську в родині вчителів. Батько був викладачем російської мови і малювання, мати – викладачем французької. У 1928 році родина переїхала в Україну. У 1935-1941 роках Тетяна Яблонська навчалась в Київському художньому інституті у Ф. Кричевського.
Після війни з 1947 і до 1973 року, Яблонська працювала викладачем художнього інституту. Україну Тетяна Нилівна прийняла як власну духовну батьківщину. Художниця увібрала кращі традиції народного настінного розпису. Її творчості властивий широкий жанровий діапазон: художниця писала портрети, натюрморти, пейзажі, тематичні картини. Особливий нюанс у роботах художниці – це кольори, які говорять в унісон із іншими деталями картини. Всі картини Тетяни Яблонської насичені незвичайною теплотою. Так міг творити лише «майстер сонячної душі».
Офіційне визнання Яблонська отримала завдяки картині «Хліб» (зберігається в Державній Третьяковській Галереї, Москва, Росія). За цю картину Яблонська була представлена в 1950 р. до Державної премії СРСР, а в 1958 р. отримала бронзову медаль на Всесвітній виставці в Брюсселі.
Визначними роботами Тетяни Нилівни є: «Весна» (1951), «Безіменні висоти» (1969), «Вечір. Стара Флоренція» (1973), а картина «Льон» отримала Державну премію СРСР у 1977 р. У 1997 році ЮНЕСКО назвало її художником року, а Міжнародний біографічний центр у Кембриджі оголосив Яблонську «Жінкою року 2000».
В незалежній Україні Тетяну Яблонську визнали прижиттєвим класиком. У 1998 році вона була відзначена найвищою нагородою України – премією ім. Тараса Шевченка за творчу діяльність. У 2001 році Яблонська одержала звання Героя України. У 2006 році її іменем було названо вулицю у Солом’янському районі м. Києва.
Свою останню живописну роботу художниця написала 16 червня 2005 року, а 17 червня 2005 року померла. Поховали Яблонську на Байковому кладовищі у Києві. Картини Тетяни Яблонської стали окрасою Державної Третьяковської галереї в Москві, Державного Російського музею в Санкт-Петербурзі, Музею Дракона в Тайвані, Київського музею російського мистецтва, Полтавського, Запорізького, Харківського художніх музеїв, Львівської картинної галереї.
24 лютого 2017 року Національний художній музей України до 100-річчя від дня народження видатної української художниці Тетяни Яблонської відкрив ретроспективну ювілейну виставку «І спогади і мрії». На ній було представлено близько 100 творів живопису й графіки, матеріали з родинного архіву, які охоплюють основні періоди творчості художниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар