середу, 10 травня 2017 р.

«Червоний мак, як символ памяті»
Червоний мак  — символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом — жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.
Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.
Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого — кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою зазвичай розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни (1939 та1945) та гасло «Ніколи знову».
У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. Цей день, а також 9 травня кожного року, коли відзначатиметься річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного «маку пам’яті» використовуватиметься з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».
8 травня 2017 року в парку ім. Островського відбулися заходи присвячені цим знаменним дням, які наша бібліотека відзначала  з мешканцями Солом'янського району. Майстер-класи по виготовленню власноруч квітки-пам’яті з червоної та чорної тканин мали великий інтерес серед відвідувачів парку, адже в ці дні кожний українець носить її біля свого серця, демонструючи своє відношення до війни. Під час  майстер-класу з  боді-арту діти та дорослі залюбки малювали квітку маку на руці. В цей день відбулися концерти та звучали слова подяки ветеранам.  День вшанування памяті загиблих у всіх війнах зробили цей день незабутнім! Миру нам усім! Миру Україні!
  •  





Немає коментарів:

Дописати коментар