середу, 21 червня 2017 р.

"Рушники з Малишкового краю"

Відкриття виставки
"Рушники з Малишкового краю"

15 червня 2017 року в нашій бібліотеці відбулося справжнє свято української культури! Ми відкрили виставку "Рушники з Малишкового краю", яка присвячена 105-річчю від дня народження письменника. Завідувач бібліотеки ім. М. Реріха Чернова Світлана представила аудиторії гостей – членів  обухівської громади, які надали для виставки старовинні столітні рушники та український національний одяг з приватних колекцій вишивальниць міста. Далі автор проекту "Рушники з Малишкового краю" Ніна Михайлишин розповіла присутнім про красу та неповторність української вишивки, продемонструвала особливості вишивки саме обухівських рушників, які не мають звороту та з двох сторін дивляться на нас лицем. Вона наголосила про важливість цього проекту, який пропагує культурну спадщину України. На виставці була представлена експозиція виробів з соломи та коренів сосни заслуженого майстра народної творчості, члена спілки майстрів народного мистецтва України Галина Кучер. Спадковість четвертого покоління родини лозоплетільників. Пані Галина розповіла про особливості плетіння з коренів сосни, та продемонструвала вироби з експозиції. Під час презентації виставки письменниця Любиченко Наталія, член спілки письменників України представила рушники, старовинний одяг своєї родини, познайомила аудиторію зі своєю творчістю та  представила  книжкову виставку обухівських письменників. На відкритті виставки була присутня  Артюшенко Олена - науковий працівник музею-садиби А. Малишка, яка розповіла про свій музей та продемонструвала на рушниках символічну вишивку -  дерева роду, в яких зашифрована вся мудрість наших пращурів. На виставці демонструвалися і картини обухівської художниці Лариси Рябченко.
         Приємним подарунком для всіх учасників виставки став виступ солістів Національної заслуженої капели бандуристів ім. Г. Майбороди Пер'ян Максима, який виконав пісні "Козацькі могили", "Невдалий обід" та Захарець Сергія, який у супроводі старосвітської бандури виконав пісню "Про біду" та  заграв "Мелодії до танців". Солістка Зразкового театру пісні "Ладоньки" Центру позашкільної роботи Святошинського району (педагог Садовенко Світлана Миколаївна) - Підлісна Амелія заспівала в автентичній манері українську народну пісню "Вербова дощечка".
Після презентації виставки для всіх бажаючих було проведено майстер-клас з ляльки-мотанки Ніною Михайлишин та майстер-клас з соломоплетіння Галиною Кучер, під час якого кожний створив свій особистий оберіг.

Аудиторія складалась з різних вікових категорій. Тема українських народних традицій сьогодні є дуже популярною і актуальною як ніколи.











Немає коментарів:

Дописати коментар